Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 травня 2024, питання №108092 240₴

Помилка у свідоцтві про народження

В мене в усіх документах в по-батькові нема апострофа (паспорт, брак, посвідчення водія, різноманітна власність), а у базі ДРАЦС є апостроф. Хочу замінити радянське свідоцтво на сучасне, але його не дають через цей апостроф.

Що треба робити в цій сітуації? Звертатись до суду? Чи можна виправити тільки свідоцтво про народження, щоб не змінювати паспорт та усі інші документи (адже на це може піти роки)? Та чи може цим займатись до якогось етапу інша людина за довіренністю?

Ще є такий ньюанс - з батьком нема зв'язку, тобто нема можливості отримати його документи.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так вам треба змінити лише свідоцтво про народження, видаливши апостроф. Отримайте письмову відмову після чого звертайтесь до адміністративного суду з позовом скасування відмови, та вчинити пені дії тобто видати вам свідоцтво.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Назаре!

    Щоб виправити помилку в актових записах цивільного стану, треба звернутися до відділу державної реєстрації актів цивільного за місцем проживання із заявою.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін.

    Відповідно до п. 2.5 «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання», заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається:

    • особою, щодо якої складено актовий запис;
    • одним із батьків неповнолітнього (малолітнього);
    • піклувальником неповнолітнього та опікуном малолітнього;
    • опікуном недієздатної особи;
    • спадкоємцем померлого;
    • представником органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

    До заяви потрібно додати (п.2.7 «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання»):

    свідоцтво, у якому зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні;– інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті (п.2.6«Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання»).

    Це можуть бути наступні документи:

    – повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян;– копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому;– паспорти батьків або самої особи, щодо даних якої треба внести зміни.

    Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану врегульовано Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 N«96/5. зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14.01.2011 №55/18793.

    Внесення змін до актових записів цивільного стану проводиться тільки за наявності достатніх підстав, які підтверджуються документально. В інших випадках питання внесення змін є предметом розгляду суду.

    Отже, перше, що Вам потрібно, це звернутись із письмовою заявою до РАЦСу та отримати так само письмову відмову.

    З цією відмовою вже можна звертатись до суду із позовною заявою про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану та зобов'язання органу державної реєстрації актів цивільного стану внести виправлення в актовий запис цивільного стану.

    Після цього ДРАЦС повинен зробити відповідні зміни у актовому записі та видати Вам нове свідоцтво про народження.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Марина Клієнт 11 днів тому

      Дякую, більш-менш зрозуміло. Ще таке питання: які з цих етапів можна робити через представника (за довіренністю), тому що зараз я перебуваю в іншій країні?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Відповідно до п. 2.5 «Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання», заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається:

        • особою, щодо якої складено актовий запис;
        • одним із батьків неповнолітнього (малолітнього);
        • піклувальником неповнолітнього та опікуном малолітнього;
        • опікуном недієздатної особи;
        • спадкоємцем померлого;
        • представником органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

        До суду Ви можете звернутись самостійно через підсистему Електронний суд

        https://wiki-ccs.court.gov.ua/w/Як_створити_та_подати_заяву_через_Електронний_суд

        https://ks.rv.court.gov.ua/sud1710/gromadyanam/ins...

        або за допомогою адвоката.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    В мене в усіх документах в по-батькові нема апострофа (паспорт, брак, посвідчення водія, різноманітна власність), а у базі ДРАЦС є апостроф. Хочу замінити радянське свідоцтво на сучасне, але його не дають через цей апостроф.Що треба робити в цій сітуації? Звертатись до суду? Чи можна виправити тільки свідоцтво про народження, щоб не змінювати паспорт та усі інші документи (адже на це може піти роки)? Та чи може цим займатись до якогось етапу інша людина за довіренністю? Ще є такий ньюанс - з батьком нема зв'язку, тобто нема можливості отримати його документи.

    Загалом Вашим питанням може зайнятися Ваш представник, зокрема за довіреністю або за договором про надання професійної правничої допомогу (адвокат). Для початку потрібно звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану із заявою про внесення змін до актового запису про народження та видачу нового свівдоцтва про народження.

    Скоріше за все Вам оформлять відповідь-відмову, яку потім потрібно буде оскаржувати в адміністративному суді.

    Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

    За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

    Внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться за заявою:

    особи, щодо якої складено актовий запис;

    одного з батьків, опікуна, піклувальника дитини; опікуна недієздатної особи;

    спадкоємців померлого; представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

    Свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану подаються із зазначенням неправильних, неповних відомостей, або відомостей, які підлягають зміні.

    До заяви додаються інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті, крім тих, які знаходяться у володінні відділу або у володінні державних органів, від яких відділ має право їх витребовувати.

    Також подається документ, що підтверджує сплату державного мита за видачу свідоцтва у зв’язку із зміною, доповненням, виправленням і поновленням актових записів цивільного стану, або документ, що підтверджує право на звільнення від сплати державного мита.

    У разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» прийом заяв про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання проводиться будь-яким органом державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника.

    Заява про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання та відповідні документи подаються суб'єктом звернення особисто до відділу державної реєстрації актів цивільного стану або до центру надання адміністративних послуг.

    Центр надання адміністративних послуг не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви забезпечує передачу заяви та поданих заявником документів, необхідних для внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, до відділу державної реєстрації актів цивільного стану в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці на розгляд та зберігання.

    Строки надання адміністративної послуги:

    питання про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання розглядається у строк, що не перевищує трьох місяців, з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану та може бути продовжений за поважних причин не більше, ніж на три місяці.

    Можливі способи отримання відповіді (результату):

    Суб’єкт звернення отримує:

    1) документи про державну реєстрацію актів цивільного стану у зв’язку із внесенням змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення, або висновок про анулювання актового запису цивільного стану або про відмову у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні безпосередньо у відділі державної реєстрації актів цивільного стану чи поштовим зв’язком або у центрі надання адміністративних послуг у разі подання до нього відповідної заяви;

    2) у разі неотримання у центрі надання адміністративних послуг, до якого подано відповідну заяву, висновку про відмову у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні протягом одного місяця з дня його надходження він повертається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану і не пізніше наступного дня надсилається заявнику поштовим зв’язком.

    https://guide.diia.gov.ua/view/vnesennia-zmin-do-a...

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України