Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 травня 2024, питання №107429 500₴

Підстави для відстрочки

Вітаю
Є така ситуація

Чоловік 55 років, котрий немає актуального військового документа (є лише радянський доеумент). Згідно з новим законом:

Чи має право на відстрочку в разі матері інваліда 2 групи?

Чи буде мати право на відстрочку в разі наявності сестри?

Чи буде мати право на відстрочку, якщо сестра відмовиться від догляду чи виїде за кордон на постійне місце проживання? Взагалі як ТЦК побачить наявність сестри?

Якщо відстрочка неможлива, що треба зробити для того щоб отримати її.
Якщо відстрочка можлива, які документи треба надати?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, враховуючи зміни та наявність сестри ви не будете мати право на відстрочку. Для отримання відстрочки треба, щоб ваша сестра сама потребувала постійного догляду.

    Підстава для відстрочки зі змінами

    • які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;
    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Право на відстрочку мають особи, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Наявність Вашої сестри буде перешкодою для отримання відстрочки на цій підставі навіть за умови виїзду за кордон.

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЮРІЙ!

    А чому Ви вирішили, що радянський військовий квиток в Україні не дійсний?

    Значна частина ЗСУ зараз саме з радянськими квитками. Бо ж коли треба людський ресурс в армію, то декомунізація не діє і "ето другое".

    Відповідно до ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов»язок і військову службу», Призовникам, військовозобов’язаним, резервістам та військовослужбовцям оформлюється та видається військово-обліковий документ, який є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку. Форма, порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів визначаються Кабінетом Міністрів України, а для військовослужбовців – відповідно Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, розвідувальними органами України, Управлінням державної охорони України та Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

    Слово «СТВОРЕННЯ» наводить на думку на цифровізацію військово-облікових документів. Але як це все буде і чи буде – ніхто не знає. Може це буде паралельний процес, може будуть якісь строки переходу. Думаю одномоментний перехід – це маразм і держава це чисто технічно не витримає як і ТЦК з Міноборони. Принаймні закон дає подвійне тлумачення і оформлення, і створення. Тобто припускаю це все буде ПАРАЛЕЛЬНО. Умовно кажучи як водійське посвідчення чи закордонний паспорт в «ДІЇ».

    В ТОЙ ЖЕ ЧАС: є Розділ ІІ. Прикінцеві та перехідні положення Закону № 3633-IX (законопроект 10449, який вступить в силу з 18.05.2024 р.), у підпункті 12 пункту 2 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» пишуть наступне - 12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    ОТЖЕ, наявність радянського військового квитка не може бути підставою для відмови у наданні відстрочки. Якщо дані там можуть бути актуалізовані шляхом внесення виправлень.

    Але, це не означає, що якщо Ви 5 років не з"являлися в ТЦК (колишній воєнкомат), то Вас не змусять пройти ВЛК та оновити дані.

    Єдине, що Вам треба підстрахуватися і подати заяву в електронному вигляді, щоб потім не було розповідей від шахрайовитих працівників ТЦК, що Ви нічого не подавали і не реєстрували через канцелярію ТЦК.

    В будь-якому разі надання відстрочок до 18.05.2024 р. офіційно зупинене. Тож Вам бажано вирішувати своє питання вже після 18.05.2024 р. При цьому вже майже офіційно заявили, що Електронний кабінет запрацює лише з 17 червня 2024 року. Тому для забезпечення непорушності своїх прав на відстрочку - бажано звернутися до ТЦК вже після 17 червня.

    В іншому випадку, незважаючи на наявність права на відстрочку, з Вами як і з іншими громадянами можуть прокрутити шахрайську схему по насильній мобілізації. Бо ТЦК діє не в інтересах держави чи з якоюсь високою метою, а банально по принципу "палочної системи"... є план по мобілізації - його треба виконати, щоб мати премії та інші матеріальні стимули від керівництва. І все.

    ЩОДО ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ

    Якби у Вас не було сестри, то право на відстрочку у Вас однозначне.

    Але якщо сестра є дієздатною, то відстрочки у Вас по закону немає з 18.05.2024 р. За старими правилами надання відстрочки вже зупинене офіційно.

    Проте, треба розуміти коли народилася Ваша сестра та чи внесені дані про неї до Державного реєстру актів цивільного стану України в органах ДРАЦС (народна назва - ЗАГС). Якщо Ваша сестра народжена ще при УРСР / СРСР і не оновлювала дані про себе в ДРАЦС після 2003 року (шляхом отримання наприклад дубліката свідоцтва про народження внаслідок внесення змін до імені чи загубленого свідоцтва), то даних про її існування немає в електронних базах і реєстрах.

    В ідеалі звісно, щоб Ваша сестра не була прописана / зареєстрована за адресою матері, бо існує ймовірність перевірки усіх зареєстрованих за адресою.

    Ще варіант дізнатися - якщо сестра є співвласницею майна (нерухомості) в якій прописана / зареєстрована Ваша матір та / або Ви.

    В іншому - ТЦК не має можливості перевірити дані.

    Тому досить вже бути гіперпорядними з шахраями, які ошукують громадян України та грабують на кожному кроці.

    Не вказуйте дані про сестру та не ведіться на психологічні спроби обману, що "вони все знають". Це метод поганих слідчих, які не маючи доказової бази намагаються розкрутити на щиросердне каяття.

    Даних про родинні зв"язки до 2003 року у них немає. Якщо люди народжувалися не в Україні, то взагалі нуль шансів довести родинні зв"язки.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (який набуде чинності 18 травня) нова редакція статті 23 для відстрочки виглядає так:

    1. Не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі).

    Чи має право на відстрочку в разі матері інваліда 2 групи?

    Чоловік матиме право на відстрочку, якщо мама буде потребувати постійного догляду на підставі довідки МСЕК/ довідки лікарсько-консультативної комісії або сестра чоловіка матиме інвалідність/потребуватиме догляду.

    Чи буде мати право на відстрочку в разі наявності сестри?

    Якщо чоловік буде здійснювати постійний догляд за мамою, тоді сестра не є підставою для відмови у відстрочці.

    Якщо ж чоловік буде утримувати маму, тоді він матиме право на відстрочку, при наявності сестри, яка має інвалідність або сама потребує догляду.

    Чи буде мати право на відстрочку, якщо сестра відмовиться від догляду чи виїде за кордон на постійне місце проживання? Взагалі як ТЦК побачить наявність сестри?

    Не матиме. Теоретично через реєстр ЦНАП.

    Якщо відстрочка неможлива, що треба зробити для того щоб отримати її.Якщо відстрочка можлива, які документи треба надати?

    У вашому випадку відстрочка можлива у тому випадку, якщо Ви будете здійснювати постійний догляд за мамою на підставі довідки МСЕК або ЛКК, де вказано про потребу у сторонньому догляді. Для цього необхідно звернутися до сімейного лікаря, який дасть направлення на лікарсько-консультативну комісію.

    Згідно роз'яснення МОЗ лише 3 довідки ЛКК підтверджують потребу у постійному сторонньому догляді https://www.kmu.gov.ua/news/moz-roziasniuie-khto-p...

    "...потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);
    • людям з інвалідністю I чи II групи, що виникла внаслідок психічного розладу (за формою, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.07.2013 № 667)..."

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта мами
    • довідка МСЕК/ЛКК про потребу у постійному догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається протягом 5 днів.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18%

    Доброго дня, Юрію!

    Спочатку потрібно звернутись до норми закону, яка надає чоловіку право на відстрочку у зв'язку з інвалідністю матері ІІ групи.

    Отже, відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;".

    Тепер щодо відповідей на Ваші питання.

    Чи має право на відстрочку в разі матері інваліда 2 групи?

    Чоловік матиме право на відстрочку, якщо відсутні інші особи, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати матір (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі).

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Чи буде мати право на відстрочку в разі наявності сестри?

    Якщо сестра є невійськовозобов'язанною та сама не є особою з інвалідністю, не потребує постійного догляду, то чоловік не буде мати право на відстрочку.

    Чи буде мати право на відстрочку, якщо сестра відмовиться від догляду чи виїде за кордон на постійне місце проживання? Взагалі як ТЦК побачить наявність сестри?

    Ні, за даних обставин чоловік також не буде мати відстрочки на цій підставі.

    Якщо відстрочка неможлива, що треба зробити для того щоб отримати її.

    Потрібно оформлювати відстрочку на підставі іншого абзацу, а саме у зв'язку з постійним доглядом за матір'ю. У даному випадку не буде грати ролі чи єінші родичі в матері. Для того їй потрібно отримати довідку ЛКК форми 080-4 про потребуу постійному догляді, а чоловіку в свою чергу на підтвердження здійснення такого догляду - довідку про компенсацію за догляд на непрофесійній основі або акт встановлення факту здійснення догляду.

    "9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Якщо відстрочка можлива, які документи треба надати?

    Якщо оформлювати відстрочку на підставі постійного догляду, то Вам потрібно подати до ТЦК заяву про оформлення відстрочки, свідоцтво про народження, довідку ЛКК про потребу у постійному догляді, довідку про компенсацію за догляд на непрофесійній основі або акт встановлення факту здійснення догляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю Вас!

    Чоловік 55 років, котрий немає актуального військового документа (є лише радянський доеумент). Згідно з новим законом:Чи має право на відстрочку в разі матері інваліда 2 групи?Чи буде мати право на відстрочку в разі наявності сестри?Чи буде мати право на відстрочку, якщо сестра відмовиться від догляду чи виїде за кордон на постійне місце проживання? Взагалі як ТЦК побачить наявність сестри?Якщо відстрочка неможлива, що треба зробити для того щоб отримати її.

    Якщо відстрочка можлива, які документи треба надати?

    На жаль, але ситуація в чоловіка не дуже, оскільки є сестра. До речі, його військовий квиток є дійсним, за це не варто хвилюватися, але це мало чим у цій ситуації Вам допомагає.

    На жаль, наявність сестри у даній ситуації позбавляє Вас права на відстрочку від мобілізації. Дійсно, Ви не зможете підтвердити факт відсутності невійськовозобов'язаних осіб у матері. Ваша сестра не думала йти на військову службу та стати військовозобов'язаною.

    За описаних Вами умов пораджу будь-що отримувати саме висновок ЛКК про потребу матері в постійному стороннього догляді. За таких умов Ви матиме право на відстрочку.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації у зв'язку із здійснення догляду?

    Станом на зараз:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВИМ Є ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ. ДОВОДИТИ ЗА ДАНОЮ ПІДСТАВОЮ ВІДСУТНІСТЬ ІНШИХ ПРАЦЕЗДАТНИХ ОСІБ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВО.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє чоловік його проходив пізніше 5 років назад.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України