Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 05 травня 2024, питання №107714 240₴

ТЦК забрал военный билет на хранение. Как правильно вернуть?

Перебуваючи у відрядженні в іншій області (відмінній від місця прописки) був зупинений представниками ТЦК. Вони видали повістку та запросили на співбесіду до ТЦК, під час якої взяли війський квіток (офіцер запасу) на ознайомлення та не повернули. Згодом видали розписку про те, що білет перебуватиме на зберіганні (у розписці зазначений номер військового квітка та підпис співробітника ТЦК).
Потім була вручена повістка для проходження медичної комісії, яка не була пройдена, по причині завершення мого відрядження і повернення за адресою реєстрації.
Вже з дому відправив лист на ТЦК з запитом о повернення військового квітка, проте його не було прийнято і повернуто по пошті. Черед два місяці декілька разів з'язувався з цим ТЦК телефоном з питанням о поверненні військового білету. Відповідь одна - забирати лише особисто. За цей час виїхати за ним не було змоги.
За пів року до цього випадку, у ТЦК рідного міста була пройдена ВЛК, здійснюється військовий облік за всіма правилами.

Який алгоритм повернення військового квітка з мінімальними ризиками неправомірних дій ТЦК тієї області, де він зараз перебуває на зберіганні?

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, спробуйте повернути свій військовий квиток через свій місцевий ТЦК, нехай вони подадуть запит на пересилання їм вашого військового квитка. У іншому випадку вам треба буде, забирати його особисто відвідавши ТЦК.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30%

    Доброго дня, Эвгене!

    На жаль, вибір невиликий, оскільки ТЦК не віддасть Ваш ВОД будь якій іншій особі, окрім Вас.

    Втім, можна спробувати зробити адвокатський запит, оскільки Ви не перебуваєте у згаданному ТЦК на військовому обліку й тому я не бачу жодної причини чому б тому ТЦК утримувати Ваш ВОД.

    В цілому можна сказати, що це майже незаконно, але конкретними нормами воєнного права таке прямо не врегульоване.

    Адвокатський запит може зафіксувати цей незрозумілий крок ТЦК та, можливо, надасть шанс (хоч і невеликий) повернути Ваш ВОД. Проте, після надання згоди на повернення ВОД Вам, очевидно, все одно прийдеться отримувати його персонально. Цього останнього етапу ніяк не обминути. Принаймні, у Вас буде доказана письмова згода ТЦК повернути квиток, від якої вони не зможуть відмовитись.

    Втім, це не є панацеєю у разі наполегливого бажання ТЦК Вас мобілізувати.

    Можна також подати скаргу до вищого за рангом обласного ТЦК, але я не думаю, що це дасть очікуваний результат.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    29.2%

    Вітаю Вас!

    Який алгоритм повернення військового квітка з мінімальними ризиками неправомірних дій ТЦК тієї області, де він зараз перебуває на зберіганні?

    Військовий квиток може бути повернутий виключно особисто Вам. Зробити це загалом можливо, але потрібно розуміти, що у Вас з відстрочкою від мобілізації? Якщо вона є і ризик мобілізації Вам не загрожує, варто цим питанням займатися серйозно. Маю зразки заяв на повернення ВК, але потрібно з'ясувати всі моменти по цій справі.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    30.8%

    Доброго дня!

    Чи є у Вас право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. (наприклад, бронювання, навчання чи здійснення догляду)?

    На жаль, забрати документ потрібно особисто. Бажано мати довідку ВЛК про проходження Вами медогляду за місцем реєстраії, адже у зв'язку з тим, що Ви не з'явилися до ТЦК по повістці на ВЛК Вас намагатимуться притягнути до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку (стаття 210 КУпАП - штраф 850-1700 грн)

    Згідно пункту 3.8 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

    Тому, можете повідомити ТЦК, який забрав у Вас військовий квиток, що вони не мали права Вас направляти на медогляд, адже у Вас була дійсна постанова ВЛК.

    Проте, якщо з моменту медогляду пройшло більше року - Вас можуть повторно направити на ВЛК, а забирати військовий квиток потрібно якщо у Вас є підстава для відстрочки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України