Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 18 апреля 2024, вопрос №106007 400₴

Батько інвалід 2 групи

Доброго дня , у мене питання якщо батько інвалід 2 гр онкологія , є рідний брат 16 років студент , батько з дружиною розлучений ,чи матиму я право на відстрочку згідно нового закону 10449 чи треба буде оформлювати догляд , місце проживання з батьком різне по приписці , яка послідовність моїх дій :
13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного
з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови
відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до
закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є
особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під
арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді
обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних
осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна
особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

Ответы юристов (12)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви матимете право на відстрочку виходячи з того, що Ваш брат неповнолітній.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви будете мати право на відстрочку, у зв'язку з тим, що вашому брату 16 років, і він вважається не повнолітнім, тому ви один хто повинен здійснюватися догляд за батьками за законом.

    У разі отримання повістки під особистий підпис.Для оформлення відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда батьками

    Довідка МСЕК+ акт огляду.

    Паспорти коди.

    Довідка про склад сім'ї.

    Свідоцтво про народження брата

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць. Відповідно до цього закону підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю".

    Згідно зі статтею 202 СКУ:

    «Повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги».

    Відповідно до статті 75 СКУ:

    «1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи».

    Стаття 198 СКУ зазначає:

    «Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати».

    Отже, оскільки з дружиною Ваш батько розлучений, а Ваш брат є неповнолітньою особою, то Ви, скорше за все, будете мати право на відстрочку. При тому місце реєстрації ролі не грає.

    Ваша послідовність дій наступна:

    Вам буде необхідно підготувати заяву про оформлення відстрочки та подати її разом з підтверджувальними документами (Ваше свідоцтво про народження, свідоцтво про народження Вашого брата, документ щодо розлучення батьків, документ, що підтверджує інвалідність Вашого батька) до ТЦК. Заяву необхідно подати у двох екземплярах, на одному з котрих представник повинен проставити дату та підпис. Це буде означати, що заяву зареєстровано.

    Робити все це необхідно, якщо Вам вручать повістку на уточнення даних, або ж, якщо Ви бажаєте самостійно відвідати ТЦК - після 18 травня, оскільки станом на зараз закон ще не набрав чинності.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Дмитро!

    Так, Ви однозначно будете мати право на відстрочку та реальні шанси її оформити - після 17 травня 2024 року.

    Якщо Вам необхідно вільно пересуватися по населеному пункту, офіційно працювати тощо, то рекомендую дочекавшись набрання чинності Законом № 10449 та оновити свої дані в ЦНАПі або краще в Електронному кабінеті. При цьому, як вказують представники Міністерства оборони та військові юристи, наближені до Уряду, у Електронному кабінеті має бути реалізовано функціонал направлення ЗАЯВИ на відстрочку до ТЦК та СП.

    Це зніме багато питань, коли ТЦК мухлював з відстрочками та заявами, відмовляючись реєструвати заяву на відстрочку чи вказуючи, що ніхто про право на відстрочку до ВЛК не казав, а після - вже пізно.

    Після оновлення даних в електронному кабінеті та надсилання заяви на відстрочку Ви маєте право з оригіналами документів спокійно прийти до ТЦК та отримати запис про відстрочку, не остерігаючись, що Вас надурять.

    У Вашому випадку не потрібно встановлювати факт догляду, оскільки факт прописки (реєстрації проживання) не має жодного значення для цієї підстави.

    Факту наявності батька з інвалідністю - достатньо.

    Головне у Вашому випадку тепер зібрати необхідні документи (нотаріально засвідчені копії):

    1. Довідка МСЕК про інвалідність

    2. Посвідчення батька про отримання пенсії чи соціальних виплат по інвалідності (ПФУ / Управління соцзахисту)

    3. Свідоцтво про народження - Ваше та брата.

    4. Докази розлучення батька (свідоцтво про розлучення та / або витяг з ДРАЦС про відсутність інших шлюбів та про реєстрацію розлучення, або рішення суду про розлучення, або нотаріально посвідчена заява батька про підтвердження, що він більше у шлюб не вступав та у шлюбі не перебуває).

    5. Ваші документи (паспорт, РНОКПП, документи про освіту, про місце роботи тощо).

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дмитро Клиент 12 дней назад

    А акт догляду треба оформлювати , чи достатньо заяви батька нотаріально посвідченої ,що він вибрав мене як доглядача ? Довідка про склад сім'ї де видають , та що там повинно бути вказано ?

    А факт різного місця проживання по приписці якусь роль має?

    • Пономаренко Наталія

      За Вашою підставою не потрібен ні Акт догляду, ні Заява батька про обрання Вас як доглядача, адже у Вашій сім'ї немає більше військовозобов'язаних. Ваш брат ще 2 роки не є військовозобов'язаним за віком.

      За цією підставою закон надаватиме право на відстрочк, як я вже зазначала у своїй відповіді, не за фактом догляду, а лише за фактом наявності батька як особи з інвалідністю відповідної групи. Єдине, що якщо інвалідність оформлювалася після 24.02.2022 року, то можуть змусити батька пройти переогляд. Це передбачає нещодавно ухвалений закон.

    • Богун Сергій Павлович

      Достатньо наявності статусу вашого батька особи з інвалідністю, довідки про склад сім'ї та свідоцтво про народження вашого брата.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні, Вам не потрібно офомлювати акт встановлення факту здійснення догляду, оскільки дана підстава для відстрочки не передбачає останнього. Факт різного місця проживання ролі не грає. Довідка про склад сім'ї скасована згідно з наказом Мінсоцполітики від 17 липня 2019 № 1106.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Довідку про склад сім'ї, можна отримати у ЦНАП.

      Акт про встановлення факту догляду не обов'язково, він буде потрібен у разі перетину кордону, тому на всяк випадок можете його отримати зараз, для цього треба звертатися до виконкому міської ради за місцем реєстрації бать з заявою про видачу акту про встановлення факту здійснення постійного догляду.

    • Пономаренко Наталія

      Довідку про склад сім'ї вже кілька років як ніхто не видає. Вона скасована як юридично значимий документ.

      https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-dovidky-pro...

      https://nvotg.gov.ua/news/dovidka-pro-sklad-simi-s...

      Ні, якщо питання стосується сільрад, то вони йдуть на зустріч і дають інформацію з Реєстру громад у довільній формі довідки про склад сім'ї, але ЦНАП на це не піде.

      Хоча окремі ЦНАПи на Західній Україні почали видавати “Довідку про склад зареєстрованих осіб у житловому приміщенні”, в якій вказано інформацію про всіх зареєстрованих осіб у житлі, а у разі відсутності зареєстрованих осіб - дату зняття з реєстрації.

      Але наскільки я знаю, на Київщині такою самоуправною творчістю не займаються.

      Хоча Ваш батько має право взяти Витяг з реєстру територіальної громади про усіх проживаючих за відповідною адресою. Що до певної міри буде доводити факт відсутності інших осіб, які б могли претендувати на відстрочку.

      Більш точну інформацію Вам зможуть надати адміністратори Центру надання адміністративних послуг за місцем проживання батька.

      Для облегшення, все ж рекомендувала б написати батьку у нотаріуса заяву, в якій він підтвердить факт того, що інших дітей окрім Вас та брата в нього немає, в шлюбі він не перебуває та інші особи, які можуть претендувати на відстрочку як його родичі - відсутні.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Ви матимете право на відстрочку. Місце проживання не має значення. Догляд оформлювати не потрібно.

    Згідно законопроєкту 10449 (який набуде чинності через 1 місяць) нова підстава для відстрочки виглядає так: не підлягають призову під час мобілізації військовозобов'язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Неповнолітній брат не має обов'язку утримувати Вашого батька, адже згідно статті 202 Сімейного кодексу України лише повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    Тому для отримання відстрочки Вам необхідно подати до ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Ваше свідоцтво про народження

    3. Паспорт батька

    4. Документ про інвалідність батька

    5. Витяг про розірвання шлюбу

    6. Свідоцтво про народження та паспорт брата

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ДМИТРО! Так, Ви маєте фактове право на відстрочку (за фактом наявності батька з інвалідністю, без потреби оформлення та доказування постійного догляду).

    Питання відстрочки нормативно урегульовано:

    Відповідно до пункту 13 частини першої статті 23 Закону, Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    • 13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    Для реалізації права на відстрочку Вам треба подати документи, що підтверджують родинні стосунки (свідоцтво про народження), документи, що підтверджують відсутність дружини (свідоцтво про розлучення / про смерть), свідоцтво про народження брата, документи , що підтверджують інвалідність.

    Також Вам запропонують оновити свої облікові дані. Щоб не робити це двічі - тричі, бажано оформлювати відстрочку після 18.05.2024 р.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України