Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 апреля 2024, вопрос №106796 400₴

Відстрочка для батьків які утримують 3 і більше дітей

Доброго дня! Я у шлюбі з дружиною, маємо 2 спільних дітей, спільно проживаємо і виховуємо третю, старшу дитину дружини від попереднього шлюбу.

Батько старшої дитини живий, прав не позбавлений, проживає окремо, з дитиною бачиться, аліменти не сплачує, по факту дитину не утримує. Є договір між моєю дружиною і батьком старшої дитини про виховання дитини при розлученні, там зазначено, що дитина проживає з матірʼю + батько має сплачувати мінімальні по закону аліменти (але це ніколи не відбувалось).

Які документи будуть достатніми для ТЦК для підтвердження того, що я маю право на відповідну відстрочку (відповідно до закону і існуючої практики)?
Якими нормами закону врегульовано перелік документів, які має прийняти ТЦК і надати відстрочку за цією статтею?

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації?

    "...Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізаціївійськовозобов’язані:

    ...

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці..."

    Таким чином, Вам потрібно довести факт утримання 3-ох дітей. Щодо 2-х дітей тут взагалі жодних проблем не буде, але от щодо дитини дружини від попереднього шлюбу - складніше. Зокрема Вам потрібно надати до суду довідку із виконавчої служби про наявність у біологічного батька доволі серйозної заборгованості перед дитиною про сплату аліментів. Якщо такої довідки немає, тоді Вам варто встановити факт утримання трьох дітей в судовому порядку шляхом подачі заяви про встановлення відповідного юридичного факту. Якщо ні, оформити відстрочку буде доволі складно.

    Сама по собі участь батька у вихованні (зустрічі) вже певним чином може свідчити про його утримання, часткове, звісно що. Тому тут потрібний серйозний підхід до справи.

    З повагою!

    • Олексій Клиент 5 часов назад

      Дякую за відповідь! Підкажіть, будь-ласка, щодо довідки з виконавчої служби - виплата аліментів передбачена за договором між дружиною і попереднім чоловіком, а не за рішенням суду. Як в такому випадку підтвердити, що сплати аліментів не було

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Олексію!

        За таких умов можливо звернутися до нотаріуса для складення останнім виконавчого напису, по якому потім виконавча служба відкриває виконавче провадження та внесе дану особу до Реєстру боржників. Можна таким чином спробувати.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідно до абзацу 3 частини першої статті 23 Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, так і станом на зараз, Ви матимете право на відстрочку лише за умови, якщо утримуєте трьох неповнолітніх дітей.

    "жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці".

    Проте доказами того, що Ви утримуєте дитину від попереднього шлюбу у Вашому випадку можуть бути: довідка з виконавчої служби щодо заборгованності по аліментах біологічного батька або рішення суду про позбавлення батька батьківських прав.

    У даному випадку Ви не маєте жодних з цих документів, оскільки батько не позбавлений батьківських прав та Ваша дружина офіційно не подавала на аліменти.

    Відповідно до існуючої практики, яка склалася в ТЦК, Вас визнають таким, що утримує трьох дітей лише тоді, коли Ви усиновите дитину дружини від першого шлюбу. Це буде для Вас самий надійний спосіб вирішення проблеми. Ви можете також, звичайно, звернутись до суду із заявою про встановлення факту утримання дитини дружини, проте у цьому випадку в Вас, на жаль, абсолютно відсутні докази того, що біологічний батько фінансово не допомагає своїй дитині. Навіть, якщо вони частково є, все одно буде надзвичайно складно доводити такий факт в суді.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно нового закону право на відстрочку мають

    жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    Утримання може підтверджуватись договором.

    Оскільки Ви одружені на матері дитини, вона проживає з Вами, Ви її забезпечуєте - Ви можете говорити про її утримання.

    Тобто до переліку документів краще додатково долучити довідку про спільне проживання з дитиною та довідку органів опіки та піклування проте що дитина перебуває на Вашому утриманні (раніше видавалися).

    Проте отримати відстрочку буде доволі складно.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви матимете право на відстрочку від мобілізації, якщо на Вашому утриманні будуть перебувати троє і більше дітей до 18 років. При цьому рідний батько дітей повинен мати заборгованість по аліментам або буде позбавлений батьківських прав чи вважатиметься зниклим безвісти/померлим.

    Згідно нової редакції статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці

    Отже, у Вашому випадку необхідно довести саме факт утримання 3х дітей, адже в законі не вказано, що потрібно бути рідним батьком!

    Ефективним способом встановлення факту перебування 3х дітей на Вашому утриманні є подача заяви до суду про встановлення факту утримання 3х дітей.

    Також Вам потрібно отримати посвідчення батька багатодітної сім’ї https://guide.diia.gov.ua/view/ustanovlennia-statu...

    Якщо біологічний батько має заборгованіть по аліметам, потрібно взяти відповідну довідку з виконавчої служби - це буде доказом того, що він не утримує своїх дітей. Проте, через те, що у Вашої дружини укладений договір про сплату аліментів, тоді буде складно довести заборгованість.

    Загальний пакет документів для отримання відстрочки виглядає наступним чином:

    • заява про відстрочку
    • свідоцтво про шлюб
    • копія паспорта дружини
    • свідоцтва про народження дітей
    • посвідчення батька багатодітної сім'ї
    • документи про спільне проживання
    • акт обстеження жилових умов
    • рішення суду про розірвання шлюбу з біологічним батьком дітей
    • рішення суду про встановлення факту утримання трьох дітей або довідка з виконавчої служби про заборгованість по аліментам

    В майбутньому повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для отримання відстрочки, треба позбавлення батьківських прав батька дитини.

    Порядок позбавлення батьківських прав

    Позбавлення батьківських прав допускається тільки лише щодо дітей, які не досягли 18 років.

    Для позбавлення батьківських прав необхідно вчинити наступні дії:

    1. встановити, що особа свідомо порушує батьківські обов'язки, злісно не виконує вимог та рекомендацій органів опіки і піклування, служб у справах неповнолітніх, навмисно ухиляється від лікування (хронічні алкоголіки, наркомани, токсикомани) та зібрати всі необхідні підтверджуючі докази;
    2. звернутись до органу опіки та піклування з тим, щоб отримати висновок щодо умов життя і виховання дитини, поведінку батьків, їх взаємини з дітьми та відношення до виконання своїх батьківських обов'язків (Файл:Заява про надання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав (орган опіки та піклування).docx; Файл:Заява про надання висновку про доцільність позбавлення батьківських прав (орган місцевого самоврядування).docx);
    3. звернутись до суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав (зразок Файл:Позовна заява про позбавлення батьківських прав.docx) та отримати за результатами розгляду прийняте судом рішення.

    Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

    Судовий розгляд позовної заяви

    Суд розглядає справи про позбавлення батьківських прав за позовною заявою:

    1. одного із батьків, опікуна, піклувальника, особи в сім'ї якої проживає дитина;
    2. закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, в якому вона перебуває;
    3. органу опіки та піклування;
    4. прокурора;
    5. самої дитини, яка досягла чотирнадцяти років.

    При розгляді судом справи обов'язковою є участь органу опіки та піклування, який подає суду письмовий висновок щодо обставин справи. При цьому, такий висновок не є обов'язковим для суду і він може не погодитися з ним, якщо вважатиме, що він є недостатньо обґрунтованим чи суперечить інтересам дитини.

    • Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.

    Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім’ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

    Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав. Суд має право постановити рішення всупереч думці дитини, якщо цього вимагають її інтереси.

    Відповідно до частини першої статті 170 Сімейного кодексу України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, якщо батьки:

    • ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини;
    • жорстоко поводяться з дитиною;
    • є хронічними алкоголіками або наркоманами;
    • вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;
    • в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров'я і морального виховання.

    У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам - за їх бажанням або органові опіки та піклування.

    Факт застосування до одного з батьків запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, який унеможливлює виконання ним батьківських обов'язків, не є безумовною підставою для позбавлення його батьківських прав (постанова Верховного Суду від 8 червня 2022 року у справі № 362/4847/20).

    Підсудність справи

    Справи про позбавлення батьківських прав батька чи матері за загальним правилом розглядає місцевий суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування того з батьків (відповідача), якого хочуть позбавити прав.

    Якщо особа, яка подає позов до суду про позбавлення батьківських прав доповнить позовні вимоги стягненням чи зміною розміру аліментів, то заяву можна подавати до суду за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

    Позови до одного із батьків, якого хочуть позбавити батьківських прав, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред’являються за місцезнаходженням його майна чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи).

    Позовна заява про позбавлення батьківських прав обох батьків, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред’являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з них за вибором позивача.

    Документи, які подаються до позовної заяви

    До позовної заяви додаються:

    • свідоцтво про народження дитини;
    • свідоцтво, що підтверджує укладення шлюбу або свідоцтво про розірвання шлюбу (рішення суду про розірвання шлюбу);
    • довіреність на представлення інтересів дитини (якщо позов подається опікунською радою або навчальною/медичною установою);
    • акт обстеження побутових та житлових умов за адресою проживання дитини;
    • висновок органу опіки та піклування про обґрунтованість подачі позову в суд;
    • рішення суду про стягнення аліментів (якщо на відповідача були раніше покладені такі зобов’язання);
    • відомості з виконавчої служби про наявність боргу за аліментними виплатами, порушення виконавчого провадження, кримінального провадження;
    • довідка з навчального закладу (про те, що батька дитини не забирав дитину, не цікавився фізичним, духовним, моральним розвитком дитини);
    • судовий вирок (якщо відповідач був засуджений за ухилення від сплати аліментів, нанесення побоїв дитині, неналежне виконання батьківських обов’язків і тощо);
    • відомості з органів поліції про факти жорстокого поводження з неповнолітнім або іншим членом сім’ї;
    • довідка з наркологічного лікувального закладу про наявність у відповідача захворювань на алкоголізм, наркоманію;
    • пояснення, свідчення;
    • аудіо-, фото-, відеофайли;
    • квитанція про сплату судового збор
    Наслідки позбавлення батьківських прав настають для батька (матері)

    Позбавлення батьківських прав стосується тільки дітей, щодо яких є рішення суду. Стосовно інших дітей батьківські права зберігаються.

    Мати чи батько, яких було позбавлено батьківських прав, втрачають свої права щодо дитини, які за загальним правилом належать їм як батькам за фактом спорідненості з нею, а саме:

    1. втрачають особисті немайнові права щодо дитини (наприклад, право вирішувати питання виховання дитини та навіть вільно спілкуватися з нею, право давати дозвіл на зміну дитиною свого прізвища чи імені, право визначати місце проживання дитини та дозволяти чи забороняти її виїзд закордон тощо), а також звільняються від обов'язків щодо її виховання;
    2. перестають бути законним представником дитини (не можуть як раніше представляти без окремої довіреності її інтереси в судах чи інших органах і тощо);
    3. втрачають права на будь-які пільги та державну допомогу, що надаються сім'ям з дітьми;
    4. не можуть бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником (тобто не зможуть усиновити іншу дитину);
    5. не можуть одержати в майбутньому тих майнових прав, пов'язаних із батьківством, які вони могли б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника тощо);
    6. втрачають інші права, засновані на спорідненості з дитиною (наприклад, їх дитина може бути усиновлена без їх згоди, як батьків);
    7. втрачають право на спадкування після дитини (крім випадків, коли їх спадкування передбачене заповітом дитини).

    Увага! Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

    При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Олексій!

    За Вашою підставою правове регулювання надання відстрочок від мобілізації не змінилося.

    Єдиний ньюанс - не підлягатимуть відстрочці чоловіки, які мають борг за аліментами більше, ніж за 3 місяці, навіть за наявності трьох дітей на утриманні.

    Документи для отримання відстрочки:

    1. Свідоцтва про народження на трьох дітей.

    2. Свідоцтво про шлюб з матір'ю дітей.

    3. Якщо матері у трьох дітей різні, також додатково бажано додати докази утримання дітей, з матір'ю яких Ви не у шлюбі та не проживаєте однією сім'єю:

    • Нотаріально посвідчений Договір про визначення місця проживання та порядку участі у вихованній й утриманні дитини + нотаріально посвідчена заява матері, що станом на дату підписання батьком бітей обов'язок з утримання виконується належно та претензій щодо виконання договору у матері дитини немає.
    • Рішення суду про присудження аліментів + довідка з виконавчої служби, що заборгованість зі сплати аліментів відсутня.

    4. Ваші особисті документи (паспорт, військово-облікові документи, податковий номер, документи про освіту, відомості про місце роботи та інші відомості, внесення яких в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів, передбачено статтею 7 Закону України "Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів")

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19#Text

    Стаття 7. Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

    1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:

    1) прізвище, відомості про зміну прізвища;

    2) власне ім’я (усі власні імена), відомості про зміну власного імені;

    3) по батькові (за наявності);

    4) дата народження;

    5) місце народження;

    6) стать;

    7) місце проживання та місце перебування;

    7-1) номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти;

    8) відомості про батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників та інших представників, а також дітей (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження) - за згодою призовника, військовозобов’язаного, резервіста;

    8-1) відомості про сімейний стан особи та членів її сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), а також дітей);

    9) реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії);

    9-1) відомості про громадянство (зміну громадянства);

    10) відомості про смерть особи або оголошення особи померлою чи визнання її безвісно відсутньою;

    11) відомості щодо обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною (поновлення дієздатності);

    12) відомості про зайнятість (код ЄДРПОУ та місцезнаходження підприємства, установи, організації, місце роботи, посада, стаж роботи);

    13) реєстраційний номер облікової картки платника податків;

    14) відцифрований образ обличчя особи;

    15) відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України;

    15-1) відомості про переміщення особи на тимчасово окуповану територію України (дата та напрямок);

    16) відомості про освіту та спеціальність;

    16-1) відомості про форму навчання здобувачів позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої та післядипломної освіти;

    16-2) відомості про досвід роботи за спеціальністю;

    17) відомості про встановлення, зміну групи інвалідності;

    17-1) відомості про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку;

    18) відомості про притягнення до кримінальної відповідальності (повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення);

    19) відомості про притягнення до кримінальної відповідальності на підставі обвинувального вироку суду, що набрав законної сили;

    20) відомості про наявність (відсутність) судимості;

    21) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

    22) відомості про статус ветерана війни;

    23) відомості про володіння іноземними мовами;

    24) відомості про дозвіл на зберігання та носіння зброї;

    25) відомості про проходження програм підвищення кваліфікації, перепідготовки;

    26) відомості про документи, оформлені для виїзду за кордон на постійне проживання, або залишення на постійне проживання за кордоном, або повернення в Україну;

    27) реквізити посвідчення водія (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії, категорія);

    28) реквізити посвідчення тракториста-машиніста (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, категорія);

    29) реквізити кваліфікаційного посвідчення члена палубної команди судна внутрішнього плавання, іншого кваліфікаційного документа, яким підтверджуються професійні компетентності для безпечної експлуатації судна внутрішнього плавання, міжнародного посвідчення на право управління прогулянковим судном, посвідчення судноводія малого судна/водного мотоцикла, іншого документа, що надає право на управління прогулянковим судном, малим судном, водним мотоциклом (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії, кваліфікація);

    30) реквізити свідоцтва пілота повітряного судна (серія, номер, дата видачі, орган, що видав, строк дії, категорія);

    31) відомості про особу, зниклу безвісти за особливих обставин;

    32) відомості про внутрішньо переміщену особу;

    33) відомості про наявність права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Отже, Ви маєте право на відстрочку за умови надання до ТЦК відповідних документів. Для уникнення можливих зловживань, заяву на відстрочку Ви з червня 2024 року скоріш за все зможете подати через Електронний кабінет військовозобов'язаного, пізніше надавши оригінали (нотаріально засвідчені копії) документів до ТЦК та СП.

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України