Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 25 апреля 2024, вопрос №106647 240₴

Отримати право на консульські послуги за кордоном

Доброго дня, таке питання.
Чоловік 50 років, строкову службу не проходив, має військовий квиток з приміткою "годний до нестройової служби", у військоматі останній раз був 30+ років тому. У 2000 році отримав 2-гу групу інвалідності по загальним захворюванням (видалення пухлини з мозку), через пару років перевівся за власним бажанням на 3-тю групу (щоб марно не проходити кожного року комісію).
Зараз знаходиться за кордоном, куди поїхав на заробітки три роки тому.
Який порядок дій потрібен, щоб отримати право на консульські послуги за кордоном?
Чи можна йому безперешкодно перетинати кордон з Україною в обидва боки, чи що для цього треба зробити?
Завчасно дякую за відповідь.

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, нажаль поки не відомо як там все далі буде працювати за кордоном. Враховуючи наявність інвалідності, чоловік має право на відстрочку та перетин кордону.

    Для перетину кордону потрібно мати такі документи

    Закордонний паспорт

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Оскільки Ви є інвалідом, то я не бачу у Вас в контексті поставленого Вами запитання причин, які б спонукали Вас хвилюватися.

    ПО-ПЕРШЕ,

    Ви маєте відстрочку.

    Відповідно до абзацу 2 частини першої статті 23 Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності 18 травня, Ваша підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6–12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    .ПО-ДРУГЕ,

    Ви маєте право на безперешкодний перетин кордону, як при в'їзді в Україну, так і при виїзді з неї.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, затвердженного Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57:

    "У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);".

    Щоправда, згідно із нововведенями на додаток до названих в цій нормі документів, при перетинання кордону України Ви зобов'язані мати при собі військовий квиток. Він у Вас є.

    ПО-ТРЕТЄ,

    Труднощі, що виникли наразі у військовозобов'язаних чоловіків, які знаходяться за кордоном, в отриманні консульських послуг в дипломатичних установах України, мають тимчасовий характер і пов'язані із вступом у законну силу вищезгаданих змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Переконаний, що після 18 травня все це минеться, і консульства запрацюють у звичному режимі. Принаймні у Вас я не бачу жодної підстави, аби Ви не могли такими послугами скористатися.

    Успіхів Вам!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи з інвалідністю за наявності за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

    Згідно законопроєкту 10449 у період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Отже, щоб вільно перетинати кордон Вам потрібно мати закордонний паспорт, належний документ про інвалідність (посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення, або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідкиу для отримання пільг особами з інвалідністю) та військовий квиток.

    Згідно законопроєкту 10449 вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення. Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    В умовах воєнного стану оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон розміщеним за межами України відокремленим підрозділом (філією, представництвом) державного підприємства, що належить до сфери управління Державної міграційної служби України, громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюється за умови наявності у вказаних осіб військово-облікових документів.

    Тобто, Вам надатуть консульські послуги після оновлення даних. За кордоном це можна зробити у консульсьстві або через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Оскільки чоловік особа з інвалідністю - він має право на безперешкодний перетин кордону.

    Особи з інвалідністю перетинают кордон за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Згідно нового закону він не підлягає призову під час мобілізації.

    Йому необхідно буде пройти ВЛК та обновити облікові дані - такі правила військового обліку.

    Оновлення облікових даних необхідно буде здійснити також і для можливості отримання консульських послуг за місцем його перебування.

    Також я раджу йому отримати відстрочку - він має на це абсолютне право.

    Після таких дій жодних обмежень в перетині кордону не буде.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Чоловік 50 років, строкову службу не проходив, має військовий квиток з приміткою "годний до нестройової служби", у військоматі останній раз був 30+ років тому. У 2000 році отримав 2-гу групу інвалідності по загальним захворюванням (видалення пухлини з мозку), через пару років перевівся за власним бажанням на 3-тю групу (щоб марно не проходити кожного року комісію).Зараз знаходиться за кордоном, куди поїхав на заробітки три роки тому.Який порядок дій потрібен, щоб отримати право на консульські послуги за кордоном?

    Наразі це питання є доволі проблемним, оскільки консульські послуги призупинені до 18 травня 2024 року. Вже є відповідна постанова, якою, наприклад, видача закордонних паспортів здійснюватиметься виключно на території України. Одна з цього правила є винятки, зокрема коли мова йде про осіб з інвалідністю. Гадаю, що такий же принцип надання інших консульських послуг буде застосований і щодо інших адміністративних процедур, які надаються консульствами.

    Логіка влади така, що ті, хто законно перетнув кордон України. як і раніше, матимуть доступ до консульських послуг. Право на перетинання кордону у Вас 100 %, але є певні нюанси, зокрема не оновлені військово-облікові дані.

    Чи можна йому безперешкодно перетинати кордон з Україною в обидва боки, чи що для цього треба зробити?

    Так, можливо. Це чітко передбачено чинним законодавством.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    Таким чином, для перетинання кордону чоловікові потрібно мати лише пенсійне посвідчення по інвалідності.

    Додаткові поради: якщо чоловік планує періодично приїздити до України, все таки радив би йому зайнятися питанням ТЦК та СП, зокрема оновити дані, пройти ВЛК. Він не підлягає мобілізації ні в якому випадку, але таким чином він повністю виконає вимоги законодавства і жодних питань до нього, у тому числі від прикордонників, не буде. Все, що потрібно - повідомити ТЦК листом про наявність у нього групи інвалідності, далі пройти ВЛК та оновити дані. Він отримає "свіже" заключення ВЛК, йому поставлять ВІН-КОД військовозобов'язаного і він матиме повне право на виїзд та на отримання консульських послуг.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України