Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 15 апреля 2024, вопрос №105680 240₴

Відсрочка від мобілізації дає право на виїзд за кордон?

Чоловік має дружину з 2 групою інвалідності (без догляду). Це за новим, ще не до кінця прийнятим законом, має давати право на відсрочку. Чи можливо виїжджати за кордон з такою відсрочкою?

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Так, має, але виїзжати потрібно у супроводі дружини.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України чоловік можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність

    Для виїзду за кордон Вам обхідно підготувати такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Документ про інвалідність дружини, це може бути

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    Якщо чоловіку не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити чоловіку можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    ВИСНОВОК

    Чоловік має право на перетин кордону разом з дружиною. Прикордонникам надайте закордонні паспорти, свідоцтво про шлюб, документ про інвалідність дружини (довідка МСЕК на кордоні не приймається). При необхідності можна надати військовий документ з оформленою відстрочкою.

    Якщо відмовляють у виїзді - вимагайте письмову відмову або спробуйте перетнути кордон в іншому пункті пропуску

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Яким буде законодавство щодо виїзду за кордон, нікому невідомо. Але очевидно, що чоловіки, які мають дружину з числа осіб з інвалідністю 2-ої групи, матимуть право на виїзд.

    Так само право на виїзд у Вас є і зараз. Для цього достатньо мати пенсійне посвідчення по інвалідності дружини та свідоцтво про шлюб.

    З повагою.

    Корнійчук Євген Іванович
    20.8%

    Доброго дня, для перетину кордону звертатися до ТЦК не треба. Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Для отримання відстрочки рекомендую отримати довідку лкк про потребу постійного догляду форми 080-4. Для цього вам потрібно звернутися до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК.також потребу у постійному догляді може бути зазначено і у висновку МСЕК.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Паспорти коди

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Довідка МСЕК + акт огляду (якщо у висновку відсутня помітка про потребу постійного догляду вам треба мати довідку лкк форми 080-4 про потребу постійного догляду.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.2%

    Доброго дня, Світлана!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб),

    інвалідність (посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);".

    Останнім часом на пунктах пропуску через кордон прикордонники запитують військово-обліковий документ з відповідною відміткою про отримання відстрочки. Без нього з України можуть не випустити.

    Втім, такі дії прикордонників є незаконними і їх можна оскаржити. Алгоритм дій такий:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду..

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень за:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом

    Оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    По-четверте, телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Нарешті, по-п’яте, прикордонники зобов’язані надавати консультації в телефонному режимі у пунктах пропуску за такими номерами:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Також, якщо чоловіка не випустять в одному пункті пропуску, треба пробувати виїзд в інших. Якщо ж і це не вдасться, то нічого не залишеться, як звернутись до ТЦК та спробувати отримати довідку або відмітку у ВОД про відстрочку від мобілізації. Одразу попереджаю, що це не буде легким завданням.

    Втім, хочу побажати Вам вдачі!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України чоловік має право на виїзд за кордон в якості супроводжуючого своєї дружини.

    Потрібні: паспорти, документи щодо родинних зв'язків та інвалідності.

    Довідок з ТЦКСП для перетину не потрібно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України