Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 07 травня 2024, питання №107886 250₴

Зміна прізвища дитини

Добрий день. Скажіть, будь ласка, чи є можливість у матері змінити прізвище дитини, якщо є на це згода батька? Батько перебуває за кордоном, то чи може він там оформити якийсь документ, що підтвердить цю згоду?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Відповідно до статті 148 Сімейного кодексу України, у разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років. У випадку досягнення дитиною зазначеного віку – 7 років, прізвище змінюється за її згодою.

    Крім того, у разі зміни прізвища одного з батьків, прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років (ч.3. ст 148 СК України).

    Механізм прийняття та розгляду заяв про зміну прізвища фізичних осіб — громадян України визначено в Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 за №915 (далі - Порядок №915).

    Заяви про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) громадян України, які проживають на території України, приймає, розглядає, а також веде їх облік відділ державної реєстрації актів цивільного стану за місцем їх проживання; громадян України, які постійно проживають за кордоном, - дипломатичне представництво або консульська установа України, в якій вони перебувають на постійному консульському обліку.

    Для зміни імені фізичної особи, яка досягла чотирнадцятирічного віку, разом з відповідною заявою подається заява в письмовій формі батьків (одного з батьків - у разі, коли другий помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері) або піклувальника про надання згоди на зміну імені.

    Заява про надання згоди батьків (одного з батьків) або піклувальника на зміну імені зазначеної особи може подаватися ними особисто. Заява одного з батьків, справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, може бути подана другим з батьків.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня.

    Підстави та умови зміни прізвища дитини її батьками

    Підстави зміни прізвища дитини її батьками зазначені в статті 148 Сімейного кодексу України (далі - СК України), а саме:

    1. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років.
    2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.
    3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини також може бути змінено за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.
    4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним, безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.
    5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідні зміни прізвища інтересам дитини.

    Прізвище дитині, згідно статті 145 СК України, присвоюється при вчиненні запису акта про народження. Реєстрацію прізвища дитині провадять відділи державної реєстрації актів цивільного стану, коли між батьками досягнута про це згода. Однак, до прикладу, якщо батько або матір позбавлені батьківських прав така згода не потрібна, оскільки вони втрачають особисті немайнові права на дитину і звільняються від обов’язків щодо її виховання (частина перша статті 166 СК України).

    Прізвище присвоюється дитині на все життя. Однак закон, зокрема стаття 148 СК України, передбачає зміну прізвища дитини за наступних умов:

    У разі зміни прізвища дитині необхідно дотримуватися законів про повагу до дитини і при досягненні дитиною визначеного віку необхідна згода цієї дитини на зміну прізвища. Без згоди дитини прізвище її можна змінити до семи років.

    Увага! Дитина, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові (частина перша статті 295 ЦК України).Вирішення питання в добровільному порядкуКуди звертатися

    Відповідно до пункту 1.1 розділу 1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затвердженних наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5 (далі - Правила), внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством:

    → громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України, звертаються до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за межами цієї території на їх вибір;

    → громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території України, - до відділу державної реєстрації актів цивільного стану на їх вибір;

    → громадяни України, а також іноземці і особи без громадянства, які проживають за кордоном, - до дипломатичного представництва або консульської установи України;

    → іноземці, особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, - до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання або за місцем зберігання першого примірника актового запису.

    Перелік необхідних документів

    Заява батьків про виправлення (зміну) прізвища або імені дитини в актовому записі про її народження (додаток 5 до Правил) у зв'язку з тим, що при реєстрації народження дитині присвоєно прізвище або ім'я без урахування побажань обох або одного з батьків, приймається відділами державної реєстрації актів цивільного стану не пізніше одного року з дня народження, а заява про виправлення власного імені дитини у зв'язку з тим, що вона фактично має власне ім'я, відмінне від зазначеного в актовому записі про її народження, - до досягнення нею 14-річного віку (пункт 2.10. розділу 2 Правил). Спір між батьками щодо виправлення (зміни) прізвища або власного імені дитини у цьому випадку вирішується органом опіки та піклування або судом. В інших випадках зміна прізвища дитини строком не обмежена.

    Заява про зміну прізвища дитини подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника. Вона має бути заповнена розбірливо, у ній мають міститись вичерпні відповіді на всі питання.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не має права відмовити громадянину у прийнятті та розгляді заяви про внесення змін до актового запису.

    Разом із заявою про внесення змін до актових записів цивільного стану (у тому числі про зміну прізвища), заявник подає:

    1. паспорт або паспортний документ;
    2. свідоцтва про реєстрацію акта цивільного стану, в яких містяться відомості, що підлягають зміні;
    3. інші документи, необхідні для розгляду заяви і вирішення питання по суті.

    Якщо актовий запис про народження дитини, до якого треба внести зміни, знаходиться в іншому відділі державної реєстрації актів цивільного стану, відділ, який прийняв заяву, має затребувати його копію.

    Підстави для внесення змін в актові записи цивільного стану:
    1. рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану;
    2. постанова адміністративного суду;
    3. висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану або дипломатичного представництва чи консульської установи України;
    4. заява про визнання батьківства (додаток 3 Правил);
    5. заява матері, яка не перебуває у шлюбі, опікуна, піклувальника або самої повнолітньої особи щодо внесення відомостей про батька дитини, якщо вони не зазначені в актовому записі про народження відповідно до статті 135 СК України;
    6. заява дружини або чоловіка, які зберегли дошлюбні прізвища, про обрання прізвища одного з них як спільного прізвища або про приєднання до свого прізвища прізвища другого з подружжя згідно із статтею 53 СК України;
    7. заява про зміну прізвища малолітньої дитини обох батьків у разі зміни прізвища одного з них та згода дитини, яка досягла семи років, згідно з частиною третьою статті 148 СК України за формою, наведеною в додатку 5;
    8. заява про зміну прізвища малолітньої дитини обох батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, та згода дитини віком від семи до чотирнадцяти років, якій при державній реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, згідно з частиною четвертою статті 148 СК України за формою, наведеною в додатку 5;
    9. актовий запис про зміну імені. Цей актовий запис є підставою: для зміни прізвища батьків в актовому записі про народження малолітніх дітей у разі зміни їх прізвища з дотриманням вимог статті 148 СК України; для зміни імені батька та по батькові дитини в актовому записі про народження малолітньої дитини у разі подання батьками заяви про зміну по батькові дитини;
    10. актовий запис про шлюб та розірвання шлюбу. Ці актові записи є підставою для зміни прізвищ батьків (одного з них) в актовому записі про народження малолітньої дитини при умові одночасної зміни прізвища дитини;
    11. рішення органу опіки та піклування, оформлене розпорядженням районної державної адміністрації чи рішенням виконавчого комітету про зміну прізвища малолітньої дитини відповідно до частини п'ятої статті 148 СК України;
    12. в інших окремих випадках, якщо це не суперечить чинному законодавству України (пункт 2.13. розділу 2 Правил).
    Вартість

    Видача свідоцтва про реєстрацію зміни прізвища, імені та по батькові (крім зміни у разі реєстрації шлюбу) сплачується у розмірі 0,3 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян - 5 гривень 10 копійок, відповідно до Декрет Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» (зі змінами).

    Строки розгляду питання

    Відповідно до пункту 1.10 розділу 1 Правил заява про внесення змін до актових записів цивільного стану розглядається у строк, що не перевищує трьох місяців, з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

    За наявності поважних причин цей строк продовжується з письмового дозволу керівника відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України (за місцем їх подання), але не більше ніж на три місяці.

    Питання про внесення змін актових записів цивільного стану розглядаються дипломатичним представництвом або консульською установою України у шестимісячний строк з дня подання до них відповідної заяви.

    Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану. На свідоцтві проставляється штамп "Повторно". Свідоцтво про державну реєстрацію, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку (пункт 2.22. розділу 2 Правил).

    Порядок оскарження

    Відповідно до пункту 1.1 розділу 1 Правил у разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно статті 148 Сімейного кодексу України

    1. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років.

    2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.

    3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.

    4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.

    5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.

    Заяви про надання згоди на зміну прізвища дають батьки особисто у письмовій формі. За наявності поважних причин уповноважені органи приймуть заяви, нотаріально засвідчені або прирівняні до нотаріально засвідчених.

    Тобто, якщо батько перебуває за кордоном йому потрібно скласти згоду на зміну прізвища дитини та засвідчити її в консульстві або в іноземного нотаріуса. Якщо чоловік звернеться до іноземного нотраіуса заяву-згоду потрібно буде легалізувати - нотаріально перекласти на державну мову та при необхідності проставити апостиль.

    Слід зазначити, що окремими міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав - учасниць такого Договору, зокрема з розгляду цивільних, сімейних та кримінальних справ. У зв’язку з цим дотримання процедури легалізації чи проставлення апостиля не може вимагатися державами - учасницями такого Договору.

    На сьогодні - це: Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Литва, Естонія, Латвія, Чехія, Угорщина, Польща, Монголія, В′єтнам та КНР.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Інна!

    Так, чоловік може складсти відповідну заяву у консульсті України у країні свого перебування або у місцевого нотаріуса.

    Стаття 145 СКУ зазначає, що:

    "1. Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків.

    Якщо мати, батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою.

    2. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище, утворене шляхом з'єднання їхніх прізвищ.

    3. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки та піклування або судом".

    Відповідно до статті 148 СКУ:

    1. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років.

    2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.

    3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.

    4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.

    5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Дитина малолітня чи як раз таки неповнолітня? Якщо неповнолітня, тобто досягла 14-річного віку, можна скористатися правом, передбаченим частиною третьою статті 295 ЦК України:

    "3. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері."

    Звертатися потрібно до РАЦСу.

    СІМЕЙНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2002, № 21-22, ст.135)

    Стаття 148. Зміна прізвища дитини її батьками

    1. У разі зміни прізвища обома батьками змінюється прізвище дитини, яка не досягла семи років.

    2. У разі зміни прізвища обома батьками прізвище дитини, яка досягла семи років, змінюється за її згодою.

    3. У разі зміни прізвища одного з батьків прізвище дитини може бути змінене за згодою обох батьків та за згодою дитини, яка досягла семи років.

    4. За заявою батьків або одного з них, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний недієздатним або безвісно відсутнім, дитині, яка не досягла чотирнадцяти років та якій при реєстрації народження присвоєне прізвище одного з батьків, може бути змінено прізвище на прізвище другого з батьків.

    5. У разі заперечення одним із батьків щодо зміни прізвища дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни прізвища інтересам дитини.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    Стаття 295. Право на зміну імені

    1. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові.

    2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою батьків.

    У разі якщо над фізичною особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

    3. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

    У разі заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків стосовно дитини та інші обставини, що засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини.

    4. Прізвище, власне ім'я та по батькові фізичної особи можуть бути змінені у разі її усиновлення, визнання усиновлення недійсним або його скасування відповідно до закону.

    5. Прізвище фізичної особи може бути змінене у разі реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу або визнання його недійсним.

    6. Підставами для відмови у зміні імені є:

    здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом;

    наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;

    офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника;

    подання заявником неправдивих відомостей про себе.

    7. Порядок розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України