Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 19 апреля 2024, вопрос №106174 240₴

Як встановити факт піклування?

Добрий день. Якщо у чоловіка дружина має висновок ЛКК, що вона потребує постійного стороннього догляду. Під час оформлення відстрочки чи треба встановлювати факт догляду піклування, чи достатньо лише висновку ЛКК та свідоцтва про шлюб. Якщо треба, то яким чином це здійснюється? Дякую.

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Ірина!

    В даному випадку чоловіку необхідно скористатися правом на відстрочку у зв'язку зі здійсненням постійного догляду за дружиною. Станом на зараз підтвердити таку підставу можна або довідкою про отримання державної компенсації за догляд на непрофесійній основі https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompe...

    або актом встановлення факту здійснення ПД.:

    "Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Згідно статті 23 ЗУ Про мобілізацію у новій редакції:

    ""9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам краще оформити додатково Акт встановлення факту здійснення догляду або отримати компенсацію за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається протягом 5 днів.

    Якщо бажаєте оформити компенсацію за догляд - ознайомтесь з інформацією за посиланням - https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompe... Головним недоліком цього варіанту є те, що для встановлення постійного догляду середньомісячний сукупний дохід фізичної особи повинен не перевищувати 3028 грн., в протилежному випадку - соцзахист відмовиться видавати довідку про отримання компенсації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановна Ірина!

    Група інвалідності є чи немає?

    ВІдповідно до пункту 9 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",у редакції, що вступить в дію з 18.05.2024 р.

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлюватися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на одну з вищезазначених відстрочок. Порядок оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою цього реєстру визначається Кабінетом Міністрів України.

    У першому читанні передбачалося визначити, що Кабінет Міністрів України має затвердити єдиний порядок встановлення факту здійснення догляду.

    Фінальна редакція цього не містить.

    Яка буде правозастосовча практика в ТЦК та СП зараз ніхто не знає.

    Поки що факт здійснення догляду підтверджує орган місцевого самоврядування за власною процедурою, яку визначає виконком міської ради або місцевої державної адміністрації (щодо м. Києва).

    Ось як наприклад це врегулювали в Святошинському районі м. Києва.

    https://svyat.kyivcity.gov.ua/acts/pro-pitannya-of...

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Якщо у чоловіка дружина має висновок ЛКК, що вона потребує постійного стороннього догляду. Під час оформлення відстрочки чи треба встановлювати факт догляду піклування, чи достатньо лише висновку ЛКК та свідоцтва про шлюб. Якщо треба, то яким чином це здійснюється? Дякую.

    Потрібно довести не факт піклування, а факт здійснення догляду. Станом на сьогодні чинне законодавство передбачає:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Із 18 травня дана норма звучатиме наступним чином:

    "...9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду..."

    ТАКИМ ЧИНОМ, КЛЮЧОВИМ Є ДОВЕДЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    Які є способи підтвердження факту здійснення догляду.

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК. Можливо доведеться пройти ВЛК, якщо востаннє чоловік його проходив пізніше 5 років назад.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України