Задайте вопрос юристу

839 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 14 мая 2024, вопрос №108805 250₴

Звільнення з служби по догляду за матір'ю.

Доброго дня.Питання таке:чоловіка мобілізували,знаходиться на навчанні в БЧ.
Мати після дтп (пів року),проходить комісію на группу інвалідності,якщо дадуть 2 группу,чі зможемо його звільнити з служби для догляду за матір'ю?
Він єдиний син,родичів немає.
Зміни в законі в травні не стосуються цих положень?
Які дії після оформлення інвалідності?
Які документи будуть потрібні для оформлення опіки?чи можу я займатись цим питанням,бо мати неспроможна,а він служить.

Ответы юристов (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.2%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня.Питання таке:чоловіка мобілізували,знаходиться на навчанні в БЧ.Мати після дтп (пів року),проходить комісію на группу інвалідності,якщо дадуть 2 группу,чі зможемо його звільнити з служби для догляду за матір'ю?

    На жаль, але без медичного висновку про те, що мати потребує постійного догляду, з 18 травня 2024 року звільнитися чоловік не зможе.

    Підстава для звільнення звучатиме наступним чином:

    "...необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я..."

    Розберемо на прикладі: мати військовослужбовця має II групу інвалідності. Військовий має право на звільнення, якщо:

    - мати додатково потребує постійного догляду за висновком ЛКК або МСЕК.

    - потрібно довести факт відсутності родичів першого (батьки, діти, інший з подружжя) або другого (рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері й з боку батька, онуки) ступеня споріднення. Виключення: якщо такі родичі самі потребують постійного догляду.

    Підстава для звільнення виглядає максимально нереалістично, на жаль. Якщо з доведенням факту відсутності інших осіб все більш менш у Вас, то висновку про потребу в догляді отримати наразі доволі не просто.

    Щодо опікунства, то воно можливе лише у випадку наявності в особи стійкого психічного розладу. Якщо мова йде про фізичні проблеми у матері, то опіка у даній ситуації неможлива.

    ВИСНОВОК: загалом якщо зможете оформити матері чоловіка 2-гу групу інвалідності та висновок ЛКК, за умови доведення факту відсутності інших осіб, він матиме право на звільнення з військової служби.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня!

    Новим законодавством визначені зміни також і для звільнення військовослужбовців. Якщо у ще чинному законодавстві військовослужбовець має право на звільнення за наявності в матері інвалідності І чи ІІ групи, то нове законодавство вже передбачає додаткову умову, а саме здійснення постійного догляду за матір'ю з інвалідністю І чи ІІ групи.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для звільнення виглядатиме наступним чином:

    26) статтю 26 викласти в такій редакції:

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час дії воєнного стану:

    г) через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою цієї статті (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);

    12. Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    3) під час дії воєнного стану:

    необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;".

    Отже, є дві головні умови для звільнення:

    1. Окрім інвалідності ІІ групи матір повинна потребувати постійного догляду. Для того останній необхідно буде пройти ЛКК та отримати висновок форми 080-4 про потребу у постійному догляді.

    2. У матері не повинно бути родичів ані першого ступеня споріднення (батьки, чоловік, інші діти), ані другого ступеня споріднення (рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки).

    Якщо обидві умови будуть виконані, то звільнення Вашого чоловіка цілком реальне.

    Тепер щодо Ваших питань:

    Які дії після оформлення інвалідності?

    Ще прийдеться отримати висновок ЛКК форми 080-4 про потребу у постійному догляді та зібрати усі документи, які будуть підтверджувати, що у матері немає родичів першого та другого ступеня споріднення.

    Які документи будуть потрібні для оформлення опіки?чи можу я займатись цим питанням,бо мати неспроможна,а він служить.

    Для оформлення опіки Вам не потрібні будь які документи, оскільки в даному випадку мова не йде про опіку, а про постійний догляд. Опіка встановлюється над особою, яку позбавляють у судовому порядку дієздатності через стійкі та тривалі психічні розлади - це не Ваш випадок.

    Все, що буде потрібно від матері - це пройти ЛКК, на жаль, за неї Ви зробити цього не зможете.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня, для звільнення вам потрібно щоб мати потребувала постійного догляду, для цього вам потрібно, щоб потреба постійного догляду було зазначено у довідці МСЕк, або потрібно буде отримати довідку лкк форми 080-4.

    • необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    Для звільнення з військової служби, треба щоб чоловік подав рапорт на ім'я командира військової частини додавши до нього нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Довідка МСЕК+ акт огляду ( якщо не зазначено потребу у постійному догляді + довідка Лкк форми 080-4

    Паспорти коди

    Довідка про склад сім'ї

    Витяг з РАТЦс про кількість актових записів про народження дітей у матері.

    Рапорт мало подати його треба зареєструвати у журналі рапортів або пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Також паралельно пишіть звернення від матері до ТЦК яким вас мобілізували, з проханням вашого звільнення додавши до звернення такий самий пакет документів.

    • Mila Клиент 24 дня назад

      Доброго, тобто якщо є онуки немає виходу?

      Чи мають право відмовитися від догляду в користь батька?

    Дерій Владислав Олегович
    24.4%

    Доброго дня!

    З 18 травня набуває чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який змінив статтю 26 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

    Згідно частини 12 нової редакції статті 26:

    Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

    3) під час дії воєнного стану:

    • необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    Головними умовами для звільнення є:

    • наявність у мами інвалідності І або ІІ групи
    • у мами повинна бути довідка МСЕК або ЛКК, де вказана його потреба у постійному догляді
    • були відсутні інші родичі І або ІІ ступеня споріднення .

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої особи, в тому числі усиновлені.

    До членів сім'ї громадянина другого ступеня споріднення відносяться його рідні брати та сестри, баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

    ВИСНОВОК

    Чоловік матиме право на звільнення лише якщо будете єдиною особою, яка може здійснювати постійний догляд за мамою.

    Для звільнення йому потрібно подати рапорт командиру частини, нотаріальні копії: довідки МСЕК, його свідоцтва про народження, довідки ЛКК або МСЕК про потребу мами у постійному догляді, документи, які підтверджують відсутність у мами інших родичів І або ІІ ступеня споріднення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України