Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 травня 2024, питання №108061 400₴

Відстрочка від мобілізації якщо мама має інвалідність 2-ї групи

Вітаю! Мама має інвалідність 2-ї групи (довічно), батьки розведені, маю брата з інвалідністю 2-ї групи ( довічно, знятий з військового обліку, проживає за кордоном). Проживаю та прописаний сам з мамою в квартирі ( лише ми двоє).
Підкажіть будь ласка, чи маю я право на відстрочку згідно статі 23, пункту: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати?
Який перелік документів потрібен для подачі в ТЦК згідно з даної ситуації?
Після 18-го травня потрібно оновити військово облікові дані ( маю зараз приписне), яка послідовність дій для отримання відстрочки? Подаю заяву відразу при приходженні до ТЦК, чи краще відправити поштою а потім з'явитись в ТЦК?
І чи потрібно обов'язково з'явитись в ТЦК по місцю прописки, чи можна це зробити в будь якому ТЦК ?

Відповіді юристів (12)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, після внесення змін, підстава для відстрочки буде виглядати так

    • які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Паспорти коди

    Свідоцтво про народження ваше та брата

    ДОвідка про про склад сім'ї

    Довідка МСЕК+ акт огляду матері

    Довідка МСЕК+ акт огляду брата

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда брата

    Витяг з РАТЦс про кількість актових записів про народження дітей

    Свідоцтво про розірвання шлюбу батьків або свідоцтво про смерть батька

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ подачі такої заяви.

    • Богдан Клієнт 11 днів тому

      Витяг з РАТЦс про кількість актових записів про народження дітей, це обов'язково? Бачу часто у відповідях що РАЦс таку інформацію не недає

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня, Богдане!

    Ви матимете право на відстрочку, але підстава для відстрочки з 18 травня буде змінена

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (який набуде чинності 18 травня) нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження, паспорт та військово-обліковий документ

    3. Паспорт та документ про інвалідність мами

    4. Витяг про розірвання шлюбу батьків

    5.Паспорт, свідоцтво про народження та документ про інвалідність брата

    6. Відомості про батьків мами (пенсійне, документ про інвалідність, свідоцтво про смерть)

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Оформлювати відстрочку потрібно в тому ТЦК, де стоїте на військовому обліку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Богдан Клієнт 11 днів тому

      Те що я прописаний лише з мамою не потрібно подавати?

      • Дерій Владислав Олегович

        Місце реєстрації не має значення, проте, якщо Ви додатково надасте Витяги про місце проживання (Ваш та мами) https://diia.gov.ua/services/vityag-z-reyestru-ter..., де вказується однакове місце проживання, то зайвим це точно не буде

        • Богдан Клієнт 11 днів тому

          Дякую, всі документи мають бути завірені нотраіально, якщо це копії?

          • Дерій Владислав Олегович

            Нотаріальні копії звичайно більше ціняться, але на практиці достатньо прийти з оригіналами документів та звичайними копіями, на який представник ТЦК поставить відмітку "Згідно з оригіналом". Деякі ТЦК, навіть, самі копії роблять.

            • Богдан Клієнт 11 днів тому

              Чи обов'язково потрібні відомості про батьків мами (пенсійне, документ про інвалідність, свідоцтво про смерть)?

          • Дерій Владислав Олегович

            Так. Батьки мами зобов'язані її утримувати. Якщо батьки є невійськвозобов'язаними (при цьому вони не пенсіонери, не інваліди, працюють), то у Вас можуть бути проблеми з оформленням відстрочки.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Богдане!

    За обставин, які викладені у Вашому питанні, Ви матимете відстрочку від мобілізації у зв'язку з наявністю в Вашої матері інвалідності ІІ групи. Проте, Вам вже потрібно орієнтуватись не на чинне законодавство, а на майбутній закон, який набере чинності з 18 травня.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Тепер щодо відповідей на Ваші питання.

    Який перелік документів потрібен для подачі в ТЦК згідно з даної ситуації?

    Ваш паспорт та РНОКПП, Ваше свідоцтво про народження, свідоцтво про народження Вашого брата, свідоцтво про розірвання шлюбу (або рішення суду), паспорт Вашої матері, документ, що підтверджує інвалідність матері та брата.

    Після 18-го травня потрібно оновити військово облікові дані ( маю зараз приписне), яка послідовність дій для отримання відстрочки?

    Скільки Вам років? Якщо Ви маєте приписне та Вам ще не має 25 років, то Вам взагалі немає потреби оформлювати відстрочку. Якщо ж Вам вже є 25 років, то тоді Вам потрібно замінити приписне на тимчасове посвідчення або військовий квиток. Для того необхідно буде подати до ТЦК заяву разом із заявою про оформлення відстрочки та підтверджувальними документами.

    Подаю заяву відразу при приходженні до ТЦК, чи краще відправити поштою а потім з'явитись в ТЦК?

    Спочатку Ви можете оновити Ваші дані через ЦНАП, потім направити заяву про оформлення відстрочки з документами Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення, а вже потім йти до ТЦК.

    І чи потрібно обов'язково з'явитись в ТЦК по місцю прописки, чи можна це зробити в будь якому ТЦК ?

    Так, потрібно звертатись до того ТЦК у якому Ви стоїте на обліку. Хоча з 18 травня закон передбачає можливість постановки на облік за місцем Вашого проживання (ВПО) та зняття з обліку за місцем реєстрації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Не раджу поки йти до ТЦк поки не відбулись зміни. Головне ви повинні для себе пам'ятати , що ви маєте безпірне право на відстрочку, тому ні у якому разі не піддавайтесь психологічному тиску.

    У разі маніпуляції і спроби вручення вам бойової повістки, відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки у зв'язку з інвалідністю матері. У такому випадку будь яка відповідальність відсутня.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Вітаю! Мама має інвалідність 2-ї групи (довічно), батьки розведені, маю брата з інвалідністю 2-ї групи ( довічно, знятий з військового обліку, проживає за кордоном). Проживаю та прописаний сам з мамою в квартирі ( лише ми двоє).Підкажіть будь ласка, чи маю я право на відстрочку згідно статі 23, пункту: які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати?

    Так, Ви маєте право на відстрочку за описаних Вами умов.

    Якщо Ваша мати розлучена та окрім Вас відсутні інші особи, які зобов'язані здійснювати його утримання, Ви матимете право на відстрочку від мобілізації.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю,потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Отже, за умови відсутності інших осіб, Ви маєте 100% право на відстрочку за описаних Вами обставин.

    Який перелік документів потрібен для подачі в ТЦК згідно з даної ситуації?

    Тепер щодо того, яким чином оформити відстрочку та довести факт відсутності інших осіб. Мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашого батька. Заяву варто подавати не про видачу Витягу з РАЦС, а про надання інформації у формі інформації, вибачте за тавтологію. На цю заяву варто отримати офіційну відповідь.

    2. На формальну відповідь РАЦСу (скоріше за все вона буде негативна) зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашого батька про наявність у нього лише одного сина.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, документи про інвалідність, у тому числі Вашої бабусі) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення. Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати

    Коротко процес оформлення відстрочки виглядає таким чином. Звісно, є свої деталі, але це все все індивідуально.

    Після 18-го травня потрібно оновити військово облікові дані ( маю зараз приписне), яка послідовність дій для отримання відстрочки? Подаю заяву відразу при приходженні до ТЦК, чи краще відправити поштою а потім з'явитись в ТЦК?

    Коротко описав процес оформлення відстрочки вище.

    Частина 10 статті 1 Закону України "Про військовий обов'язок і війьськову службу" у новій редакції:

    "...10. Громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі Збройних Сил України, у запасі Служби безпеки України, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані: 35 уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки...".

    Але звертаю увагу, що Закон надаватиме Вам такі способи оновлення даних:

    через центр надання адміністративних послуг

    через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста,

    через ТЦК та СП.

    Наразі не раджу Вам створювати електронний кабінет, а хоча б почекати до середини червня щодо з'ясування практики по оновленню даних.

    І чи потрібно обов'язково з'явитись в ТЦК по місцю прописки, чи можна це зробити в будь якому ТЦК ?

    З'являтися потрібно до ТЦК та СП, у якому Ви перебуваєте на обліку.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України