Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

09 травня 2024, питання №108165 240₴

"Відстрочка від мобілізації для батька дитини з інвалідностю до 18 років "

Добрий день. Чи має право на відстрочку від мобілізації батько дитини з ІІ групою інвалідності. Якщо мати і дитина зареєстровані по одній адресі, а батько по іншій, але проживають всі разом. Батько перебуває на обліку в управлінні соціального захисту населення і призначена державна соціальна допомога на дитину з інвалідністю. Дякую.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, так чоловік має право на відстрочку. Для отримання відстрочки треба, щоб чоловік подав заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження дитини

    Свідоцтво про шлюб

    Документи, які підтверджують інвалідність дитини.

    Якщо дитині більше 18 років, тоді треба, ще довести факт утримання дитини. Тобто, у такому випадку краще мати одне місце реєстрації. Або мати акт про фактичне проживання за однією адресою.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Алла!

    Так, батько дитини має право на відстрочку незважаючи на те, що має інше місце реєстрації.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    5) жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;".

    Отже, для оформлення відстрочки чоловіку потрібно подати до ТЦК заяву про оформлення відстрочки та докласти до неї отаріально завірені копії підтверджувальних документів, а саме: свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дитини, посвідчення дитини з інвалідністю, висновок ЛКК та програму реабілітації (цей документ можна подати просто в копії, оскільки нотарійс його навряд чи засвідчить).

    Раджу перед явкою до ТЦК направити пакет документів Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення, а вже потім йти до військкомату.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    20%

    Доброго дня,

    Підстава для відстрочки звучить так: "жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років".

    Тобто батько має право на відстрочку тим більше, що ви пишете , що саме на нього оформлена допомога на дитину. Не акцентуйте увагу на приписці. Надайте до інших документів, які перелічили вище колеги ще довідку про отримання батьком дитини соціальної допомоги .

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    Звичайно, має. Місце реєстрації чоловіка не має ніякого відношення до відстрочки.

    Він зможете оформити відстрочку на підставі статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” , згідно якої не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Чоловіку необхідно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заява про відстрочку

    2. Свідоцтво про народження дитини

    3. Свідоцтво про шлюб

    4. Документ про інвалідність дитини

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК чоловік буде звертатись особисто - йому потрібно зареєструвати заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Чи має право на відстрочку від мобілізації батько дитини з ІІ групою інвалідності. Якщо мати і дитина зареєстровані по одній адресі, а батько по іншій, але проживають всі разом. Батько перебуває на обліку в управлінні соціального захисту населення і призначена державна соціальна допомога на дитину з інвалідністю.

    Скільки дитині років? Вона повнолітня?

    Загалом право на відстрочку є, але треба розібратися детальніше у ситуації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України