Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 25 апреля 2024, вопрос №106655 250₴

Продаж авто, власник за кордоном

Доброго дня! Допоможіть будь-ласка розібратися в ситуації.

Є авто, власник якого знаходиться за кордоном. На це авто в мене є генеральна довіреність, техпаспорт на руках. Авто знаходиться наразі в мене в Україні, і я хочу переоформити його на себе. Як я можу це зробити без присутності власника в Україні?

Варіант 1. Консультувалася з менеджером Дії, він повідомив що власник не може продати мені авто онлайн, тому що в мене є генеральна довіреність на це авто. Чи це так?

Варіант 2. Чи можу я зробити передоручення на свого родича, який потім по цьому дорученню продасть мені авто?

Варіант 3. Чи можу я продати по своєму генеральному дорученню авто родичу, а наступного дня родич продасть авто назад меня?

Дякую.

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Звертайтесь до сервісного центру МВС.

    Якщо у Вас є повноваження на розпорядження автомобілем - переоформіть на свою дружину чи родича

    Потім лише на себе. По іншому не вийде.

    Відносно себе це не вийде оскільки представник не може діяти в власних інтересах.

    Це і стосується передоручення за довіреністю на свого родича.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Треба розбиратися з генеральною довіреністю. Якщо вона передбачає повноваження відчуження ТЗ на користь іншої особи, тоді теоретично можливо переоформити на Вашого родича, який потім переоформити на Вас. Що стосується відповіді менеджера "Дії", не можу точно відповідсти, наскільки він правий, можливо дійсно платформа в таких випадках не дає скористатися послугою.

    Або інший варіант - це довіреність від власника на користь третьої особи щодо відчуження транспортного засобу. ЇЇ можливо вже оформити лише через місцевого нотаріуса, оскільки консульські послуги призупинені.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Варіант 1. Консультувалася з менеджером Дії, він повідомив що власник не може продати мені авто онлайн, тому що в мене є генеральна довіреність на це авто. Чи це так?

    Ви можете спробувати переоформити авто через ДІЮ. Довіритель (він же продавець) юридично залишається власником авто, тому може робити з ним, що завгодно. Можливо в ДІЇ свої правила на даний рахунок.

    Варіант 2. Чи можу я зробити передоручення на свого родича, який потім по цьому дорученню продасть мені авто?

    Якщо умова передоручення передбачена договором - Ви без проблем зможете звернутись до нотаріуса та переоформити довіреність на родича, який буде діяти в інтересах власника авто.

    Після того, як генеральна довіреність буде складена на Вашого родича, він може звернутись до сервісного центру МВС та переоформити авто на Вас, адже саме він вважатиметься представником по довіреності, а не Ви.

    Варіант 3. Чи можу я продати по своєму генеральному дорученню авто родичу, а наступного дня родич продасть авто назад меня?

    Так. Родич зможе перепродати авто Вам відразу після того, як в нього буде свідоцтво про реєстрацію тз на його ім'я.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юрію!

    Найбільш реальний для Вас варіант №3, оскільки передоручення у Вашому випадку не спрацює, якщо воно навіть і передбачено гендовіренностю: володілець генеральної довіреннсоті не може переоформити авто на себе чи відчужувати його в будь який спосіб на свою користь.

    Отже, Вам треба продати авто третій особі, а потім вже вирішувати питання щодо переоформлення її на себе.

    Доречи, якщо Ви продасте авто своїй дружині, то зробити переоформлення на Вас буде надзвичайно легко шляхом подання до сервісного центру нотаріально завіреної спільної заяви подружжя.

    Згідно пункту 36 Постанови Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 "ПОРЯДОК державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів":

    "Перереєстрація транспортних засобів на одного з подружжя проводиться на підставі їх спільної заяви, свідоцтва про реєстрацію і засвідчених у встановленому порядку копії свідоцтва про право власності на частку у спільному майні подружжя.".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України