Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 травня 2024, питання №107701 240₴

В‘їзд та виїзд з України

Я залишив Україну у 1996 р. і ніколи більш не повертався по українському закордонному паспорту. Приїздив однак декілька разів як громадянин держави ЄС. Останній раз у 2020 р.
Питання: чи можу я й надалі розраховувати на безперешкодний в‘їзд та виїзд за кордон.
Я чоловік, 52 років. Дякую.

Відповіді юристів (10)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Громадяни, які мають подвійне громадянство, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважаються громадянами України. В такому випадку право на виїзд за межі України Ви матимете як громадянин України згідно Правил перетину державного кордону, у більш зручному виді вони зазначені на офіційному сайті ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    В такому разі підставою для виїзду за кордон є постійне проживання в ЄС. Підтверджуючими документами є – дійсний закордонний паспорт громадянина України зі штампом про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відміткою (штампом) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України в ЄС.

    Якщо у Вас не буде законних підстав, які дозволяють виїзд за межі України - приїзд до України може закінчитись тим, що Вам не дозволять виїхати.

    Якщо Ви будете в'зжати та виїзжати як іноземець, відстежити наявність другого паспорта прикордонний контроль теоретично зможе шляхом подання запиту до Державної міграційної служби щодо отримання відомостей з Державного демографічного реєстру. Якщо Ви не оформляли біометричних паспортів (в такому разі буде відцифрований образ обличчя та відбитки пальців рук), то імовірність того що у Вас виявлять громадянство України досить низька

    Проте, майте на увазі, що на даний час перетин кордону ускладениний посиленими перевірками документів, тому якщо нагальної необхідності в перетині кордону немає - краще відкласти подорож.

    Ніяких адміністративних штрафів або кримінальної відповідальності за подвійне громадянство на території України не передбачено. Проте, якщо Ви будете перетинати кордон по закордонному паспорту ЄС та у Вас виявлять громадянство України, то

    • по-перше, Вас не випустять,
    • по-друге, навіть, можуть спробувати притягнути до адміністративної відповідальності за незаконний перетин кордону за статтею 204-1 КУпАП

    Тому, подумайте чи готові Ви в разі неправомірних дії прикордонників звертатись до суду чи до консульства, адже на даний час ніхто стовідсоткової гарантії на безперешкодний перетин кордону не дасть.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Леоніде!

    Ви можете розраховувати на безперешкодний в'їзд та виїзд з України, якщо були зняті з обліку в ТЦК у зв'язку з виїздом на ПМП до іншої країни та постановкою на постійний консульській облік до дипломатичної установи України в країні Вашого перебування.

    Ви повинні пам'ятати, що у разі того факту, що Ви не відмовились від громадянства України і водночас маєте громадянство країни ЄС, в Україні Ви вважаєтесь українським громадянином, оскільки наша держава не визнає подвійне громадянство.

    У зв'язку зі створенням електронного Реєстру призовників, військовозобов'язанних та резервістів, як також вимогою закону щодо обов'язкової наявності у Вас військово-облікового документу при виїзді з України, прикордонники в будь який момент можуть з'ясувати через згадану базу даних, що Ви є громадянином України.

    В такому випадку до Вас буде застосовано законодавство, як і до будь якого іншого чоловіка у віці 18-60 років.

    Втім, цілком можливо, що Ви відсутні в будь яких українських базах даних і в тому випадку Вас навряд чи ідентифікують щодо наявності українського громадянства. Тоді Ви дійсно вільно в'їжджати та виїжджати з України по паспорту громадянина ЄС,

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Леонід Клієнт 13 днів тому

      Дякую.

      У яких базах даних я можу знаходитись, якщо я виїхав з України востаннє у 1996 р. і ніколи не мав українського біометричного паспорту? Навіть моє прізвище у паспорті ЄС відрізняється в написанні від старого прізвища у українському паспорті. Є загалом лише відмітка у паспорті ЄС про місце народження: Україна...

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Леоніде, я не наголошую на тому, що Ви є станом на зараз в якихось базах, а просто попереджаю Вас про те, що можливість виявлення в Вас громадянства України, хоча й вирогідність такого досить низька у зв'язку з виїздом у 1996 році, нехай і зовсім мінімальна, але все ж таки є. Тим паче, що станом на зараз вже не 2020 рік, а 2024 та йде війна. Тому, я би не радив виїхати, якщо навіть 1% ризику від 100%. Не зараз.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо Ви й надалі будете в'їздить в Україну як громадянин ЄС - проблеми у Вас не буде.

    Проте зверніть увагу - якщо Ви не вийшли з українського громадянства в Україні Ви розглядаєтеся виключно як громадянин України.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас..

    Загалом маю позитивні кейси із цього питання, але тут все залежить від того, коли Ви востаннє перетинали кордон на підставі українського закордонного паспорту. Якщо це було доводі давно (до 2015 року), шанси на успішний виїзд по паспорту ЄС - є. Але все ж птаки визнаю, що це дійсно ризик.

    Складне питання. Ризики так чи інакше існують, якщо востаннє Ви перетинали кордон за українським паспортом ще у минулому столітті - шанси, що на кордоні Ваше громадянство не буде встановлено - є. Але і ризики залишаються, оскільки за позицією Державної прикордонної служби України:

    "...Згідно законодавства України подвійне громадянство (тобто громадянство України та ще однієї, або декількох країн) в Україні не допускається. Особа, яка має декілька громадянств, одне з яких – України, у відносинах із Україною вважається громадянином України. Підстави втрати та припинення громадянства України визначені у статтях 18 та 19 Закону України «Про громадянство». У будь-якому випадку громадянство припиняється в день видання відповідного указу Президента України. Отже, використовувати паспорт громадянина іншої країни для перетину державного кордону України на законних підставам мають фізичні особи після видання Указу Президента України про втрату такими особами громадянства України..."

    ВИСНОВОК: у відносинах з Україною Ви продовжуєте бути громадянином України, а тому якщо наявність у Вас громадянства буде встановлено, Вас не пропустять. Все ж моя думка така, що наразі краще утриматися, хоч і визнаю, що відсоток успіху у цій справі доволі високий. Втім, коли на кону дуже багато, навіть мінімальний ризик не є виправданим. Це моя особиста точка зору.

    З повагою!

    • Леонід Клієнт 13 днів тому

      Я розумію, що Україна не визнає подвійного громадянства. Але як можна на кордоні це подвійне громадянство з‘ясувати (довести)? Єдиний та останній раз я перетинав кордон з українським паспортом у 1996 р.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Леоніде!

        Я з Вами згодний, що з точки зору логіки та загалом законодавства Ваше українське громадянство встановити буде складно. Але ризики є і це потрібно розуміти. Ми явно не знаємо про всі розробки українських прикордонних служб, тому як реальна та адекватна людина раджу утриматися від поїздки. Повторюся, ризики є, хоча і знаю про успішні кейси.

        З повагою.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це є великим ризиком, у разі виявлення у вас громадянства України, ви вважаєтесь, громадянином України, і підпорядковуєтесь всім законом які діють на території України. Тобто на вас будуть діяти обмеження на виїзд, та ви будете підлягати мобілізації. Тому не раджу, наразі їхати на територію України.

    • Леонід Клієнт 13 днів тому

      Моє питання стосується наразі до "у разі виявлення у вас громадянства України".

      Як можна це громадянство виявити, якщо я ніколи не мав українського біометричного паспорту і застосовував український закордонний паспорт лише один раз у 1996 р.?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України