Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 20 апреля 2024, вопрос №106227 250₴

Чи є можливість звільнитись за станом здоров'я ?

Доброго дня! У 2014 році вийшов на військову пенсію ДСНС по здоров’ю згідно ВЛК (непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку). У 2020 році військкоматом знятий з обліку з записом у військовий квиток. З початку 2022 року по теперішній час пішов служити добровольцем без проходження ВЛК. Чи є у мене можливість звільнитись за станом здоров’я на підставі ВЛК 2014 року? У новому Законі про мобілізацію не побачив норми щодо повторного проходження ВЛК непридатними, лише обмежено придатним.

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Якщо з таким висновком ВЛК Ви потім були призвані на військову службу, зараз можете звільнитися по стану здоров'я виключно на підставі нового медичного огляду військово-лікарською комісією. При чому я не впевнений, що Вам поставлять непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку. Звільнитися по свідоцтву про хворобу від 2014 року Ви не зможете, на жаль.

    Інший варіант - спробувати пройти МСЕК та отримати 3-ю групу інвалідності. Якщо вийде, зможете звільнитися як особа з інвалідністю з 18 травня 2024 року.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Зверніться до командира частини з рапортом про різке погіршення стану здоров'я, що унеможливлює проходження військової служби та направленням на ВЛК.

    До рапорту краще долучити оригінали або копії документів, які підтверджують ваш стан здоровʼя. Додайте рішення ВЛК. Щоб отримати копії медичної документації, Ви або Ваш представник можете подати запит до закладу охорони здоров’я усіх форм власності. У запиті слід вказати прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання і реквізити документа, який посвідчує особу, та зазначити перелік персональних даних, які цікавлять. Запит має бути задоволений протягом 30 календарних днів із дня його надходження.

    У випадку, якщо з моменту подачі рапорту пройшло більше 30 днів, а результати його розгляду не відомі необхідно вчинити комплекс юридичних дій, які допоможуть пришвидшити процес розгляду рапорта:

    • Адвокатський запит до військової частини. Адвокатський запит наразі є найефективнішим способом вирішення питання ігнорування рапорту. У відповіді на такий запит можна отримати інформацію про надходження рапорту до частини, про його реєстрацію, хід та результати розгляду; у випадку відмови в задоволені рапорту можна отримати письмову відмову, яка підлягає оскарженню. Цей спосіб є ефективним через свою швидкість: органи військового управління повинні надати письмову відповідь стосовно результатів розгляду рапорту впродовж 5 робочих днів з моменту його надходження.
    • Скарга до вищестоящого органу. Таку скаргу можна подавати у випадку наявності доказів реєстрації рапорта військовослужбовця. Скаргу можна подавати до Міністерства оборони України, Оперативних командувань, Командування сухопутних військ, Командування повітряних сил, Командування десантно-штурмових військ тощо. Строк розгляду такої скарги має складати максимум 45 днів.
    • Позов до суду. Даний спосіб є ефективним у випадку ігнорування рапорта на ВЛК. Часто командир частини не хоче направляти військовослужбовців на ВЛК і у звʼязку з цим ігнорує поданий рапорт. В такому випадку можна звертатися з позовом до адміністративного суду із зобовʼязанням військової частини розглянути поданий рапорт.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Руслане!

    На моє глибоке переконання така можливість у Вас є.

    Почну з того, що згідно п. 4 п.п. 2 ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок" у новій редакції зазначено, що військовослужбовець може звільнитись

    "2) під час дії воєнного стану:

    б) за станом здоров’я:

    на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або про тимчасову непридатність до військової служби з переоглядом через 6–12 місяців".

    При тому не грає ролі, що після визнання Вас непридатним до служби з виключенням з обліку у 2020 році Ви за власним бажанням пішли служили в ЗСУ. Спишемо це на недогляд РТЦК.

    Має значення лише те, що є чинний висновок ВЛК за Наказом МОУ від 14.08.2008 № 402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", який дає Вам право в будь який момент звільнитись із ЗСУ.

    Для того Вам треба написати рапорт на ім'я свого командира частини з проханням звільнити Вас зі служби у зв'язку з Вашою непридатністю та на підтвердження того додати до рапорту копію довідки ВЛК від 2020 року.

    Звичайно можливі проблеми при звільненні не виключаются, але вирішити їх цілком реально!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Руслан!

    На доповнення до моєї відповіді надаю Вам інформацію про те, які права Ви маєте під час подання згаданого рапорту про звільнення та у разі оскарження відмови у звільненні.

    Отже не виключаю ситуації, що командир може зволікати з відповіддю навіть за умови, що у Вас є всі документи, які підтверджують Ваше право на звільнення. В тому числі командир має право відмовити Вам у звільненні. В таких випадках його дії можна оскаржити!

    Військовослужбовці мають право самостійно захистити порушені права під час проходження служби двома способами:

    - зверненням з позовом до суду

    - поданням скарги відповідній посадовій особі.

    Зазначене питання регулюється Дисциплінарним статутом Збройних Сил України та Законом України «Про звернення громадян».

    Військовослужбовець має право подати скаргу, ЯКЩО ВВАЖАЄ, що його ПРАВА, ЗАКОННІ ІНТЕРЕСИ БУЛИ ПОРУШЕНІ:

    • незаконним рішенням, діями або бездіяльністю командирів;

    • незаконним покладенням на нього обов'язків;

    • незаконним притягненням до відповідальності;

    • незаконними діями інших військовослужбовців.

    Залежно від виду порушення СКАРГА ПОДАЄТСЬЯ ДО:

    • органів військового управління;

    • посадових осіб;

    • військової служби правопорядку;

    • органів, які проводять досудове слідство;

    • інших державних органів.

    З інших питань службової діяльності скарга подається безпосередньому командирові тієї особи, чиї дії оскаржуються.

    Якщо військовослужбовець, який подає скаргу, не знає, з чиєї вини порушені його права, скарга подається у порядку підпорядкованості безпосередньому командиру.

    СКАРГА МОЖЕ ПОДАВАТИСЬ УСНО і ПИСЬМОВО:

    - військовослужбовцем,

    -членом сім’ї військовослужбовця

    -іншою заінтересованою особою.

    Усі скарги у день їх надходження заносяться до Журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян.

    Усну скаргу військовослужбовці, члени їх сімей та інші громадяни мають право подати командирам військових частин під час особистого прийому, що визначено у кожній військовій частині, установі, організації.

    ПИСЬМОВУ СКАРГУ бажано подавати у двох примірниках до відділу військової частини або іншого державного органу, у компетенції якого розгляд вашого питання. Другий примірник з відміткою про отримання залишається у особи, яка подала скаргу. Він є підтвердженням того, що військова частина або інший орган отримали скаргу, і може бути використаний як доказ факту звернення, якщо виникне потреба оскаржити затримку або незадовільні результати розгляду скарги.

    У письмовій скарзі слід вказати

    -прізвище, ім’я і по батькові,

    -адресу місця проживання і номер телефону,

    -посадову особу або орган державної влади, якому адресована скарга,

    -ясно і докладно описати обставини порушення вашого права, суть порушення,

    -зазначити, які дії ви просите відповідальну посадову особу вчинити для відновлення цього права, вказати дату і поставити підпис.

    Якщо ви бажає бути присутнім при розгляді скарги, про це теж варто зазначити у ній.

    ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІ, які подали заяву чи скаргу, МАЮТЬ ПРАВО:

    особисто викласти свої аргументи особі, яка перевіряє заяву чи скаргу, звернутися за допомогою до свідків;

    • подати додаткові матеріали, що стосуються справи, чи клопотати, щоб їх вимагав командир або орган, який розглядає заяву або скаргу;

    • бути присутнім під час розгляду заяви чи скарги;

    • одержати письмову відповідь про результати розгляду заяви чи скарги;

    • ознайомитися з матеріалами перевірки заяви чи скарги;

    • оскаржити прийняте за їхньою заявою чи скаргою рішення в суді;

    • вимагати відшкодування збитків у встановленому законом порядку.

    Під час розгляду пропозиції, заяви чи скарги не допускається розголошення командиром чи іншою особою, яка бере участь у розгляді, відомостей про особисте життя військовослужбовця без його згоди, а також розголошення іншої інформації, якщо це зачіпає його права і свободи, законні інтереси.

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ

    УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження.

    Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення.

    При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ.

    Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви можете звернутися до командира військової частини з рапортом про погіршення стану здоров'я та вимогою проходження ВЛК на придатність до військової служби. Якщо Комісія ВЛК визнає вас не придатним до військової служби вас буде звільнено.

    На підставі попередніх документів ви не зможете звільнитись, треба свіже ВЛК. Аналізуючи ваш медичний документ, хочу вам сказати, що скоріше за все ви будете придатними до військової служби. Виключення можливо за пунктом "а" статей наказу 402, у вас там пункт б, в, тому це не пройде у нинішній час.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане РУСЛАН!

    Дивна річ. Формально Вас не мали права без ВЛК приймати на службу. Тепер і ТЦК, який прийняв таке рішення, і командир - несуть відповідальність, якщо з Вами щось трапиться, бо прийняли Вас фактично як здорового і усі виявлені після мобілізації болячки можна розглядати як здобуті під час бойових дій. А далі хай доводять, що це не так.

    Крім того, військовослужбовці мають проходити ВЛК ЩОРОКУ. Якщо це не робиться, то це порушення порядку військово-лікарської експертизи в ЗСУ.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд. (Пункт 3.8 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України, затвердженого наказом Міністерства оборони від 14.08.2008 № 402 в редакції від 25.08.2023).

    Отже, Ви маєте право написати рапорт своєму командиру про направлення на ВЛК у зв"язку з погіршенням стану здоров"я.

    Бажано це зробити вже коли приймуть нове положення про військово-лікарську експертизу, з якого виключать "обмежену придатність" і почнуть вирішувати придатний / непридатний.

    До відповіді додаю зразки рапортів на ВЛК та на звільнення з підстав непридатності на підставі рішення ВЛК.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно законодавства військовослужбовці можуть

    звільнитися за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби, за винятком випадків, визначених положеннями про проходження громадянами України військової служби.

    Правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров`я в Україні регулюються Законом України «Основами законодавства України про охорону здоров`я» від 19.11.1992 № 2801-XII.

    Відповідно до ст. 70 Закону № 2801-XII, військово-лікарська експертиза визначає придатність до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, встановлює причинний зв`язок захворювань, поранень і травм з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно п. 1.1 глави 2 розділу І Положення № 402 медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров`я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови).

    Пунктом 1.3 глави 1 розділу І Положення № 402 передбачено, що основними завданнями військово-лікарської експертизи є, зокрема, визначення причинного зв`язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтва) у військовослужбовців, військовозобов`язаних, резервістів, які призвані на збори, у осіб, звільнених із військової служби, а також причинного зв`язку захворювань, поранень, які заподіяли військовослужбовцям смерть.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Відповідно до статті 59 розділу 2 частини 1 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, командир (начальник) зобов’язаний знати потреби і запити особового складу та приймати рішення за його зверненнями.

    Отже напишіть рапорт на ім’я безпосереднього командира за підпорядкованістю з проханням направлення Вас на проходження військово – лікарської комісії через стан Вашого здоров'я.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України