Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 19 лютого 2020, питання №11423 150₴

Увольнение с компенсацией

Нужна помощь по такому вопросу: я переболел на туберкулёз, сейчас нахожусь на больничном, в ближайшее время доктор даёт разрешение про выход на работу. Но мой работодатель сказал что после такой болезни работать вместе мы больше не можем.

Они хотят чтобы после закрытия больничного я написал заявление по собственному желанию.

Но я хочу чтобы было все по закону.

Скажите пожалуйста на какие права я могу рассчитывать в данном случае?

Відповіді юристів (6)

    Ковальчук Владимир

    Вот некоторые основания, которые можно использовать для увольнения по инициативе собственника. 1. Окончание срока трудового договора;2. Соглашение сторон;3. отказ работника от перевода на работу в другую местность вместе с предприятием, организацией, а также отказ от продолжения работы в связи с существенным изменением условий труда;4. обстоятельства, предусмотренные контрактом;5. изменения в организации производства и труда, в т.ч. ликвидация, реорганизация, банкротство, смена профиля деятельности предприятия, сокращение численности или штата сотрудников;6. определение несоответствия работника занимаемой должности или выполняемой работе в следствие недостаточной квалификации или состояния здоровья;7. систематическое невыполнение обязанностей, возложенных на сотрудника трудовым договором или правилами внутреннего трудового распорядка;8. совершение по месту работы кражи (в т.ч. мелкой)

    п.5 ст.40 КЗпП України.А в трудовой: Звільнено у зв*язку з нез*явленням на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності,

    Я думаю для вас лучше по соглашению сторон и постановка на биржу .

    • Михаил Клієнт 4 роки тому

      В таком случае они выплатят компенсацию в виде среднемесячного заработка и отпуск?

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    100%
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий день.

    За загальними правилами працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні (ст. 38 КЗпП).

    Але, враховуючи Вашу ситуацію, це буде за угодою строін без відпрацювання 2 тижнів, скоріш за все.

    Також, Ви не повинні звільнятися, а звільнити Вас зможуть тільки у випадках, передбачених в трудовому кодексі, а саме у ст. 40 та 41 Трудового кодекса:

    1) змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників;

    2) виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов'язків вимагає доступу до державної таємниці;

    3) систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення;

    4) прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

    5) нез'явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

    6) поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

    7) появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння;

    8) вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу;

    10) призову або мобілізації власника - фізичної особи під час особливого періоду;

    11) встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування.

    А також додаткові підстави, що встановлені в ст. 41:

    1) одноразового грубого порушення трудових обов'язків керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступниками, головним бухгалтером підприємства, установи, організації, його заступниками, а також службовими особами податкових та митних органів, яким присвоєно спеціальні звання, і службовими особами центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах державного фінансового контролю та контролю за цінами;

    1-1) винних дій керівника підприємства, установи, організації, внаслідок чого заробітна плата виплачувалася несвоєчасно або в розмірах, нижчих від установленого законом розміру мінімальної заробітної плати;

    2) винних дій працівника, який безпосередньо обслуговує грошові, товарні або культурні цінності, якщо ці дії дають підстави для втрати довір'я до нього з боку власника або уповноваженого ним органу;

    3) вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи;

    4) перебування всупереч вимогам Закону України "Про запобігання корупції" у прямому підпорядкуванні у близької особи;

    5) припинення повноважень посадових осіб.

    Під час звільнення Ви будете мати право на такі виплати:

    1. Заробітна плати за фактично відпрацьованний час до дня звільнення.

    2. Вихідна допомога.

    3. Компенсація за невикористані дні відпустки.

    Відповідно до ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від установи, організації, провадиться в день звільнення.

    Звертаємо увагу, що може бути застосована відповідальність до роботодавця за пропущення строку та невиплату коштів, лише за наявності двох юридичних фактів (умов): порушення власником строків розрахунку при звільненні та вина власника або уповноваженого ним органу.

    У тому випадку, якщо не буде проведено виплати, Ви маєте змогу спочатку звернутися до ГУ ДержПраці у Вашому місті, вони поможуть Вам захистити свої права. Якщо не буде результата - потрібно буде звертатися до суду.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую!

    • Михаил Клієнт 4 роки тому

      Дуже дякую! Тобто краще за все це звільнитись за угодою сторін, отримати виплати за відпустку, вихідну допомогу і оформитись на біржу?

      • Киншов Дмитрий Сергеевич
        Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

        Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

        Ну якщо Ви все ж таки вирішуєте звільнятися, то так - за згодою сторін можливо буде й не відпрацьовувати 14 днів. Але - Вам зобов'язанні будуть виплатити ВСЕ! Проконтролюйте це! Якщо будуть порушення - одрузу звертайтеся до ГУ Деж Праці!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий день.

    Стаття 44. Вихідна допомога (Кодекс законів про працю України)

    При припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36 та пунктах 1, 2 і 6 статті 40 цього Кодексу, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку; у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (пункт 3 статті 36) - у розмірі двох мінімальних заробітних плат; внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статті 38 і 39) - у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку; у разі припинення трудового договору з підстав, зазначених у пункті 5 частини першої статті 41, - у розмірі не менше ніж шестимісячний середній заробіток.

    Виплата вихідної допомоги при звільненні за угодою сторін не передбачена (консультація колеги є невірною) - тому НЕ пишіть ніяких заяв. Це по-перше.

    Якщо лікар випише довідку, що Ви не є носієм туберкульозу, а за станом здоров'я можете працювати та перебувати серед людей, то роботодавець взагалі НЕ має права відсторонити Вас від роботи, тим паче звільнити.

    Стаття 40. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (Кодекс законів про працю України)

    Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:

    2) виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров'я, які перешкоджають продовженню даної роботи, а так само в разі відмови у наданні допуску до державної таємниці або скасування допуску до державної таємниці, якщо виконання покладених на нього обов'язків вимагає доступу до державної таємниці.

    Тобто, якщо за станом здоров'я Ви не здатні і надалі виконувати свої посадові обов'язки, роботодавець може звільнити Вас за цією підставою.

    При цьому Вам виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

    5) нез'явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

    Тобто, якщо Ви хворіли та перебували на лікарняному більше 4-х місяців підряд - роботодавець має право звільнити Вас за вказаною підставою. При цьому вихідна допомога НЕ виплачується.

    Інших підстав для звільнення роботодавець НЕ має у вашому випадку.

    Якщо і надалі наполягатиме на вашому звільненні, пишіть заяву на звільнення у зв'язку з порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору. У такому разі Вам взагалі повинні виплатити вихідну допомогу у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

    Здоров'я Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України