Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 26 апреля 2024, вопрос №106827 240₴

Замiна Украинской id карти та виїзд за кордон

Добрий день. Дитині в червні виконується 18 років. Хочу з ним виїхати за кордон до цього. В 18 років треба міняти український іd паспорт. Срок дії паспорту до квітня 2025 року. Питання таке чи буде вважаться паспорт не дійсним після квітня 2025 року, Читала що на момент воєнного положення документи вважаються дійсними до закінчення воєнного положення і 30 днів після военного положення. Чи можливо зараз замінити паспорт поки ми в Україні?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович
    32.9%

    Доброго дня.

    Документ буде вважатися дійсним.

    Паспорт громадянина України у формі ID-картки, строк дії якого закінчився за 30 днів до або після 24 лютого 2022 року, та паспорт громадянина України зразка 1994 року, до якого в аналогічні терміни не вклеєно актуальне фото по досягненні 25- чи 45-річного віку, в умовах війни є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України і підлягають обміну або вклеюванню нових фото впродовж 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану. Тобто, ці документи дійсні не тільки доки триває воєнний стан, а й протягом місяця після його скасування чи припинення, після чого ID-картку треба буде обміняти, а чергову фотокартку вклеїти у паспорт-книжечку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Тетяна!

    Паспорти громадян України, строк дії яких закінчився у період воєнного стану, зберігають свою дійсність.

    Таким чином, паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період дії воєнного стану), є документами, що й надалі посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

    Власники таких документів зобов’язані їх обміняти протягом 30 днів з моменту припинення або скасування в Україні воєнного стану.

    Відповідно до законодавства України кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України. Паспорт громадянина України (у формі ID-картки) - це основний документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Особам віком від 14 до 18 років паспорт громадянина України у формі картки видається зі строком дії 4 роки, а особам, які досягли 18-річного віку – на кожні 10 років.

    Документи для обміну ID-картки можуть бути подані протягом одного місяця до дати закінчення строку його дії, але не раніше. У такому випадку паспорт, що підлягає обміну, після прийому документів повертається особі та здається нею під час отримання нового паспорта.

    Документи подаються незалежно від місця проживання до будь-якого територіального підрозділу ДМС України або центра надання адміністративних послуг.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    34.2%

    Доброго дня!

    Згідно постанови КМУ № 1202 від 21 жовтня 2022 р.

    паспорти громадян України у формі картки, строк дії яких закінчився за 30 днів до 24 лютого 2022 р. та після 24 лютого 2022 р., та паспорти громадянина України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартку особи у разі досягнення нею 25- чи 45-річного віку, строк вклеювання до яких настав за 30 днів до 24 лютого 2022 р. та після 24 лютого 2022 р., є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України та підлягають обміну або вклеюванню нових фотокарток відповідно до досягнутого віку протягом 30 календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.

    Якщо хлопцю виповниться18 років і він має ID-картку, не поспішайте реєструватися на обмін паспорта.

    Документи для обміну ID-картки можуть бути подані протягом одного місяця до дати закінчення строку її дії, але не раніше. У такому випадку паспорт, що підлягає обміну, після прийому документів повертається особі та здається нею під час отримання нового паспорта. (Роз'яснення ДМСУ https://dmsu.gov.ua/news/region/14945.html)

    Тобто, якщо термін дії ID паспорта до квітня 2025 року, Ваш син зможе його обміняти лише з березня 2025 року.

    Крім того, якщо строк дії ID-картки закінчиться під час дії воєнного стану - вона буде вважатися дійсною, а замінити її потрібно буде протягом 30 днів з дня припинення воєнного стану.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України