Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 10 апреля 2024, вопрос №105260 250₴

Кошка умерла из-за того ,что онколог дал не полную информацию

Онколог на консультации не сказал всей правды про кошку, только после смерти написал ,что типа говорил ,что у нее были ВЫСОКИЕ риски , патологии сердца, хронические заболевания ( он сказал ,что есть риск , как при любой операции и все остальное время он наши сомнения и опасения опровергал ).На консультации он рекомендовал операцию и сказал ,что Можно делать , и все так донес , что есть хорошие шансы . Год назад поставили почечную недостаточность у нас в городе ,он сказал что сомневается в том ,что есть почечн. недостаточность и после анализов сказал, что " вроде этого нету " . Про возраст 15 лет , он говорил ,что возраст для него не проблема.
Сдавали анализы ,и по анализам все нормально , только выявили там про сердце , но не было сказано,что это может повлиять так , наоборот он сказал ,что критических изменений не выявлено
Аудио разговора нету. Есть только переписка , и его заключение после консультации. Что-то можно сделать в этой ситуации, чтобы доказать , что он не сказал всего ? Я подписала документ , что согласна на операцию , и что если нужна будет реанимация , чтобы ее проводили .
Операции не было, только начали вводить анестезию и пошли отклонения на сердце , и потом она не вышла из наркоза в течении суток , и реанимация была ( по его словам ) . За это он сказал платить не надо . Если написать негативный отзыв про него , он может потребовать деньги за эти процедуры и за моральный ущерб испорченной репутации ?
Можно ли туда к нему поехать и задать такие вопросы , чтобы он проговорился сам и записать это на аудио ? Если да , может есть какие то хитрости ?
С учётом того, что мы уже ему писали и он уже в курсе что мы о нём думаем.
Имеет ли он право не выйти к нам и не ответить на вопросы ? Мы его не видели после того как кошку отдали .
У них должны быть документы , что они делали с ней , какие препараты вводили ? Имеем ли мы право попросить копии этих документов или чтобы показали и сфотографировать их?

Ответы юристов (16)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Давайте відверто: що наразі Ви хочете отримати від онколога? Повернення коштів? Моральну шкоду? З огляду на підписання Вами документу про ознайомлення з ризиками, шанси на це оцінюю як доволі низькі. До того ж, довести, що мало місце лікарська недбалість - надзвтичайно складно. Зараз з людьми, які помирають через неналежну лікарську допомогу, кримінальні провадження по статті 140 КК України тривають роками, не говорячи про тварин. Співчуваю Вам, але шанси на щось з практичної точки зору тут оцінюю як доволі низькі.

    Конкретизуйте, будь-ласка, Ваші побажання у цій справі.

    З повагою!

    • Вика Клиент 18 дней назад

      Хочу , чтобы он понес хоть какую то ответственность , потому что он осознанно склонял к операции

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Дуже шкода Вашу кішку.

    В Україні довести помилку ветеринара можна тільки в суді, але судді не розбираються в лікуванні тварин і винесуть вердикт тільки в разі, якщо позивач (Ви) надасте їм експертний висновок фахівців, в якому дії ветеринара визнають помилковими.

    • Вика Клиент 18 дней назад

      Спасибо, вы имеете ввиду, если бы мы отдали тело на экспертизу? Или попросили ветеренара другого в суде сказать , что он должен был предупредить о всех рисках?

      Аудио с его словами , что он не предупредил обо всем являлось бы доказательством?

      • Богун Сергій Павлович

        "Аудио с его словами , что он не предупредил обо всем являлось бы доказательством" - це може розцінюватися як доказ. Все буде залежати від позиції суду.

      • Богун Сергій Павлович

        Стаття 94 Закону України " Про ветеринарну медицину" Відповідальність за порушення законодавства про ветеринарну медицину та благополуччя тварин.

        1. Оператори ринку несуть відповідальність за порушення вимог законодавства про ветеринарну медицину та благополуччя тварин на підставах та в порядку, визначених Законом України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин"

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1206-20#Text

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Вікторія!

    Про що саме йшла мова у документі про згоду на операцію? Зазвичай в останніх зазначається, що Ви приймаєте всі умови та розумієте ризики. Тому, той факт, що угода Вами підписана, значно ускладнює будь які подальші Ваші дії.

    Ви можете звернутись із відповідною скаргою на дії лікаря до Держпродспоживслужби, саме остання станом на зараз займається розглядом відповідних скарг.

    Якщо ж мова йде про компенсацію від лікаря щодо майнової та моральної шкоди, то відповідну справу прийдеться вирішувати у судовому порядку.

    І для першого, і для другого Вам потрібно якомога більше доказів. Наприклад, експертиза, яка доведе, що кішці не мали право робити анастезію у зв'язку з сердцевим захворюванням, заключення інших лікарів тощо.

    Если написать негативный отзыв про него , он может потребовать деньги за эти процедуры и за моральный ущерб испорченной репутации ?

    Захист честі, гідності і ділової репутаціїправо громадянина та юридичної особи вимагати через суд спростування недостовірної інформації (відомостей, що не відповідають дійсності або викладені неправдиво), яка принижує їхню честь, гідність чи ділову репутацію або завдає шкоди їхнім інтересам. Недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

    Право на захист честі, гідності і ділової репутації закріплено Конституцією України (ч. 4 ст. 32), Цивільним кодексом України (ст. 277). Питання процедури захисту честі, гідності і ділової репутації також роз'яснив Верховний Суд України у своїй постанові пленуму № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» від 27 лютого 2009 р.

    Спростування має здійснюватися способом, адекватним способу поширення хибних відомостей, аби спростування було донесено максимально до тієї аудиторії, що отримала недостовірну інформацію — частина 7 статті 277 Цивільного кодексу (напр. у тому ж ЗМІ, на тій же шпальті видання). Поряд із спростуванням таких відомостей ця особа має право вимагати компенсації майнової й моральної (немайнової) шкоди.

    Можно ли туда к нему поехать и задать такие вопросы , чтобы он проговорился сам и записать это на аудио ? Если да , может есть какие то хитрости ? С учётом того, что мы уже ему писали и он уже в курсе что мы о нём думаем.

    В Вас не вийшло зробити це у письмовому вигляді, тому маю сумніви, що лікар буде поводитись якось інакше при особистому спілкуванні. Проте, ніхто не заважає Вам спробувати це зробити.

    Имеет ли он право не выйти к нам и не ответить на вопросы? Мы его не видели после того как кошку отдали.

    Оскільки чоловік займався лікуванням Вашої кішки та збирався провести їй операцію, то він повинен надати Вам відповді на всі Ваші питання, так само, як би це стосувалося людини.

    У них должны быть документы , что они делали с ней , какие препараты вводили ? Имеем ли мы право попросить копии этих документов или чтобы показали и сфотографировать их?

    Так, Ви маєте право просити документи, в яких зазначено, які саме процедури були призначені Вашій кішці.

    Я розумію, що 15 років це пів життя і для багатьох людей домашні улюбленці - це члени родини, але Вам прийдеться прикласти багато зусиль, аби довести провину лікаря. Проте, все залежить від Вашого бажання притягути останнього до відповідальності.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Вика Клиент 18 дней назад

      Спасибо за развернутый ответ) Если они не смогут предоставить документы , мы сможем это использовать в своих интересах ? И, если у них есть эти документы, то мы можем попросить сделать копию или сфотографировать?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        40%

        В принципі так, зазначите, що лікар відмовився надавати Вам відповідні документи. Хоча, з іншої сторони, в такому разі в Вас не буде доказів того, які препарати лікар їй вводив і це ускладнить процес доказування того факту, що введення цього препарату (дози препарату, оскільки можливо, що неправильно розрахували саме її) спричинило смерть Вашої кішки.

        Не бачу проблеми в наданні доступу Вам до вищезазначених документів. Це була Ваша кішка, якій лікарня проводила відповідні медичні процедури. Ви маєте право на ознайомлення з цими документами та отримання інформації щодо дій, які проводились.

        • Вика Клиент 18 дней назад

          Спасибо за ответ, а сфотографировать эти документы можно ? Или копии попросить , чтоб дали . Чтобы потом ветеренару показать , мы же не знаем правильно ли они вводили препараты

    • Вика Клиент 18 дней назад
      1. Тело уже кремировали . А результат эхо сердца ,где написан диагноз является доказательством?
      2. У нас есть ветеренар , которая вела кошку длительное время ,и она знает , что мы о ней заботились и не подвергли бы риску , и знает про ее почечную недостаточность , и она сказала вчера , что его вина заключается в том , что он не проговорил про Высокие риски , и что нужно смотреть на состояние кошки в целом , а не только на результаты анализов . Она раньше говорила, что кошка может умереть во операции, сразу после ( от остановки сердца , от почечной недостаточности ). Могут ли ее показания является доказательством? И в какой форме ,письменной , устной?
      3. "Заключения других врачей ". Что вы имеете ввиду ?
      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Тело уже кремировали . А результат эхо сердца ,где написан диагноз является доказательством?

        Так, всі медичні документи є доказами стану здоров'я Вашої кішки.

        У нас есть ветеренар , которая вела кошку длительное время ,и она знает , что мы о ней заботились и не подвергли бы риску , и знает про ее почечную недостаточность , и она сказала вчера , что его вина заключается в том , что он не проговорил про Высокие риски , и что нужно смотреть на состояние кошки в целом , а не только на результаты анализов . Она раньше говорила, что кошка может умереть во операции, сразу после ( от остановки сердца , от почечной недостаточности ). Могут ли ее показания является доказательством? И в какой форме ,письменной , устной?

        Звичайно у письмовій формі.

        "Заключения других врачей ". Что вы имеете ввиду ?

        Саме те, що Ви зазначили про лікаря Вашої кішки, яка може підтвердити відповідні проблеми зі станом здоров'я останньої.

        • Вика Клиент 18 дней назад

          Спасибо большое за ответ , а нотариусом надо заверять ? И есть ли форма по которой нужно написать заключение или она от себя может написать ?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Лікар може написати заключення саме в тій формі, в якій вона зазвичай це робить. Якщо буде можливість можна завірити нотаріально, хоча більшість нотарусів відмовляє у завіренні медичних документів. Якщо є печатка у лікаря - це було б непогано.

            • Вика Клиент 18 дней назад

              Благодарю))

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Вікторія! Був радий допомогти! Вдачі Вам!.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України