Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 апреля 2024, вопрос №106235 250₴

Батько інвалід 2 групи

Доброго дня! Питання, якщо батько 1946р.н. інвалід 2 гр (онкологія+перелам шийки стегна(лежачий)), мама 1949р.н. працюючий пенсіонер прописана та проживає з батьком, брат 1971р.н. прописаний з батьком, але прживає окремо від батька в іншому місті, я 1973 р.н. прописаний та проживаю з батьком, чи матиму я право на відстрочку згідно нового закону? Якщо так, то які документи маю подати для отримання такої?

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви будете мати право, якщо вас обере батько. Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Висновок МСЕК+ акт огляду

    Свідоцтво про шлюб батьків

    Пенсійне посвідчення матері

    Заява від батька , що він обирає вас для здійснення догляду.

    Довідка з РАТЦс про кількість дітей у батька

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас,

    статтю 23 викласти в такій редакції:

    “Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня! Питання, якщо батько 1946р.н. інвалід 2 гр (онкологія+перелам шийки стегна(лежачий)), мама 1949р.н. працюючий пенсіонер прописана та проживає з батьком, брат 1971р.н. прописаний з батьком, але прживає окремо від батька в іншому місті, я 1973 р.н. прописаний та проживаю з батьком, чи матиму я право на відстрочку згідно нового закону? Якщо так, то які документи маю подати для отримання такої?

    На жаль, але станом на зараз - це проблемне питання.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набирає чинності 18 травня 2024 року. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449 в контексті оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одногоз батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю..."

    Тут є певна проблема з дружиною батька, адже незважаюи на наявність у неї статусу непрацездатної, законопроєкт 10449 передбачає конкретно - "за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами із інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту)". Мова не йде про працездатність та непрацездатність, тому у цьому також може бути певна проблема. Звісно, особи, які є непрацездатні, не можуть за кимось доглядати та утримувати когось, але факт залишається фактом - наші депутати знову щось "накрутили".

    Все ж таки Сімейний кодекс України передбачає, що:

    Стаття 75. Право одного з подружжя на утримання

    1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    4. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

    Тому можливо доведеться оформити розлучення, аби у разі Вашого вибору батьком Ви мали гарантоване право на відстрочку. За розлучення дружина перестане бути особою, яка зобов'язана утримувати чоловіка.

    Станом на зараз Ваше право на відстрочку не визначене і я не раджу все залишати, як є.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства право на відстрочку матимуть особи,

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    З огляду на, що у Вас є рідний брат та мати Вам буде складно отримати відстрочку на цій підставі.

    Розгляньте інші варіанти.

    Наприклад цей

    право на відстрочку мають особи, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України