Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 26 апреля 2024, вопрос №106786 450₴

Довідка замість військового квитка як військово-обліковий документ

Доброго дня! Я маю довідку, видану військовим коміссаріатом у 2006 році, яка зазначає, що вона «видана замість військового квитка», що я «знятий з військового обліку» і «обмежено придатний у військовий час» за певною спеціальністю.

Бачу, що постановою КМУ #1497 п.20 визначено що військово-обліковими документами є військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного чи приписне посвідчення.

Чи є моя довідка дійсним військово-обліковим документом, який я можу надати при перевірці документів співробітниками ТЦК чи поліції?

Якщо так, і якщо співробітник заперечуватиме дійсність цього документу як військово-облікового документу, на які норми законодавства я можу посилатись, щоб довести, що він є дійсним?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ваш документ прирівнюється до ВОД та є дійсним

    Як зазначається в п.2 Наказу МО України від 21.11.2017 № 610:

    Тимчасові посвідчення, виготовлені та видані військовозобов’язаним до набрання чинності цим наказом, вважаються дійсними.

    Аналогічна норма передбачена новим Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX (п.12 р.ІІ):

    військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    Виходячи з логіки даного документа у Вас проблеми не виникне.

    • Олексій Клиент 10 дней назад

      Сергій, дякую за відповідь. Підкажіть, будь-ласка, щодо цього: мій документ називається Довідка, а згадана постанова говорить про «Тимчасове посвідчення». Якою може бути моя аргументація, щоб пояснити що довідка має бути прийнята в якості «тимчасового посвідчення старого зразка»

      • Богун Сергій Павлович
        50%

        Основний аргумент - "видана замість військового квитка". Цей запис прирівняв довідку до ВОД.

        На той момент таке практикувалося.

        Протягом всіх цих років до Вас питань з цього питання я так розумію не виникало.

        Держава в особі військомата зобов'язана була забезпечити Вас військовим квитком, але цього не зробила.

        Це і є Ваша аргументація. Плюс те про що я писав раніше.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Чи є моя довідка дійсним військово-обліковим документом, який я можу надати при перевірці документів співробітниками ТЦК чи поліції?

    На жаль, але Ваш військово-обліковий документ вже давно втратив актуальність та чинність. Відповідно не є належним в розумінні чинного законодавства. Дійсно, відповідно до пункту 20 постанови № 1487 дійсними для Вашого віку є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Як би у 2006 році Вам видали тимчасове посвідчення, то загалом воно могло вважатися дійсним, але не довідка взамін військового квитка.

    Якщо так, і якщо співробітник заперечуватиме дійсність цього документу як військово-облікового документу, на які норми законодавства я можу посилатись, щоб довести, що він є дійсним?

    На даний час він вже не актуальний. Більше того, у Вашій довідці може бути вказано строк дії. Загалом наразі Вам потрібно замінювати довідку на військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Це все - тільки через ТЦК та СП. Якщо Ви не маєте права на відстрочку від мобілізації, загалом можете бути мобілізовані, якщо з'явитесь до ТЦК для заміни довідки.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    На жаль, довідка не є наразі чинним військово-обліковим документом, і підлягає обміну на військовий квиток або тимчасове посвідчення.

    У пункті 20 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» зазначаено:

    "20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів — військовий квиток."

    Оскільки Ви були зняті з військового обліку у зв'язку з визнанням Вас непридатним у мирний час та обмежено придатним у військовий час, то станом на зараз підлягаєте поновленню на обліку.

    Тому, при явці до ТЦК Вас обов'язково направлять на проходження ВЛК, яке визначить ступінь Вашої придатності до проходження військової служби вже станом на зараз.

    При тому, аби не бути мобілізованим Вам потрібно мати підставу для відстрочки, перелік яких визначений статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Військово-облікова картка є нечинним військово-обліковим документом, тому пред'явивши її поліції Вас направлять до ТЦК. Вам як військовозобов'язаному потрібно мати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або військовий квиток.

    Отримати його поки що можна лише особисто звернувшись до ТЦК. Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Отже, якщо Ви будете звертатися до ТЦК Вам потрібно підготувати заяву про видачу військового квитка та заяву про надання відстрочки.

    Більш всього Вам доведеться сплатити штраф у розмірі 850 грн (ст.210 КУпАП) за порушення Правил військового обліку.

    Документи для отримання військового квитка

    • заява про видачу військового квитка (додаток 1),
    • копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • копія документа про освіту, копія свідоцтва про одруження, копія свідоцтва про народження дитини (в разі наявності);
    • приписне свідоцтво;
    • медична картка;
    • три фотографії 3х4.

    Вас можуть зобов'язати пройти ВЛК, проте, якщо у Вас є підстава для відстрочки, Ви спокійно можете її проходити.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку та документи, які її підтверджують.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, поняття знятий з військового обліку не позбавляє права ТЦК вас мобілізувати. Мобілізації Не підлягають тільки ті хто був виключений а не знятий.

    Ви були не придатні у мирний час, і обмежено придатні у військовий. Наразі поняття обмежено придатний буде виключено у зв'язку зі змінами.

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК та пройти Влк на придатність до військової служби.

    Для уникнення мобілізації вам потрібно мати підстави для відстрочки передбачені ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    З урахуванням змін

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    статтю 23 викласти в такій редакції:

    “Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    3) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, крім тих, які мають заборгованість із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці;

    4) жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків такої дитини (дітей) помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти або безвісно відсутнім, оголошений померлим, відбуває покарання у місцях позбавлення волі, а також коли особа самостійно виховує та утримує дитину за рішенням суду або запис про батька такої дитини в Книзі реєстрації народжень здійснений на підставі частини першої статті 135 Сімейного кодексу України;

    5) жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки- вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;

    6) жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки- вихователі, які виховують дитину, хвору на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч,

    26

    тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    7) жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

    8) усиновлювачі, на утриманні яких перебуває дитина (діти), яка (які) до моменту усиновлення була (були) дитиною-сиротою (дітьми-сиротами) або дитиною (дітьми), позбавленою (позбавленими) батьківського піклування, віком до 18 років, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебуває дитина-сирота (діти-сироти) або дитина (діти), позбавлена (позбавлені) батьківського піклування, віком до 18 років;

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    10) опікун особи, визнаної судом недієздатною;

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;

    12) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, встановленої внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів;

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    27

    Дерій Владислав Олегович

    Пане, Олексію, чи не могли б Ви прикріпити до питання зображення Вашого військово-облікового документу?

    Якщо це тимчасове посвідчення старого зразка - воно є дійсним і на даний час. Якщо ж це просто довідка - до Вас будуть запитання зі сторони ТЦК та поліції.

    Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.
    • Олексій Клиент 10 дней назад

      Владислав, дякую за відповідь! Надаю копію документу. Буду вдячний за коментар

      • Дерій Владислав Олегович
        50%
        І. Пане, Олексію, у Вас неналежний військовий документ і постановою 1487 - він не передбачений. Довідка це не тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.
        ІІІ. На жаль, Вас зможуть повторно взяти на військовий облік, адже Ви не виключені з військового обліку, а лише зняті.
        ІІІ. Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону 10449

        громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

        Отже, Вам не потрібно оновлювати свої дані протягом 60 днів, якщо Ви не перебуваєте на військовому обліку.

        ІV. 4 травня набуде сили Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

        Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень:

        2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

        3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

        • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
        • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
        • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

        Наразі триває погодження змін до 402 наказу. Скоріш за все із середини травня розпочнеться переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК повинен бути розроблений Кабінетом Міністрів. На даний час виклик здійснюється виключно по повістці.

        Тобто, Вас можуть направити на ВЛК на визначення придатності. В законі не вказано, що Ви самостійно зобов'язані явиться на повторний медичний огляд. Тому, якщо Вас належним чином не оповістять (вручать повістку) - Ви нічого не порушуєте.

        V. Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

        З 18 травня набуде чинності законопроєкт 10449 https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604, який вносить зміни до підстав для відстрочки.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України