Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 25 апреля 2024, вопрос №106709 250₴

Будет ли отсрочка при учебе

Я срочник которого скоро отпустят,сейчас идет такое что в военкоматах выдают повестки на 2025 год,(по закону у нас отсрочка 12 месяцев),про получении такой повестки,я смогу получить отсрочку по учебе если я пойду учится в колледж на дневную форму,имея образование училища(проф-техническое)?

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, Ви матимете право на відстрочку як військовозобов'язаний! Проте, якщо Вас зарахують в оперативний резерв, тоді можуть бути певні складнощі, адже для резервістів існують певні прогалини у законодавстві!

    Нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.
    Згідно частини 7 статті 39-1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають громадяни України, які на момент призову:

    1) визнані за результатами медичного огляду непридатними до військової служби за станом здоров’я;

    2) досягли граничного віку перебування в резерві, або якщо час, що залишився до досягнення такими громадянами граничного віку перебування в резерві, є меншим за строк, на який здійснюється призов;

    3) вислужили встановлені строки військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, і з дня їх звільнення з такої служби пройшло менше одного року;

    4) мають загальний строк військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період у календарному обчисленні не менше одного року. Такі особи в зазначений період можуть бути призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період за їхньою згодою.

    8. Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви закінчили ПТУ Ви можете вступити в коледж та матиме право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    • Олег Клиент 9 дней назад

      А скажите,получить справку об учебе можно только после её начала?(то есть осенью),либо это можно сделать раньше,просто я сейчас на стадии поступления в колледж,но на днях меня отпускают и мне нужно явится в военкомат стать на учет,и скорее всего меня ставят в резерв как и вы и сказал

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, довідка про навчання видається після зарахування в коледж. Якщо Ви через 1 рік будете мати право на відстрочку до дати зазначеної в повістці - Вас не зможуть мобілізувати.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо Вам зарахують до оперативного резерву - Вам буде складно отримати відстрочку.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Оскільки Вас, скорше за все, при звільненні зарахують у оперативний резерв, то Ви будете мати право на відстрочку відповідно до статті 39-1 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу":

    Стаття 39-1. Призов на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

    Частина 1.

    Для оперативного доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Головнокомандувача Збройних Сил України може бути прийнято рішення про призов громадян України, зарахованих до військового оперативного резерву, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

    Частина 3.

    Призов громадян України на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період та їх оповіщення здійснюються командирами військових частин - стосовно громадян України, які проходять службу у військовому резерві за контрактом та/або зараховані під час такої служби до військового оперативного резерву, та керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки - стосовно громадян України, які після їх звільнення з військової служби зараховані до військового оперативного резерву.

    Частина 4.

    Резервісти зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих повістках (повідомленнях).

    Частина 6.

    Громадяни України, які призиваються на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, проходять у встановленому порядку обов’язковий медичний огляд.

    Частина 8.

    Призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    До частини другої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" віднесена підстава для відстрочки, яка пов'язана із навчанням. Отже, для того, аби мати відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти вищий за раніше здобутий.

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Рівнями освіти є (необхідне виділив жирним шрифтом):

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти"

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Я срочник которого скоро отпустят,сейчас идет такое что в военкоматах выдают повестки на 2025 год,(по закону у нас отсрочка 12 месяцев),про получении такой повестки,я смогу получить отсрочку по учебе если я пойду учится в колледж на дневную форму,имея образование училища(проф-техническое)?

    Наразі ситуація доволі дискусійна. На мою точку зору, немає сенсу щось вигадувати. Якщо видають мобілізаційні розпорядження через 1 рік, нехай видають, загалом це законно і сенсу оскаржувати немає. Не буде через 1 рік мобілізації - не потрібно буде з'являтися, бо в тому не буде жодної потреби. Буде мобілізація, але буде відстрочка - треба буде повідомити ТЦК та СП про наявність такої та отримати відстрочку від мобілізації.

    Не раджу відмовлятися, це тільки затягне справу і відіб'ється негативно на відносинах з ТЦК та СП. Хоча, об'єктивно кажучи, дії центру комплектування можна тлумачити як напівзаконні.

    Чи якщо підписати, то це буде добровільна згода на мобілізацію без відстрочки

    Ні, це не буде добровільна згода на мобілізацію. Він зможе реалізувати право на оформлення відстрочки, якщо у нього будуть на то підстави.

    Наприклад, зараз більшість строковиків прагнуть вступити до закладів освіти. Перешкодою для вступу наявність мобілізаційного розпорядження не буде, звісно.

    Але є певні нюанси з отримання потім відстрочки від мобілізації, з огляду на технічні помилки в законодавстві. Справа в тому, що хлопець буде зарахований в оперативний резерв, тобто стане резервістом.

    Зарахування до резервістів законно, якщо наказ було видано командуванням військової частини, оскільки?

    УказПрезидента України

    Про Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України

    12. На службу у військовому резерві приймаються громадяни (крім тих, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації), які пройшли професійно-психологічний відбір, перевірку рівня фізичної підготовки та визнані придатними до служби у військовому резерві за станом здоров'я.

    120-4. Під час особливого періоду особи, звільнені з військової служби, зараховуються до військового оперативного резерву наказами командирів (начальників) військових частин (установ). У наказі вказуються посада, на яку призначений резервіст, та територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, у якому він буде перебувати на військовому обліку. Зазначений наказ доводиться до резервіста під особистий підпис у день звільнення.

    Отже, саме військові частини наділені повноваженнями щодо зарахування військовослужбовців, які звільняються з військової служби, до оперативного резерву. Тому тут все законно. Відмовитися, на жаль, Ви не можете.

    Проблеми у відстрочці пов'язані з тим, що відповідно до чинного законодавства, призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період не підлягають також громадяни України, визначені абзацами четвертим - дванадцятим частини першої та частиною другою статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (стаття 39-1 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу").

    Але якщо перейти на текст статті 39-1 на сайті ВРУ, то гіперпосилання, що створено на частину другу, перекидає на частину третю, де і зазначено про відстрочку на підставі навчання. Проблема вся в тому, що коли вносилися зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", було доповнено частину другу статті 23 такого змісту "...Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання...", а в статті 39-1 зміни не внесли, на жаль... Тому це поки що велика проблема для оформлення відстрочки саме по навчанню. Але все має вирішитися. Я на позиції того, що хлопець матиме право на відстрочку від мобілізації.

    ВИСНОВОК: ситуація з строковиками наразі складна та не врегульована на 100 % з огляду на недосконалість законодавства. Але не будемо забігати наперед, адже з часом ці прогалини МАЮТЬ БУТИ ліквідовані. Принаймні віримо в це.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України