Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 травня 2024, питання №107592 250₴

Мобілізація до 25 років

Добрий день. Питання чи можуть на блокпостах чи просто при перевірці документів виписувати будь який вид повістки особі яка не досягнула 25 років?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    Так, можуть, але не будь-яку повістку, а лише на уточнення даних. Вік не має значення. Є випадки коли чоловіки до 25 років є військовозобов'язаними.

    Крім того, з 18 травня громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Павло!

    Повістку на уточнення даних можуть вручити особі будь якого віку (з 18 до 60 років) та у будь якому місці, оскільки така особа повинна перебувати на військовому обліку незалежно від того чи має вона статус "призовника", чи - "військовозобов'язанного".

    Щодо інших видів повісток, то останні можуть видаватись тільки у ТЦК. Зокрема, це стосується повістки на ВЛК та мобілізаційного розпорядження.

    Отже, вручення повістки особі до 25 років законодавством не заборонено.

    Вручення повісток проводиться через уповноважених на те осіб, зокрема через:

    • представників органів місцевого самоврядування;
    • керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
    • представників закладів освіти;
    • посадових осіб районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Повістка повинна містити:

    - назву «ПОВІСТКА»;

    - ПІБ військовозобов'язаного;

    - адресу місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов'язаного;

    - номер повістки;

    - номер і дату розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов'язаного;

    - дату, час і адресу ТЦК та СП для явки військовозобов'язаного;

    - найменування посади та ініціали (ініціал власного імені) і прізвище керівника ТЦК та СП, який видав повістку;

    - підпис керівника ТЦК та СП, що видав повістку;

    - дату видачі повістки;

    - мокру печатку ТЦК та СП, посадова особа якої видала повістку.

    Повістка має виписуватися завчасно (зокрема в приміщенні ТЦК та СП) на підставі розпоряджень територіального центру комплектування та соціальної підтримки та підписується його керівником. На підставі вищезазначеного, уповноважені особи мають право вручати завчасно заповнені повістки, а не заповнювати їх перед врученням. Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

    У постанові КМУ «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» від 21 березня 2002 р. №352 зазначено про видачу повісток за місцем проживання та за місцем роботи військовозобов'язаного, однак вручення повістки в будь-яких інших місцях є також законним.

    Постанова КМУ «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» від 23 лютого 2022 р. №154 передбачені завдання ТЦК та СП, серед яких останні не наділені повноваженнями щодо затримання особи чи примусового приводу до ТЦК. При цьому відповідно до абзацу 36 п.9 вищезазначеної Постанови уповноважені особи ТЦК та СП можуть звертатись до органів Національної поліції України щодо доставленні відповідних осіб до ТЦК та СП.

    https://jurliga.ligazakon.net/news/224413_poryadok...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас.

    Так, можуть, звісно. Особи до 25-річного віку за своїм статусом, як правило, є призовниками і на них так само поширюється чинне законодавство у сфері військового обов'язку. Тобто вони повинні оновлювати дані, повідомляти про зміну облікових даних, можливо за потреби проходити ВЛК, але наразі такі особи не можуть бути мобілізовані.

    З 01 серпня 2025 року стартуватиме базова військова служба, яка поширюватиметься на призовників. Ці всю нюанси потрібно розуміти. Але загалом вручити повістку мають повне право.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Згідно статті 32 Закону України "Про національну поліцію" у період дії воєнного стану та/або під час мобілізації (крім цільової) поліцейський має право вимагати в особи чоловічої статі віком від 18 до 60 років пред’явлення нею військово-облікового документа разом з документом, що посвідчує особу, у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в документах.

    Також на блокпосту може бути вручена повістка.

    Під час вручення повістки представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки на вимогу громадянина, якому вручається повістка, зобов’язані назвати свої прізвища, ім’я та по батькові, посади, а також пред’явити службові посвідчення.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, тут треба розбиратись, який статус має Чоловік. Якщо він раніше не служив, не має військової кафедри, його військово обліковий документ є приписне. У такому випадку, хлопець не підлягаж мобілізації. Тому, як він мєає статус призивника на строкову службу. У період військового стану призов на строкову службу не здіснюється. Мобілізація у такому випадку можлива лише за добровільною згодою, за власним бажанням.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України