Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 30 квітня 2024, питання №107118 240₴

соціальний захист (льготы на коммунальные услуги) для вдови померлого ветерана військової служби

Добрый день! Моя мать является вдовой померлого ветерана війскової службы (в наявности есть ПОСВІДЧЕННЯ ВЕТЕРАНА ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ), есть свідоцтво про смерть, есть свідоцтво о браке, есть справка, что они жили в браке до момента смерти. Военкомат выдал ей соответствующую довідку згідно статті 7 Закону Укрїни" про статус ветеранів військової службі" від 24.03.1998р. № 203/98-ВР, что она має право на пільги.
В пенсионном фонде ей отказывают в льготах, требуя от нее посвідчення вдовы. В военкомате говорят, что такое посвідченння выдают только вдовам загиблых и, что для вдовы померлого подходит довідка.
В законе четко пишется слово ПОМЕРЛИЙ. Что нам делать и как доказать свою правоту?

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, пані Юлія!

    Згідно пункту 4 Розділу ІІ Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб"

    Для встановлення до пенсії надбавок, підвищень, додаткової пенсії, компенсації, пенсії за особливі заслуги перед Україною, допомог пред’являються такі документи:

    1) посвідчення: учасника війни, учасника бойових дій, постраждалого учасника Революції Гідності (в період до видачі посвідчення - довідка, видана структурними підрозділами соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчими органами міських рад за місцем проживання), особи з інвалідністю внаслідок війни, посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, члена сім’ї загиблого, довідка члена сім’ї загиблого, яка видається матері (або іншому повнолітньому члену сім’ї загиблої особи чи опікуну) на дитину загиблої особи, зазначеної у пункті 1 статті 10 та статті 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», до досягнення нею 14-річного віку; документи, що підтверджують наявність заслуг, передбачених статтею 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (для підвищення пенсії згідно зі статтями 12-16-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

    Тобто, щоб отримати надбавку до пенсії - до ПФУ потрібно надати посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, члена сім’ї загиблого.

    У Вашому випадку Ваша мама як вдова померлого ветерана війни має право на льготи від соцзахисту передбачені пунктами 6 - 9 статті 6 ЗУ "Про статус ветеранів військової служби"

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Юлия Клієнт 17 днів тому

      мой вопрос не по перерасчету пенсии (ее пересчитали). вдове не хотят оформлять льготу на коммунальные услуги, мотивируя тем, что у нее нету посвідчення вдовы, умершего от возраста ветерана военной службы (которое выдается только для вдов загиблих военных)

      • Дерій Владислав Олегович

        Ні в постановоі КМУ від 04.06.2015 № 389, ні в ЗУ "Про статус ветеранів військової служби..." не вказано, що довідка є неналежним документом для отримання пільг.

        Вашій мамі відмовляють по надуманим причинам

        Вам потрібно отримати письмову відмову у оформленні пільг та потім дану відмову оскаржувати.

        Ви можете спробувати оформити житлову пільгу онлайн https://portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/InfoSu...

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    На якій підставі ПФУ витребує саме посвідчення вдови? Чи послався останній на чинні норми законодавства, в яких зазначено, що довідка, яку Вам видав ТЦК не є належним документом для призначення пільг?

    Відповідно до статті 7 Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист ":

    Вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та члени їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні, користуються пільгами, передбаченими пунктами 6 - 9 статті 6 цього Закону.

    Пункти 6-9 статті 6 вищезгаданого Закону зазначають наступне:

    6) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги), користування квартирним телефоном ветеранами військової служби, ветеранами органів внутрішніх справ, ветеранами Національної поліції, ветеранами податкової міліції, ветеранами державної пожежної охорони, ветеранами Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранами служби цивільного захисту, ветеранами Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України і членами їх сімей, які проживають разом з ними, в жилих будинках усіх форм власності в межах норм, передбачених законодавством, або 50-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

    8) право на безоплатне отримання у власність займаного ними та членами їх сімей житла незалежно від розміру його загальної площі в будинках державного житлового фонду;

    9) безоплатний проїзд і перевезення багажу ними та членами їх сімей при переїзді до вибраного місця проживання після звільнення з військової служби в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України та міжнародними договорами України;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Юлия Клієнт 17 днів тому

      нам выдали список документов, которые мы должны предоставить в ПФ для оформления льготы. а довіка, выданная военкоматом (скан приложен к моему обращению) не має чинности.

      по довідке из военкомата они обязаны оформить льготу?

      Вдова ПОМЕРЛОГО от возраста (а не загиблого) тоже имеет право на льготу?

      я правильно понимаю, что они просто НЕ ХОТЯТ нас обслуживать?

      Мои аргументы для ПФ - на основании какого пункта закона они требуют посвідчення вдовы? и если я покажу статью закона, Вы думаете они "сдадуться" и оформят льготу?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Юлія, я пропоную Вам звернутись до ПФУ з письмовим запитом в якому просити останній надати відповідь, яким нормативно правовим актом визначено, що довідка, яку надав Вам ТЦК не приймається ПФУ для надання відповідної пільги.

        Виходячи з наданної Вам відповіді потрібно буде або оскаржувати дії ПФУ до головного управління, або ж до суду. Іншого виходу немає.

        У законі зазначено, що право на пільги має вдова померлого (загиблого) ветерана військової служби.

    Корнійчук Євген Іванович
    100%

    Доброго дня, відмова не законна! Вимагайте від них письмової відповіді з законним обгрунтуванням такої відмови, після чого ви зможете оскаржити відмову у головному управлінні ПФУ або у суду.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/203/98-%D0%B2%...

    Стаття 7. Реалізація права на пільги ветеранами військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та членами їхніх сімей

    Ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та члени їхніх сімей поряд з пільгами, передбаченими цим Законом, користуються пільгами, встановленими для них іншими нормативно-правовими актами.

    У разі якщо право на одну й ту саму пільгу передбачено різними нормативно-правовими актами, така пільга надається за одним з них за вибором ветерана військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

    Вдови (вдівці) померлих (загиблих) ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та члени їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні, користуються пільгами, передбаченими пунктами 6 - 9 статті 6 цього Закону.

    Пільги, передбачені пунктами 6 та 11 статті 6 цього Закону, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередніх шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Стаття 6. Соціальний захист ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, ветеранів Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та членів їхніх сімей

    {Назва статті 6 в редакції Закону № 1150-IX від 28.01.2021}

    Ветеранам військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України надаються такі пільги:

    {Абзац перший статті 6 в редакції Закону № 1150-IX від 28.01.2021}

    1) безоплатне користування закладами охорони здоров'я Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Міністерства внутрішніх справ України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, інших центральних органів виконавчої влади та військових формувань;

    {Пункт 1 частини першої статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законами № 3475-IV від 23.02.2006, № 1249-VI від 14.04.2009, № 5462-VI від 16.10.2012, № 1150-IX від 28.01.2021}

    2) першочергове безоплатне придбання ліків за рецептами лікарів;

    {Пункт 2 статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2373-III від 05.04.2001}

    3) першочергове медичне обстеження, диспансеризація та госпіталізація;

    4) першочергове безоплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів), безоплатне забезпечення протезами та протезно-ортопедичними виробами;

    5) переважне право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням у санаторіях Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерства внутрішніх справ України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, інших центральних органів виконавчої влади та військових формувань ветеранам військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та членам їхніх сімей з пільговою оплатою вартості путівок у розмірах та порядку, визначених Кабінетом Міністрів України;

    {Пункт 5 частини першої статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3475-IV від 23.02.2006; в редакції Закону № 107-VI від 28.12.2007 - зміну визнано неконституційною згідно з Рішенням Конституційного Суду № 10-рп/2008 від 22.05.2008; із змінами, внесеними згідно із Законами № 1249-VI від 14.04.2009, № 5462-VI від 16.10.2012; в редакції Закону № 1150-IX від 28.01.2021}

    6) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги), користування квартирним телефоном ветеранами військової служби, ветеранами органів внутрішніх справ, ветеранами Національної поліції, ветеранами податкової міліції, ветеранами державної пожежної охорони, ветеранами Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранами служби цивільного захисту, ветеранами Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України і членами їх сімей, які проживають разом з ними, в жилих будинках усіх форм власності в межах норм, передбачених законодавством, або 50-відсоткова знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення;

    {Пункт 6 статті 6 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2373-III від 05.04.2001}

    7) першочергове забезпечення житлом осіб, які потребують поліпшення житлових умов.

    Позачергово забезпечуються житлом ветерани військової служби, які при звільненні з військової служби здали державним органам займане ними у військових містечках жиле приміщення та не були забезпечені іншим жилим приміщенням для постійного проживання та яким виповнилося 60 і більше років, а також сім'ям померлих ветеранів.

    {Пункт 7 статті 6 в редакції Закону № 2373-III від 05.04.2001; із змінами, внесеними згідно із Законами № 662-IV від 03.04.2003, № 3475-IV від 23.02.2006; в редакції Закону № 107-V від 28.12.2007 - зміну визнано неконституційною згідно з Рішенням Конституційного Суду № 10-рп/2008 від 22.05.2008}

    8) право на безоплатне отримання у власність займаного ними та членами їх сімей житла незалежно від розміру його загальної площі в будинках державного житлового фонду;

    9) безоплатний проїзд і перевезення багажу ними та членами їх сімей при переїзді до вибраного місця проживання після звільнення з військової служби в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України та міжнародними договорами України;


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України