Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 15 апреля 2024, вопрос №105678 800₴

Чи можливо забронювати співробітника у якого немає військового квитка

Якщо у співробітника немає військового квитка, але є приписне, чи можливо його забронювати?
І що в такому разі писати в колонці "Військове звання, номер військово-облікової спеціальності (профіль)" в Додаток 1 до Порядку СПИСОКА військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час?

Ответы юристов (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6.3%

    Вітаю Вас.

    Скільки років Вашому працівнику? Якщо йому до 25 років, він є призовником і так мобілізації не підлягає.

    Якщо йому більше 25 років, Ви можете забронювати виключно після подачі їм військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    Без належного військово-облікового документу забронювати працівника неможливо, на жаль…

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Якщо співробітник є військовозобов'язаним (старше 25 років) - він повинен мати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного або військовий квиток, де зазначена його актуальна ВОС та військове звання.

    Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.

    Якщо співробітнику менше 25 років - він не підлягає бронюванню та мобілізації.

    На жаль, якщо чоловіку більше 25 років, але в нього приписне - то його не можна забронювати.

    Згідно постанови пункту 10 КМУ № 76 Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану

    За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Отже, якщо СПИСОК, який подається не є повністю заповнененим або вказана невірна ВОС - співробітнику відмовлять у бронюванні.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    7.5%

    Доброго дня, якщо чоловіку більше 25 років, він повинен мати військовий квиток, без військового квитка отримати. Бронь не можливо.. Якщо чоловіку меньше 25 років, він буде мати статус призовника на строкову службу, у період військового стану призов на строкову службу не проводиться, тому у цьому разі, він теж не підлягає мобілізації, відповідно і бронюванню.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.3%

    Доброго дня, Ілля!

    Без чинного військово-облікового документу забронювати працівника підприємству критичної інфраструктури практично неможливо.

    Тому, спочатку слід подбати про отримання ВОД, а вже потім піднімати питання про бронювання. Іншого шляху в цій ситуації, на жаль, не існує.

    Отже, я би наполегливо порадив Вам звернути увагу на гіпотетично можливі інші підстави для відстрочки, які передбачені статтею 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text.

    Залишається ще питання, пов'язане з Вашим приписним свідоцтвом. Якщо воно є чинним (тобто Вам ще не виповнилось 25 років), це означає, що Ви призовник, а отже мобілізації не підлягаєте. В такому випадку на Вас теж буде неможливо оформити бронь, оскільки призовники під правила бронювання, передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 «Про порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану», не підпадають.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богун Сергій Павлович
    6.3%

    Доброго дня.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 №76 "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час" було затверджено Порядок бронювання військовозобов‘язаних за списком військовозобов‘язаних під час дії воєнного стану.

    Документи, які необхідні при бронюванні:

    Загальний список військовозобов’язаних, які працюють на підприємстві;

    Копії військово-облікових документів (військовий квиток або тимчасове посвідчення);

    Підготовлені бланки про бронювання військовозобов’язаних.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    13.8%

    Пане Ілля!

    На доповнення до своєї відповіді надаю Вам юридичне обгрунтування відмови у бронюванні, якщо особа не має належного військово-облікового документу.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам здійснюється в установленому законодавством порядку.

    6. Підприємства, установи і організації, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), подають список до органу державної влади, іншого державного органу, який встановив (довів) мобілізаційне завдання (замовлення).

    Список подається за формою згідно з додатком 1 в паперовій та/або електронній формі разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    В обґрунтуванні зазначається:

    дата прийняття і номер акта Кабінету Міністрів України, рішення центрального або місцевого органу виконавчої влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування про встановлення (доведення) мобілізаційного завдання (замовлення) підприємству, установі і організації, дата і номер укладеного договору (контракту) на виконання підприємством, установою і організацією мобілізаційного завдання (замовлення);

    інформація про відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    ...

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ

    Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    Якщо особа старше 25-річного віку, вона має статус військовозобов'язаного і повинні мати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України