Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

08 травня 2024, питання №108023 250₴

Підозрюваний та мобілізація

Доброго дня .якщо особа обвинувачувана по особливо тяжкий статті 255 ККУ , запобіжного заходу не має зараз йдуть суд чи можуть мобілізувати? Та які документи треба до ТЦК якщо вручать повістку ?

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитре!

    Судова практика зараз в таких випадках йде шляхом призупинення справ у зв'язку з мобілізацією підсудних. Але у Вашому випадку йдеться про особливо тяжкий злочин, й тому з Вами цього, можливо, і не станеться. Проте те це на розгляд суду.

    Явка до ТЦК за повісткою обов'язкова.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Виходячи з нинішніх реалій - мобілізація можлива.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    40%

    Дмитро!

    В принципі коротко я відповів на Ваше питання, коли воно було безоплатним. Можу додати до своєї відповіді таке:

    Документи, які треба надати до ТЦК у випадку необхідності з'явитись туди за повісткою, повинні включати в себе постанову про визнання Вас обвинуваченим за згаданною Вами статтею КК.

    Думаю цього буде достатньо для того, аби працівники ТЦК не поспішали з Вашою мобілізацією без Вашої добровільної згоди на це. Стаття ця не просто вважається особливо тжким злочином, але й сама по собі не є співставною зі службою у ЗСУ.

    Тому, істотних причин вважати, що Вас можуть за викладених Вами обставин мобілізувати, я не бачу, без огляду на те, що дану категорію військовозобов'язаних за новим законом з військового оліку не виключають.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    32) статтю 37 викласти в такій редакції:

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі".

    Крім того треба дочекатись вироку суду.

    Ще раз, з повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Доброго дня!

    Наразі статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” чітко передбачені підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних.

    Обвинувачені не мають право на відстрочку і у встановленому законодавством порядку можуть бути мобілізовані до лав ЗСУ.

    Крім того, є можливість зупинення судового провадження, коли обвинуваченого мобілізували до лав ЗСУ. Це врегулювано статтею 335 КПК України, яка передбачає, що у разі якщо обвинувачений ухилився від явки до суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, або був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його розшуку, видужання або звільнення з військової служби і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб. Розшук обвинуваченого, який ухилився від суду, оголошується ухвалою суду, організація виконання якої доручається слідчому та/або прокурору.

    Згідно пункту 3 розділу II наказу Міністерства оборони України № 337

    У разі мобілізації засуджених, звільнених від відбування покарання з випробуванням, під час дії особливого періоду в Україні до закінчення іспитового строку копія судового рішення передається уповноваженим органом з питань пробації, на обліку якого перебував засуджений, до військової частини (установи) за місцем проходження військової служби.

    З метою виявлення засуджених, звільнених від відбування покарання з випробуванням, які були мобілізовані під час дії особливого періоду, до його припинення, між уповноваженим органом з питань пробації та територіальним центром комплектування та соціальної підтримки раз на місяць проводиться звірка засуджених осіб, які перебувають на обліку уповноваженого органу з питань пробації.

    У разі виявлення факту призову засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням, на військову службу під час дії особливого періоду територіальний центр комплектування та соціальної підтримки надає уповноваженому органу з питань пробації інформацію про військову частину (установу), в якій засуджений проходить військову службу, її місцезнаходження та витяг із відповідного наказу.

    Крім того, ситуація ускладнюється тим, що з 18 травня засуджених до особливо тяжких злочинів вже не виключають з військового обліку.

    Проте є багато випадків, коли обвинуваченого не мобілізовували у зв'язку з тим, що відбувався активний судовий розгляд кримінальної справи і він був одним з «ключових» обвинувачених у справі. Офіційну відстрочку ніхто не надасть, але й повістку не вручали. Загалом в таких випадках обвинуваченим потрібно брати інформацію з суду, чи від прокурора на підтвердження того, що відбувається розгляд справи в суді і що особа має статус обвинуваченого, і відповідно направляти це підтвердження до ТЦК та СП, щоб у справі була така інформація.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня .якщо особа обвинувачувана по особливо тяжкий статті 255 ККУ , запобіжного заходу не має зараз йдуть суд чи можуть мобілізувати? Та які документи треба до ТЦК якщо вручать повістку ?

    На жаль, але теоретично це може бути. Стаття 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не містить такої підстави для відстрочки або "розстрочення" мобілізації. Також повідомляю, що в практиці частенько зустрічаю випадки мобілізації осіб, які мають статус підозрюваних. АЛЕ!!! Все ж більше здоровий глуз бере верх і таких осіб не призивають. Головне - нехай чоловік має із собою повідомлення про підозру та інші документи, що підтверджують його статус.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України