Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 27 апреля 2024, вопрос №106872 250₴

Відстрочка від мобілізації

Добрий день!

В мене питання чи маю я право на відстрочку?

Мати інвалід 2 групи, розлучена, але батько проживає по тій же адресі, брат служить. Інших близьких родичів немає.

Якщо так як відбувається процес її отримання і чи щось зміниться після 18 травня?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    В контексті законодавства України Ви маєте право на відстрочку.

    Згідно законодавства право на відстрочку мають особи

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Виходячи з Вашого питання Ви маєте право на відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Вікторе!

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;.

    Отже, оскільки матір та батько розлучені, то він не вважається членом Вашої родини та не зобов'язаний утримувати Вашу матір. Проте є нюанс з Вашим братом, так як він військовослужбовець, а не військовозобов'язаний, тому, гіпотетично, з боку ТЦК можуть виникнути проблеми. Тому що ТЦК зараз тлумачать усі прогалини у законодавстві або правові колізії на свою користь. Проте, як все буде відбуватись з оформленням відстрочки на даній підставі, поки що не зрозуміло, тому потрібно дочекатись відповідної практики після 18 травня.

    Відповідно до ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    "9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    Як бачите, Ваш брат є не військовозобов'язаним, а військовослужбовцем. В цьому я й вбачаю можливу гіпотетичну проблему при оформленні відстрочки.

    Щодо самого оформлення відстрочки, то Вам буде необхідно підготувати заяву та додати до неї нотаріально завірені копії підтверджувальних документів:

    Ваше свідоцтво про народження та свідоцтво про народження брата,

    свідоцтво про розлучення батьків або відповідне рішення суду,

    документ, що підтверджує інвалідність матері,

    Ваш паспорт та РНОКПП

    Також не виключаю того, що ТЦК вимагатиме витяг з РАЦС, що у Вашій мматері окрім Вас та брата більше немає дітей. Оскільки РАЦС такі витяги не надає, Вам потрібно звернутись до до них із заявою та отримати письмову відповідь. Саме цю відповідь Ви зможете прикласти до заяви.

    Заяву потріно подати у двох примірниках (обов'язково до проходження ВЛК) на одному з котрих представник ТЦК поивнен проставити дату та підпис. Це буде означати, що Вашу заяву зареєстровано. Якщо в ТЦК відмовляються приймати заяву, Ви можете направити останню Укрпоштою рекомендованим листом з описом вкладення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    24.8%

    Доброго дня!

    Ви повинні мати право на відстрочку. Батько немає обов'язку утримувати Вашу маму, незалежно від того де прописаний та проживає. Проте, Ваш брат є військовослужбовцем, а не військовозобов'язаним, тому ТЦК можуть причепитися саме до формулювання підстави для відстрочки.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності 18 травня) нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Згідно ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:
    • допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
    • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Якщо батьки розлучені - Ваш батько не має обов'язку утримувати Вашу маму. Проте брат - військовослужбовець та не є військовозобов'язаним, згідно визначення в ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу".

    Як будуть трактувати дане положення працівники ТЦК буде відомо через 1 місяць, але остаточну картину побачимо коли з'явиться судова практика. Проте, Ви повинні мати право на відстрочку.

    Не повідомляйте працівників ТЦК про те, що брат проходить службу, а Вашій мамі потрібно підготувати нотаріальну заяву про те, що вона обрала Вас як утримувача/доглядача

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт мами

    4. Документ про інвалідність мами

    5. Витяг про розірвання шлюбу батьків або рішення суду

    6. Відомості про батьків мами (пеннсійне, свідоцтва про смерть)

    7. Свідоцтво про народження брата

    8. Нотаріальна заява мами

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З 18 травня відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших 30 державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви будете мати право на відстрочку, якщо ваша мати потребує постійного догляду. Проаналізуйте зворотній бік висновку МСЕК, чи не зазначено там потреба у постійному догляді, якщо ні тоді треба щоб мати звернулась до сімейного лікаря і отримала направлення на комісії ЛКК.

    У разі потреби у постійному догляді вам буде видано довідку Лкк про потребу постійного догляду форми 080-4/о

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Довідка МСЕК з потребою у постійному догляді або довідка лкк

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері

    Свідоцтво про розлучення батька

    Витяг з РАТЦС що ви єдина дитина у матері.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ подачі заяви.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, Вікторе!

    В мене питання чи маю я право на відстрочку?Мати інвалід 2 групи, розлучена, але батько проживає по тій же адресі, брат служить. Інших близьких родичів немає. Якщо так як відбувається процес її отримання і чи щось зміниться після 18 травня?

    Якщо Ваша мати розлучена та окрім Вас відсутні інші особи, які зобов'язані здійснювати її утримання, Ви матимете право на відстрочку від мобілізації. Те, що брат вже наразі проходить військову службу, виключає його з переліку тих хто може Вам стати в заваді при оформленні відстрочки.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті відстрочки від мобілізації:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Отже, за умови відсутності інших осіб, Ви маєте 100% право на відстрочку за описаних Вами обставин.

    Тепер щодо того, яким чином оформити відстрочку та довести факт відсутності інших осіб. Мої практичні поради щодо її оформлення, виходячи з мого регіону:

    1. Зверніться до РАЦС із заявою про надання інформації про наявність актових записів народження дітей Вашої матері. Заяву варто подавати не про видачу Витягу з РАЦС, а про надання інформації у формі інформації, вибачте за тавтологію. На цю заяву варто отримати офіційну відповідь.

    2. На формальну відповідь РАЦСу (скоріше за все вона буде негативна) зверніться до нотаріуса, який посвідчить заяву Вашої матері про наявність у неї лише двох синів.

    3. Далі після цього сформуйте заяву про оформлення відстрочки разом з іншими документами (паспорти, коди, свідоцтво про народження, документи про інвалідність) та направте поштовим зв'язком рекомендованим листом з описом вкладення. Після цього можете сміливо йти до ТЦК. При чому, описані дії актуальні як до 18 травня, так і після цієї дати. До обов'язкових документів я віднесу довідку з військової частини про те, що Ваш брат проходить військову службу.

    Коротко процес оформлення відстрочки виглядає таким чином. Звісно, є свої деталі, але це все все індивідуально.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України