Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 травня 2024, питання №107888 240₴

Як отримати військовий квиток?

Ситуація наступна. Давно, після закінчення університету, знімався з тимчасової реєстрації в гуртожитку і військового обліку в київському військоматі. Нове місце проживання зареєстрував у батьків, на військовий облік тоді не став.Зараз проживаю не за місцем реєстрації, з військово-облікових документів маю приписне де вказано що знятий з обліку. Зараз 27 років, на роботі кажуть що подадуть на бронювання, якщо будуть документи військового обліку. Питання, як все правильно зробити, щоб офіційно стати на облік, і отримати бронювання?

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    Ситуація наступна. Давно, після закінчення університету, знімався з тимчасової реєстрації в гуртожитку і військового обліку в київському військоматі. Нове місце проживання зареєстрував у батьків, на військовий облік тоді не став.Зараз проживаю не за місцем реєстрації, з військово-облікових документів маю приписне де вказано що знятий з обліку. Зараз 27 років, на роботі кажуть що подадуть на бронювання, якщо будуть документи військового обліку. Питання, як все правильно зробити, щоб офіційно стати на облік, і отримати бронювання?

    На жаль, але дана ситуація є доволі складно. Шанси на отримання нового ВОД та бронювання розцінюю як надзвичайно низькі.

    На жаль, але забронювати без ВОД Вас не мають права. Надаю Вам юридичне обгрунтування відмови у бронюванні, якщо особа не має належного військово-облікового документу.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам здійснюється в установленому законодавством порядку.

    6. Підприємства, установи і організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), подають список до органу державної влади, іншого державного органу, який встановив (довів) мобілізаційне завдання (замовлення).

    Список подається за формою згідно з додатком 1 в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    В обґрунтуванні зазначається:

    дата прийняття і номер акта Кабінету Міністрів України, рішення центрального або місцевого органу виконавчої влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування про встановлення (доведення) мобілізаційного завдання (замовлення) підприємству, установі і організації, дата і номер укладеного договору (контракту) на виконання підприємством, установою і організацією мобілізаційного завдання (замовлення);

    інформація про відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    ...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Якщо особа старше 25-річного віку, вона має статус військовозобов'язаного і повинна мати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Щодо отримання ВОД, то тут є певні нюанси. Особисто сам знаю ТЦК та СП, які за умови наявності листа від роботодавця щодо того, що певний працівників є критично важливим та буде заброньованим, не видавали йому мобілізаційного ропорядження або повістки на відправку після проходження ВЛК, а також без проблем видавали актуальний військово-обліковий документ. Тому можливо є сенс спробувати і в цій ситуації, але попередньо я б провів консультації з відповідним ТЦК.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.

    По віку Ви являєтесь військовозобов'язаним, тому Ваше приписне не є належним військовим документом,його обов'язково потрібно буде змінити на військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Крім того, щоб Вас забронювали - Ви повинні перебувати на військовому обліку військовозобов'язаних в ТЦК.

    Але, якщо Ви підете зараз до ТЦК - Вас направлять на ВЛК та можуть видати повістку на відправку.

    Щоб безпечно стати на військовий облік, отримати ВОД та Вас не мобілізували - Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для отримання військового квитка вам потрібно звернутися до ТЦК де ви перебуваєте на обліку. Сплатити штраф у розмірі 850 гривень,за порушення правил військового обліку (у зв'язку з не своєчасною зміною приписного) пройдете ВлК і вам видадуть військовий квиток.

    Але зі свого досвіду скажу, що після проходження ВЛК, якщо ви не маєте підстав для відстрочки, вам можуть одразу вручити бойову повістку на відправку. У такому випадку відмовляйтеся її підписувати, після чого буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину відмови, у вашому випадку це праця на підприємстві критичної інфраструктури, і що ви підлягаєте бронюваннюваню.

    Також Рекомендую з собою взяти гарантійний лист від роботодавця,, де зазначено що ви будете заброньовані після отримання військового квитка.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України