Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 06 травня 2024, питання №107844 250₴

Відстрочка від мобілізації

Ситуація наступна. Наразі навчаюсь на магістратурі на заочній формі. Вік 22 роки. Чи можу я відрахуватись з ВНЗ не отримавши ступінь магістра. Далі, коли мені буде 24 роки перевступити до ВНЗ на очну форму та мати офіційну відстрочку від мобілізації після 25 років. За новим законом

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте рацію. АЛе що буде через декілька років уявити складно. Наразі, якщо ви не закінчити навчання, ви зможете вступити потім повторно, і це крім вас ні хто знати не буде. І це надасть вам право на відстрочку.

    Також, ви можете закінчити дану магістратуру , а потім вступити на денну форму навчання на аспірантуру, це буде вважатися послідовною освітою, що теж дасть вам право на відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Оскільки при відрахуванні Ви не отримуєте диплом магістра, то у подальшому матимете право на відстрочку при вступі до магістратури, так як здобуватимете рівень освіти вищий за раніше здобутий. Проте, візьміть до уваги, що це норма закону станом на сьогодня. Які будуть умови для відстрочки через 2 роки та які нормативно-правові акти за цей час будуть прийняті, наразі невідомо.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, Олександре!

    На даний час, Ви матимете право на відстрочку, якщо знову поступите до магістратури. Адже у зв'язку із відрахуванням - Ви не здобудете освіту магістра. Тому вважатиметься, що Ви здобуватимете рівень освіти (магістратура), що є вищим за раніше здобутий (бакалавр). Спеціальність не має значення.

    Якщо у Вас з військово-облікових документів - посвідчення про приписку до призовної дільниці та Ви не закінчували військову кафедру - до 25 років Вас не мають права мобілізувати. Після 25 років здобуваючи освіту магістра - Вас не зможуть призвати на військову службу. Проте, невідомо, як виглядатиме підстава для відстрочки через 2-3 роки та чи взагалі буде мобілізація.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    За такої обставини Ви матиме підстави для отримання відстрочки.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    призову в особливий період не підлягатимуть:

    Здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти

    Здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти. Що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначений у частині другій статті Закону України "Про освіту".

    Докторанти

    Особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    початковий рівень (короткий цикл)

    перший (бакалаврський) рівень

    другий (магістерський) рівень

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень

    науковий рівень.

    Оскільки Ви не отримаєте диплом магістра після відрахування з ВНЗ Ваш освітній рівень залишиться - бакалавр.

    Послідовність отримання рівнів вищої освіти Вами не буде порушена.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДРЕ!

    Нажаль не все так просто. Чому?

    Бо відрахуватись з магістратури звісно Ви як і кожен здобувач вищої освіти - маєте право. І навіть вступити заново, якщо навчалися не на державній формі.

    Але... з 18 травня 2024 року вступає в силу сумнозівсний законопроект № 10449, яким внесено зміни до Законів України "Про військовий обов"язок і військову службу", "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    За цим законопроектом, особи які у віці від 18 до 25 років мають статус "Призовник" , якщо не здобули у закладі освіти базову військову підготовку - підлягають після 24 років призову на "базову військову службу" (у період воєнного стану курси замість строкової служби тривалістю до 3 місяців).

    При цьому, навчання в магістратурі чи будь-яка інша освіта після 24 років - не є підставою для відстрочки ві базової військової служби.

    А після базової служби - Ви підлягаєте зарахуванню в запас як військовозобов"язаний.

    Водночас за мобілізаційним законом до 25 років Вас не мають права мобілізовувати (ч. 5 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"). Чи змінять цю норму з часом - невідомо.

    Тобто у Вас буде приблизно 7-9 місяців після демобілізації з базової військової служби, щоб встигнути вступити на навчання. Хоча звісно Вам як і нині демобілізованим строковикам можуть виписати дуже сумнівної законності мобілізаційні розпорядження на дату досягнення 25-річного віку і стверджувати, що право на відстрочку не скасовує моброзпорядження.

    Також врахуйте, що зараз в магістратуру треба складати ЗНО з іноземної мови та базовий предмет по відповідній спеціальності. І чомусь мені здається, що результати у хлопців з мобілізаційною переспективою будуть куди скромніші, ніж у дівчат, які мобілізації не підлягають. Знаючи які люди (колишній голова державного центру ЗНО - УЦОЯО пан Лікарчук, досі перебуває під слідством за корупцію пов"язану з втручанням в роботу ЗНО) відповідали і можливо відповідають за цей процес, не здивуюся, що усіх кандидатів в армію відсіють і нічого Ви нікому не доведете в УЦОЯО. Навіть у суді.

    Єдиний ПЛЮС Вашого віку в тому, що поки Вам виповниться 24 чи 25 - певен, що весь оцей жах в Україні закінчиться. А якщо ні, то як писав видатний український кінорежисер та сценарист Олександр Довженко у своєму рукописі до кіноповісті "Україна у вогні" (1943 - 1944 рр) - "Живі позаздрять мертвим".

    Приблизно те саме 6 років раніше сказав Роберт Стівенсон вустами капітана Флінта у своєму всесвітньо відомому творі "Острів скарбів" - "Them that die'll be the lucky ones".

    Закон України "Про військовий обов"язок і військову службу" (в редакції, що буде діяти з 18.05.2024 р.)

    Стаття 15. Направлення громадян України для проходження базової військової служби

    1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

    Зазначені громадяни України можуть один раз обрати рік проходження базової військової служби до досягнення ними 24-річного віку.

    Стаття 17. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби

    1. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, які:

    • визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я;
    • навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, вищої духовної освіти за денною або дуальною формою здобуття освіти, в інтернатурі або докторантурі (зазначена відстрочка надається до досягнення особою 24-річного віку);
    • обрали відповідний рік, в якому бажають пройти базову військову підготовку;
    • мають право на звільнення з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою статті 26 цього Закону.
    Тобто усіх змусять так чи інакше пройти "курси" під назвою базова військова служба і отримати військовий квиток.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    • які звільнені з військової служби в запас та не зараховані до військового оперативного резерву;
    • призовники, які пройшли базову загальновійськову підготовку з додержанням умов, передбачених частиною одинадцятою статті 1 цього Закону;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу" та підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних;
    • військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • які набули громадянство України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов’язаних;
    • зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, розвідувальних органів України;
    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від направлення для проходження базової військової служби;
    • які досягли 25-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;
    • які звільнені із служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;
    • які старші 25 років і раніше не перебували на військовому обліку;
    • які прибули після відбування покарання з установ виконання покарань;

    Отже, Ваші плани можуть спрацювати. Але Вам треба буде встигнути вступити на навчання ПІСЛЯ базової військової підготовки і ДО досягнення 25-річного віку та Вашої мобілізації.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас.

    Ситуація наступна. Наразі навчаюсь на магістратурі на заочній формі. Вік 22 роки. Чи можу я відрахуватись з ВНЗ не отримавши ступінь магістра. Далі, коли мені буде 24 роки перевступити до ВНЗ на очну форму та мати офіційну відстрочку від мобілізації після 25 років. За новим законом

    Загалом - так, це Ваше право.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року.

    Нова редакція передбачатиме, що право на відстрочку матимуть:

    "...здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Які висновки можливо зробити?

    1. Відстрочку надаватиме навчання за за денною або дуальною формою здобуття освіти (так і було).

    2. Особа має здобувати рівень освіти, вищий за раніше здобутий. Рівні освіти визначено в статті 10 Закону України "Про освіту". Ось їх послідовність:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Коротко кажучи, у сфері вищої освіти послідовність дотримується за умови: бакалавр-магістр-аспірант.

    Як доводити рівні освіти? Припускаю, через портал "Дію".

    3. Спеціальність, по якій здобута і здобувається освіта, не впливає на право на відстрочку.

    4. Вік здобувача освіти не відіграє жодної ролі.

    Якщо Ви до цього не отримаєте диплом магістра, Ви вважатиметься таким, що здобуває відповідну освіту вперше. Це надаватиме Вам право на відстрочку від мобілізації, у тому числі після 18 травня 2024 року.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    5. Невід’ємною частиною диплома молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома наводиться інформація про результати навчання особи, освітні компоненти, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    10. Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Нічого цього і близько щодо Вас у них немає.

    Щодо документів, то базовими будуть наступні: копії паспорту, РНОКПП, довідка з ВУЗу, витяг з наказу про зарахування, контракт, квитанція про оплату, Ваш військово-обліковий документ.

    Але є один неприємний момент: Ви можете бути призвані на базову військову службу.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України