Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 19 апреля 2024, вопрос №106149 250₴

рішення суду передали у виконавчу службу. Чи можливо після цього подати апиляцію на рішення суду?

в 2019 році купив квартиру, яка попереднім власником була виведена з житлового фонду. Також попередній власник відрізав всі радіатори опалення і відключився від тепло централі.
Я як новий власник, ніяких договорів з тепло централью не заключав.
Сьогодні, за рішенням суду, виконавча служба заблокувала мій рахунок.
Я на протязі всього цього часу не отримував ніяких повідомлень, про необхідність сплати за опалення, про необхідність сплати боргу, також не було ніяких повісток до суду.
Про рішення суду і наявність боргу дізнався тільки після того, як виконавча служба заблокувала мій рахунок.
Чи можу я оскаржити, дане рішення суду? І як можна розблокувати рахунок?
І чи в загалі тепло централь мала право роботи нарахування?

Ответы юристов (12)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Якщо рішення було винесене в заочному порядку - його можна скасувати.

    Для цього необхідні правові підстави

    У разі скасування рішення суду першої інстанції - виконавче провадження підлягає закінченню.

    Також ви можете подати апеляційну скаргу на рішення суду.

    Проте вам необхідно буде поновити строк на апеляційне оскарження.

    Для поновлення строку також необхідні правові підстави.

    У разі поновлення права на подання апеляційної скарги - апеляційний суд розгляне вашу апеляційну скаргу і прийме відповідне рішення.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п’ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

    Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (абзац 2 частина 1 статті 354 Цивільного процесуального кодексу України).

    Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

    1. на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;
    2. на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду (частина 2 статті 354 Цивільного процесуального кодексу України).

    Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині 2 статті 358 Цивільного процесуального кодексу України (частина 3 статті 354 Цивільного процесуального кодексу України).

    Порядок поновлення строку для оскарження

    Суд поновлює або продовжує строк, встановлений відповідно законом або судом, за клопотанням сторони або іншої особи у разі його пропущення з поважних причин.

    Питання про поновлення чи продовження пропущеного строку вирішує суд, у якому належало вчинити процесуальну дію або до якого потрібно було подати документ чи доказ. Про місце і час розгляду цього питання повідомляються особи, які беруть участь у справі. Присутність цих осіб не є обов'язковою. Одночасно з клопотанням про поновлення чи продовження строку належить вчинити ту дію або подати той документ чи доказ, стосовно якого заявлено клопотання. З питань, зазначених у цій статті, судом постановляється ухвала (стаття 127 Цивільного процесуального кодексу України).

    Поважність причин пропуску строку для апеляційного оскарження виноситься на розсуд суду. Наприклад, якщо недотримання строків апеляційного оскарження було зумовлене діями (бездіяльністю) суду першої інстанції, зокрема, особі не надіслана протягом строку на апеляційне оскарження копія повного тексту рішення суду першої інстанції, то ця обставина може бути підставою для поновлення строку на апеляційне оскарження за заявою особи, яка оскаржує судове рішення.\

    Введення на території України воєнного стану не зупинило перебіг процесуальних строків у судових справах. Однак ще на початку повномасштабного вторгнення Верховний Суд у своїх повідомленнях на сайті Судової влади України зауважував, що запровадження воєнного стану на території України є поважною причиною для поновлення процесуальних строків.

    При цьому аналіз судової практики засвідчує, що саме лише посилання на факт впровадження на території України воєнного стану не є безумовною підставою для поновлення процесуального строку у справі.

    Так, Верховний Суд наголошує, що питання поновлення процесуального строку у випадку його пропуску з причин, пов`язаних із запровадженням воєнного стану в Україні, вирішується в кожному конкретному випадку з урахуванням доводів, наведених у заяві про поновлення такого строку. Сам по собі факт запровадження воєнного стану в Україні не може бути підставою для поновлення процесуального строку. Такою підставою можуть бути обставини, що виникли внаслідок запровадження воєнного стану та унеможливили виконання учасником судового процесу процесуальних дій протягом установленого законом строку (ухвала Касаційного Цивільного Суду у складі Верховного Суду від 21 липня 2022 року у справі № 127/2897/13-ц).

    Таким чином, суди поновлюють пропущені процесуальні строки, якщо учасник справи доведе у заяві про поновлення такого строку наявність обставин, які виникли внаслідок запровадження воєнного стану та унеможливили своєчасне виконання процесуальної дії. Так, наприклад, Верховний Суд визнавав поважними причини пропуску строку на касаційне оскарження та поновлював його у випадку обґрунтування заяви фактом перебування на військовій службі (ухвала Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 15 липня 2022 року у справі №460/14618/21).

    Отже, під час визначення поважності причин пропуску процесуального строку, суди будуть враховувати місцезнаходження суду, поточний хід бойових дій, наявність у конкретної особи фактичної можливості звернутися до суду із дотриманням процесуального строку

    Більш детально можна ознайомитись за посиланням: https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Оскарження_судового_рішення_в_цивільній_справі_в_суді_апеляційної_інстанції

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, для обгрунтованої відповіді на ваше питання, треба аналізувати ваше виконавче провадження, та аналізувати всі наявні документи по справі.

    Олександр Клиент 12 дней назад

    є такі постанови. прикріпив до повідомлення.

    а от саме рішення суду знайти не можу. є тільки це

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо є постанови про виконавче провадження, то цілком зрозуміло, що строки апеляційного оскарження вже минули. Отже подати апеляцію Ви не можете. Хіба що у Вас є підстави поновити строк подання апеляції. Але тут треба бачити матеріали справи (справ) і вивчати деякі обставини з цим пов'язані, тобто аналізувати - чи є у Вас поважні причини для поновлення строків подання апеляційної скарги. Про судовий порядок поновлення строків я написав Вам у своїй першій відповіді.

    Олександр Клиент 12 дней назад

    ось це тільки є на сайті судових рішень

    • Богун Сергій Павлович

      За номером справи можете знайти в Реєстрі удових рішень.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Бачу, що Ваша справа таки розглядалась в апеляційній інстанції й була задоволена частково. Як Ви збираєтесь далі подавати апеляцію за таких умов?

    Богун Сергій Павлович

    Так воно розглядалось в апеляції. Хто був апелянт?

    Олександр Клиент 12 дней назад

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/112252401 знайшов постанову. я в даній постанові особа 2.ось ще що знайшов

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      В листопаді 2022 року АТ «Криворізька теплоцентраль» звернулась з позовам до Вас щодо стягнення заборгованності.

      Просив стягнутиз Вас на користь позивача суму заборгованості за спожиту теплову енергію у розмірі 15525 грн. 96 коп., інфляційні втрати у розмірі 5275 грн. 09 коп., 3% річних у розмірі 942 грн. 31 коп., а всього стягнути 21743 грн. 36 коп. та понесені витрати зі сплати судового збору у розмірі 2481 грн. 00 коп.

      Проте, заочним рішенням Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 06 березня 2023 року позовні вимоги АТ «Криворізька теплоцентраль» задоволено частково та стягнуто з Вас на користь Акціонерного товариства «Криворізька теплоцентраль» заборгованість за послугу з постачання теплової енергії за період з 13.11.2019 року по 31.10.2021 року у розмірі 15525 грн. 96 коп.;суму інфляційних втрат за період з січня 2020 року по лютий 2022 року у розмірі 1773 грн. 79 коп.; 3% річних за період з 01.12.2019 року по 23.02.2022 року у розмірі 662 грн. 40 коп.; судовий збір у розмірі 1024 грн. 77 коп.

      Оскільки АТ «Криворізька теплоцентраль» не вдалось за рішенням суду стягнути з Вас не всю суму, яку вони хотіли, то останні подали апеляційну скаргу на рішення Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 06 березня 2023 року.

      Апеляційну скаргу АТ «Криворізька теплоцентраль» задовільнили та скасували заочне рішення Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 06 березня 2023 року в частині часткової відмови в задоволенні позовних вимогщодо стягнення з Вас на користь Акціонерного товариства «Криворізька теплоцентраль» суми збитків від інфляції та 3 відсотків річних скасувати та ухвалити в цій частині нове рішення.

      Тому рішенням апеляційного суду окрім попередньої суми з Вас було стягнуто:

      суму збитків від інфляції у розмірі 5275 грн. 09 коп.; 3% річних у розмірі 942 грн. 31коп.

      а також судовий збір:

      1) судовий збір у загальному розмірі 4072 грн. 50 коп.

      Дана постанова апеляційного суду оскарженню не підлягає.

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, Олександре!

    Ось що буває, коли проживати не за місцем реєстрації та ігнорувати повістки та судові повідомлення, які приходять за місцем реєстрації, а не за місцем фактичного проживання.

    Зараз суди на прикормі у ЖКП - монополістів і виносять на їх користь рішення без будь-яких терзань щодо того, що відповідачі не повідомлені належним чином.

    Найпростіше - 1 разхунок в банку можемо розблокувати Вам вже зараз. Процедура у виконавчій займає близько 10 днів. Враховуючи специфіку кожного регіону - може бути або більше, або менше.

    Під час дії воєнного стану кожен має право розблокувати на своєму рахунку право користуватися коштами в сумі 2 мінімальних заробітних плат щомісяця. Станом на зараз це 16 тисяч гривень. Краще ніж нічого.

    Щодо справи Вашої, то звісно можна пробувати по нововиявленим обставинам переглянути судове рішення відповідно до статті 423 Цивільного процесуального кодексу України. Але маю сумніви, що Дніпропетровський апеляційний суд.

    Рішення, постанова або ухвала суду, якими закінчено розгляд справи, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті за нововиявленими або виключними обставинами.

    2. Підставами для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами є:

    1) істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи;

    2) встановлений вироком або ухвалою про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності, що набрали законної сили, факт надання завідомо неправильного висновку експерта, завідомо неправдивих показань свідка, завідомо неправильного перекладу, фальшивості письмових, речових чи електронних доказів, що призвели до ухвалення незаконного рішення у даній справі;

    3) скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення судового рішення, що підлягає перегляду.

    Заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами може бути подано:

    1) з підстави, визначеної пунктом 1 частини другої статті 423 цього Кодексу, - учасниками справи протягом тридцяти днів з дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про існування обставин, що стали підставою для перегляду судового рішення;

    Крім того, казочки щодо того, що справа не підлягає касаційному оскраженню - це не правда.

    Звісно апеляційні суди це пишуть, але підстави для оскраження Є. І Конституційний Суд України визнав, що прив'язування права на оскарження до суми позову - це ганьба та грубе порушення рівності прав перед правосуддям.

    Але звісно, що Касаційний цивільний суд приймає не усі справи і треба винаходити порушення судами норм права та правових позицій Верховного Суду.

    Строк касаційного оскарження - 30 днів з дня отримання його копії.

    Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення (ч. 2 ст. 390 ЦПК України).

    Підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пункті 1 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно у таких випадках:

    1) якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку;

    2) якщо скаржник вмотивовано обґрунтував необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні;

    3) якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах;

    4) якщо судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами першою, третьою статті 411 цього Кодексу.

    Підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пунктах 2, 3 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

    Не підлягають касаційному оскарженню:

    1) рішення, ухвали суду першої інстанції та постанови, ухвали суду апеляційної інстанції у справах, рішення у яких підлягають перегляду в апеляційному порядку Верховним Судом;

    2) судові рішення у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує двохсот п’ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім випадків, якщо:

    а) касаційна скарга стосується питання права, яке має фундаментальне значення для формування єдиної правозастосовчої практики;

    б) особа, яка подає касаційну скаргу, відповідно до цього Кодексу позбавлена можливості спростувати обставини, встановлені оскарженим судовим рішенням, при розгляді іншої справи;

    в) справа становить значний суспільний інтерес або має виняткове значення для учасника справи, який подає касаційну скаргу;

    г) суд першої інстанції відніс справу до категорії малозначних помилково.

    В принципі власне у Вас, а не у попереднього власника, по справі там наче сума незначна - близько 8 тисяч гривень + / - тож уже після суду кулаками махати сенсу не бачу. Вам допомога адвокатів і судові збори без гарантії результату обійдуться більше, ніж Ви скасуєте.

    Для закриття питання Вам треба закрити дві суми - по виконавчому листу з боргом АТ «Криворізька теплоцентраль» та за другим виконавчим листом - борг 50 % від присудженого судового збору.

    4072 грн. 50 коп. / 2 = 2036,25 грн. судовий збір.

    Це два різні провадження. Підозрюю, що рахунок заблокували за:

    Стягнути з ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , власник майна за адресою: АДРЕСА_5 ) на користь Акціонерного товариства «Криворізька теплоцентраль» (ЄДРПОУ 00130850, юридична адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Електрична, 1) суму збитків від інфляції у розмірі у розмірі 5275 грн. 09 коп.; 3% річних у розмірі 942 грн. 31коп.

    На майбутнє - треба вирішувати це питання, адже це не останній позов може бути.

    Також питання в законності відключення від централізованого опалення. Це все треба перевіряти.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України