Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 апреля 2024, вопрос №106363 240₴

Отримання приписного посвідчення

Добрий день. Процедуру постановлення на військовий облік (приписку до призовної дільниці) в ТЦКСП було пройдено. Однак, самого Приписного посвідчення у зв'язку з початком війни і виїздом за кордон не отримав. Вже за кордоном виповнилось 18 років і вступив до іноземного ВНЗ. Чи існує можливість отримати Приписне посвідчення без повернення в Україну?

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    На жаль приписне свідоцтво можна отримати лише в Україні особисто в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    За кордоном зробити це неможливо.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    На жаль, така можливість щодо отримання приписного посвідчення може представитись Вам лише у випадку, якщо Ви повернетесь до України або у разі, якщо українськи консульства будуть наділені законом виконувати деякі функції територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Зокрема, не твльки вести облік військовозобов'язаних за кордоном, як визначено останніми змінами до законодавства про мобілізацію, але і видавати їм військово-облікові документи.

    Наразі Вам треба лише стати на облік в українському консульстві країни перебування у статусі призовника. Це треба зробити для того, аби наперед уникнути проблем із мобілізаційним законодавством, а також з Кодексом про адмінистративні правопорушення.

    Втім, відсутність у Вас приписного посвідчення без огляду на Ваш призовний вік, не тягне за собою жодної відповідальності, оскільки Ви знаходитесь за кордоном і не маєте фізичної можливості отримати відповідний ВОД.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, як варіант вирішення вашого питання, станьте на військовий облік у консульстві України за кордоном. Там Приписне вам не дадуть, але таким чином , ви будете діяти відповідно законодавства, будь яка відповідальність у такому разі буде відсутня.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Процедуру постановлення на військовий облік (приписку до призовної дільниці) в ТЦКСП було пройдено. Однак, самого Приписного посвідчення у зв'язку з початком війни і виїздом за кордон не отримав. Вже за кордоном виповнилось 18 років і вступив до іноземного ВНЗ. Чи існує можливість отримати Приписне посвідчення без повернення в Україну?

    Контекст Вашого питання зрозумілий. Але мушу констатувати, що, на жаль, отримати військово-обліковий документ Ви можете лише у випадку повернення до України та особистого походу до ТЦК та СП. Тут не працюють умови щодо представництва, у тому числі нотаріального. Отримати військово-обліковий документ у ТЦК Ви зможете без проблем, але от виїхати у 18-річному віці - ні.

    Є вимоги нормативно-правових актів, які зобов'язують Вас стати на військовий облік у консульстві.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    ПРАВИЛАвійськового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    ...

    у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

    ВИСНОВОК: раджу Вам стати на військовий облік за місцем консульського обліку. Таким чином, Ви фактично виконаєте вимоги законодавства. Отримати приписне можливо лише після повернення до України.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Доброго дня!

    На жаль, на даний час такої можливості не існує.

    Згідно пункту 28 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається громадянам, приписаним до призовних дільниць, яких за результатами проходження комісії з питань приписки визнано придатними до військової служби або тимчасово непридатними до військової служби чи такими, що потребують лікування. Форма посвідчення про приписку визначається Міноборони.

    Інформація про номер посвідчення про приписку вноситься до Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних. Окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних (за наявності) зазначається у посвідченні про приписку.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається під особистий підпис громадянина в обліковій картці призовника. Номер посвідчення відповідає порядковому номеру, під яким прізвище призовника внесено до обліково-алфавітної книги.

    Згідно правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців призовники повинні перебувати на військовому обліку за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

    ВИСНОВОК

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці без Вашої особистої присутності в ТЦК не видадуть. Законодавством не передбачено його отримання поштою або представником по довіреності. Проте, Ви можете перебувати на військовому обліку в консульстві.

    Можливо, в травні-червні зафункціонує електронний кабінет військовозобов'язаного і там передбачать послуги з оформлення електронного військового квитка. Проте, на даний час, такої опції немає.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України