Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 травня 2024, питання №107672 400₴

Багатодітні, якщо перша дитина 18р ще навчається у школі

Багатодітні, 3-е дітей. Старшому 18 виповнилося у 2024 р.
Ще навчається у ліцеї 11 клас.
Батько у 2023 р, з'явився у тцк, пройшов ВЛК, і виявився придатний, але з собою одразу приніс усі документи на право відстрочки як багатодітний. Видали "Тимчасове посвідчення війсковозабов'язаного", де написаний - солдат, придатний до в/службы і додана повістка від 26.04.2023 на 12.05.2026 р з' явитись на 8.30

Питання:
Чи має відстрочку як багатодітний, якщо старшему 18 р і вчиться на денній формі навчання.
І ще, якщо після 18.05.2024 піти оновити данні, чи можуть виписати нову повістку на ту, яка вже є, але з іншими данними, наприклад на раніший термін.
Дякую

Відповіді юристів (9)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку мають

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Як наслідок на цій підставі чоловік відстрочку не отримає і може бути мобілізованим.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи має відстрочку як багатодітний, якщо старшему 18 р і вчиться на денній формі навчання.

    На жаль, чоловік не має права на відстрочку.

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Тобто, головною умовою є утримання дітей, ДО 18 років

    І ще, якщо після 18.05.2024 піти оновити данні, чи можуть виписати нову повістку на ту, яка вже є, але з іншими данними, наприклад на раніший термін.

    Якщо чоловік піде оновлювати дані - тоді повістку можуть виписати, навіть, на завтра. Проте, якщо батько нещодавно був у ТЦК, то скоріш за все йому не потрібно буде уточнювати дані, адже оновлення даних було зроблено в ківітні.

    Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, визнаються:

    • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
    • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    Про причини неприбуття чоловік може повідомити територіальний центр комплектування рекомендованим листом з описом вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Зоя!

    На жаль, законодавство не передбачає відстрочку для чоловіка у даному випадку. Отже, ані той факт, що Ви є багатодітною сім'єю, ані той, що дитина навчається, ніяким чином не вплинуть на ситуацію.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;".

    Якщо чоловік піде оновлювати дані після 18 травня, то вже на той момент має великий отримати мобілізаційне розпорядження, оскільки втратив право на відстрочку. Тобто, при явці до ТЦК без підстави для відстрочки його однозначно мобілізують. Зараз все відбувається дуже швидко в деяких ТЦК: прийшов по повістці, в той же день пройшов ВЛК і вже наступного дня в учбовій частині.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Питання:Чи має відстрочку як багатодітний, якщо старшему 18 р і вчиться на денній формі навчання.

    На жаль, але ні, право на відстрочку надає виключно утримання трьох дітей віком до 18 років. Те, що старша дитина здобуває освіту і фактично перебуває на утриманні батьків - не грає ролі, згідно з чинним законодавством. Тому наразі фактично по дітям чоловік не має права на відстрочку.

    І ще, якщо після 18.05.2024 піти оновити данні, чи можуть виписати нову повістку на ту, яка вже є, але з іншими данними, наприклад на раніший термін.

    Звісно, що можуть видати повістку на дату, яка буде явно раніше 2026 року. Дуже дивно, що видали повістку саме на цю дату, не можу зрозуміти їх логіки. Можливо, єдиним варіантом наразі буде - не оновлювати дані, при наявності питань показувати дану повістку на 2026 рік, яку аргументувати утриманням 3 і більше дітей віком до 18 років. Фактично, патрулі, які здійснюють перевірку даних, на місці дану інформацію проаналізувати не зможуть. Тому з урахуванням сімейних обставин розглядаю це як єдиний можливий варіант.

    Але Ви повинні розуміти, що це розглядатиметься як порушення законодавства у сфері оборони - стаття 210-1 КУпАП та штраф у розмірі 5100 грн.

    КОДЕКС УКРАЇНИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ:

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    ...

    Але майте на увазі, що наразі в першому читанні прийнято законопроєкт 10379, який спрямованйи на збільшення розміру штрафів за порушення правил військового обліку, оборони, мобілізації, та ухилення від мобілізації. Штраф 5100 грн може доволі скоро стати в розмірі 22 тис грн., це потрібно знати.

    З повагою!

    • Зоя Клієнт 13 днів тому

      Зрозуміло. Дякую. Тоді якщо розлучаємося, і одна дитина лишається з батьком інша з матір'ю. В цьому випадку можлива відстрочка, якщо на утриманні батька буде неповнолітня дитина, або ж двоє дітей, як у цьому випадку

      • Кирда Вячеслав Володимирович
        50%

        Можливо, але враховуйте наступне:

        "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

        1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

        ...

        4) жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України..."

        Найбільш реальним виглядає варіант - "а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду". Для цього потрібно встановити факт виховання дитини самостійно в судовому порядку.

        З повагою!

        • Зоя Клієнт 12 днів тому

          Дякую за відповідь. Тоді ще одне питання. Якщо чоловік пройшов ВЛК у 2023 році і був визнаний придатний. Зараз після 18.05.24 після оновлення данних, (вже відстрочка по дітях не діє), йому треба заново проходити ВЛК?

          Є супутні проблеми зі здоров'ям кіфоз 2-3 стадії, та тиск 150-110, та проблеми зі шкірою, алергічний дерматит. Але справа в тому що зі спиною він змирився бо це з підліткового віку і як ставав на облік 2003 р, у военкомат, тоді і писали йому кіфоз та тиск, лежав від воєнкомату у лікарні. Але зараз ці всі документи у воєнкомату нема, нема діла - так казали коли оновлював данні у 2023. Записів по спині не має, так щоб він лежав, бо каже що лікарі нічого не змінять. По шкірі та тиску є. Короче кажучи є проблеми зі здоров'ям. Питання, чи можна оскаржити висновки ВЛК за 2023 р, якщо є проблеми зі здоров'ям. І з придатного, хоча б на обмежено пританого - тобто якщо і служити то на другій лінії.

          Дякую за відповідь

          • Кирда Вячеслав Володимирович
            25%

            Вітаю Вас!

            Дякую за відповідь. Тоді ще одне питання. Якщо чоловік пройшов ВЛК у 2023 році і був визнаний придатний. Зараз після 18.05.24 після оновлення данних, (вже відстрочка по дітях не діє), йому треба заново проходити ВЛК?

            Загалом строк дії ВЛК в умовах воєнного стану складає 1 рік. Але це не означає, що до спливу цього строку особа не має права пройти ВЛК повторно. Це може бути за його заявою про направлення на ВЛК у зв'язку із наявними проблемами зі здоров'ям.

            Є супутні проблеми зі здоров'ям кіфоз 2-3 стадії, та тиск 150-110, та проблеми зі шкірою, алергічний дерматит. Але справа в тому що зі спиною він змирився бо це з підліткового віку і як ставав на облік 2003 р, у военкомат, тоді і писали йому кіфоз та тиск, лежав від воєнкомату у лікарні. Але зараз ці всі документи у воєнкомату нема, нема діла - так казали коли оновлював данні у 2023. Записів по спині не має, так щоб він лежав, бо каже що лікарі нічого не змінять. По шкірі та тиску є. Короче кажучи є проблеми зі здоров'ям. Питання, чи можна оскаржити висновки ВЛК за 2023 р, якщо є проблеми зі здоров'ям. І з придатного, хоча б на обмежено пританого - тобто якщо і служити то на другій лінії.

            Строк на оскарження рішення ВЛК - 1 місяць, відповідно медичний огляд 2023 року вже не має сенсу оскаржувати. Хіба що зараз варіант такий: оновлювати всі медичні документи та проходити повторну ВЛК. Якщо буде не згода з ним, тоді оскаржувати.

            З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо дитині 18 років немає різниці, навчається вона чи ні. У ст.23 чітко зазначено утримання трьох дітей віком до 18 років. Тому , ви не маєте право на відстрочку.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    Розлучитись теж не дасть вам право на отримання відстрочки, для цього треба позбавлення бітьківських прав.

    Підстави позбавлення батьківських прав

    Позбавити батьківських прав можливо лише у судовому порядку, іншого порядку не передбачено.

    Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них.

    Відповідно до статті 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав якщо вони:

    1. не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я і протягом 6 місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування (без поважної причини);
    2. ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини та/або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти;
    3. жорстоко поводяться з дитиною (застосовують фізичне або психічне насильство, недопустимі методи виховання, принижують людську гідність дитини тощо);
    4. є хронічними алкоголіками або наркоманами (ці факти мають бути підтверджені відповідними медичними висновками);
    5. вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини (наприклад, залучають її до непосильної праці, заняття проституцією чи злочинною діяльністю), примушують її до жебракування та бродяжництва;
    6. засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України