Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 15 апреля 2024, вопрос №105698 250₴

Закордонний паспорт (як зробити)

Добрий день. Скажіть, будь ласка, чи можу я якось через адвоката оформити закордонний паспорт, надавши йому всі потрібні документи через батька, до прикладу? Справа в тому, що в місті багато рейдів ТЦК, тому фізично мені виходити в центр міста не дуже безпечно.

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, так, якщо ви йому надасте нотаріально завірену довіреність на подання заяви, та отримання закордонного паспорта.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю Вас!

    На жаль, але Державна міграційна служба України вимагає особистої подачі документів на оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон.

    Подача заяви

    Заява для оформлення паспорта особою, яка досягла 16–річного віку, подається особисто.

    Заява для оформлення паспорта особі, яка не досягла 16–річного віку, подається одним з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників особисто або законним представником (згода іншого з батьків/опікунів не потрібна)

    Як отримати послугу

    1. Подати до територіального органу ДМС або до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» необхідні документи (у разі проживання за кордоном подати документи до відповідної дипломатичної установи);
    2. Під час оформлення заяви у територіальному органі/підрозділі ДМС, або у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), центрі обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» необхідно пройти процедуру сканування відбитків вказівних пальців рук. Сканування відбитків пальців рук дітей здійснюється з 12 років.
    3. Перевірити правильність внесення персональних даних про себе до заяви-анкети, звертаючи при цьому особливу увагу на правильність написання транслітерації свого прізвища та імені (за умови надання підтверджуючих документів), та засвідчити власним підписом у заяві-анкеті правильність таких даних;
    4. Звернутися до органу, де подавалася заява-анкета та отримати паспорт громадянина України для виїзду за кордон, надавши при цьому паспорт громадянина України.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    12%

    Доброго дня.

    Заява для оформлення паспорта особою, яка досягла 16–річного віку, подається особисто.

    Документи для оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обміну паспорта для виїзду за кордон подаються особою або її законним представником до територіального органу/територіального підрозділу ДМС, уповноваженого суб’єкта за місцем звернення.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/152-2014-%D0%BF#Text

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олександре!

    Чинним законодавством не передбачено оформлення паспорта за дорученням.

    Відповідна послуга доступна тільки у разі, якщо йдеться про паспорт дитини, віком до 12 років, й то отримати паспорт може тільки сама дитина.

    Для оформлення закордонного паспорту потрібно подати наступні документи:

    • паспорт громадянина України (для людей, що молодші 14 років — свідоцтво про народження);
    • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
    • заява-анкета (формується на місці);
    • якщо є — раніше видані закордонні паспорти або проїзні документи дитини (дійсні, недійсні, в тому числі ті, що були видані на інше прізвище);
    • у разі втрати попереднього паспорта — заяву про це в довільній формі;
    • у разі викрадення попереднього закордонного паспорта в Україні — витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (для цього потрібно звернутися до поліції) та заяву про втрату паспорта у довільній формі.

    Особи старші 16 років заповнюють заяву особисто та можуть оформити паспорт самостійно. Якщо особа не досягла 16-річного віку, заяву заповнює хтось із батьків чи опікунів. Діти старші 12 років мають обовязково бути присутні при подачі документів одним із батьків для сканування відбитків пальців.

    https://bf.diia.gov.ua/articles/yak-otrimati-zakor...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    На жаль, не можете.

    Згідно пункту 7 Порядку оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон , оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого), обмін та видача паспорта для виїзду за кордон здійснюються:

    1) особі, яка досягла 16-річного віку, - на підставі заяви-анкети, поданої нею особисто;

    2) особі, яка не досягла 16-річного віку, особі, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, - на підставі заяви-анкети одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників, у тому числі осіб, уповноважених відповідно до законодавства інших держав на представлення інтересів дитини щодо оформлення паспорта для виїзду за кордон (далі - законні представники);

    3) особі, яка не може пересуватися самостійно у зв’язку з тривалим розладом здоров’я та яка потребує термінового лікування за кордоном, що підтверджується медичним висновком відповідного закладу охорони здоров’я, оформленим в установленому порядку, або особі, щодо якої наявний висновок про необхідність направлення особи із складових сил оборони або сил безпеки, постраждалої у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на лікування за кордон, - на підставі заяви-анкети особи або її законного представника.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пане ОЛЕКСАНДР!

    Нажаль це неможливо в сучасних реаліях.

    Вся проблема в фото та біометричних даних. Якщо раніше можна було надавати фото своє, то зараз фотографування та зчитування відбитків пальців вперше здійснює працівник міграційної служби або паспортного сервісу. Ви вперше будете оформлювати паспорт?

    Якщо ні - то теоретично це реально, якщо Ви на свого родича оформите довіреність у нотаріуса на такі дії. Хоча б, щоб не ходити двічі, а лише подати документи, а родич невійськовозобов"язаний вже забере Ваш паспорт, коли він буде готовий.

    Адвокат нажаль позбавлений таких прав і можливостей без нотаріальної довіреності від Вас, як і будь-яка інша особа.

    За запитання грошей не беруть. Ваш родич із числа не військовозобов"язаних все це може уточнити на місці.

    Можливо Вам стане в нагоді Центр ДП «Документ» у місті Чернівці, місто Чернівці, вул. Руська, 31А

    +38 (037) 258-78-87

    info@dpdok.com.ua

    pr.passportservice@gmail.com

    Інформація за посиланням:

    https://chernivci.pasport.org.ua/?_gl=1*vid995*_ga*MTMwNjAwMTA1LjE3MTA5ODI3MzE.*_ga_8S4FFWEDL2*MTcxMzIxMTc2OS42LjEuMTcxMzIxMTg3Mi41OS4wLjA.*_gcl_au*MTA1ODE1NDAwLjE3MTA5ODI3MzE.

    Хоча не розумію в чому проблема відвезти Вас наприклад до відповідного підрозділу на власному авто чи винайняти таксі? Правоохоронці з ТЦК обшук в авто влаштовують? - Якщо так, то ці дії незаконні, бо подібні речі можливі лише у разі введення режиму контртерористичної операції на території чи військового управління комендатурою на підставі наближеності до зони бойових дій.

    Невже в Чернівцях з мобілізацією вже немає таксі?

    Дуже прикро, але неособисто скоріш за все Вам не дозволять оформити паспорт.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України