Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 апреля 2024, вопрос №106524 240₴

Как правильно продлить приписное?

Сыну ,18 лет , срок приписного истек 21.03.2024 г.На данный момент нигде не учится(зимой отчислился по собственному желанию из Вуза,учился на бакалавра).Этим летом будет поступать в другой ВУЗ на бакалавра , зачисление в августе . Подскажите пожалуйста без продлённого приписного сын не смог поступить летом на бакалавра?В какие временные сроки лучше сыну идти в ТЦК и менять приписное?Боимся ,что сейчас нигде не учится и могут призвать.Какие меры наказания на данный момент ,если просрочка приписного?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви не хвилюйтесь! Призивають на військову службу військовозобов'язаних, тобто осіб які старші за 25 років.

    Згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» під час мобілізації здійснюється призов військовозобов’язаних та резервістів.

    Згідно ч. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу» щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    • допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
    • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
    • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
    • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
    • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Ваш син являється призовником, тому йому нічого не потрібно боятись та просто звернутись в ТЦК для продовження посвідчення про приписку до призовної дільниці. Він може зробити це найближчим часом. Головне не підписувати контракт на проходження військової служби.

    Після того як Ваш син вступить до ВНЗ - він може не давати згоду на проходження базової військової підготовки до 24 років.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо Ваш син не закінчував військову кафедру і не був атестований до офіцерського складу - він має статус призивника, а отже не підлягаєте мобілізації.

    Призову на строкову військову службу наразі не має.

    Для вступу до ВНЗ будуть вимагати актуальний військово- обліковий документ.

    Нехай спокійно відвідає ТЦКСП та поновить свій ВОД.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    З простроченим приписним свідоцтвом можуть виникнути проблеми при вступі до ВНЗ, оскільки останні станом на зараз вимагають чинний військово-обліковий документ.

    Не бачу у Вашого сина жодних проблем, оскільки він призовник та мобілізації не підлягає до 25 років. Тому може йти до ТЦК та продовжувати строк дії приписного. Ще раз наголошую на тому, що призвати Вашого сина не можуть і немають права. Знаходячись у статусі призовника йому взагалі не потрібна відстрочка, оскільки він є невійськовозобов'язанним.

    Теоретично за прострочене приписне, тобто за порушення правил військового обліку, сина може бути притягнуто до адмінистративної відповідальності за статтею 210 КУпАП у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо сину 18 років, він не підлягає мобілізації, тому можете не хвилюватись, можете спокійно йти і отримати приписне. Ви як мати можете відвідати ТЦК разом з сином.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Сыну ,18 лет , срок приписного истек 21.03.2024 г.На данный момент нигде не учится(зимой отчислился по собственному желанию из Вуза,учился на бакалавра).Этим летом будет поступать в другой ВУЗ на бакалавра , зачисление в августе . Подскажите пожалуйста без продлённого приписного сын не смог поступить летом на бакалавра?

    Теоретично, така ймовірність є, адже наразі ВУЗи перевіряють обов'язковість подання актуального військово-облікового документу. Ваш документ не буде актуальний, оскільки не продовжений, а тому така ймовірність на рівні 30-40 % зберігається. Я все таки гадаю, що можуть зарахувати і з простроченим приписним.

    В какие временные сроки лучше сыну идти в ТЦК и менять приписное?Боимся ,что сейчас нигде не учится и могут призвать.Какие меры наказания на данный момент ,если просрочка приписного?

    Можна йти навіть зараз, оскільки він є призовником і для мобілізаційного відділу ТЦК - не цікавий. Тому не хвилюйтеся. Можете продовжити строк дії приписного навіть зараз. Не думаю, що буде якийсь штраф, оскільки протермінування не так довге. Тому зверніться до ТЦК та не хвилюйтеся ні про що.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України