Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 квітня 2024, питання №105252

Чи справді відмінили “обмежену придатність” і що робити далі?

Доброго дня.

Давно говорили, що мають відмінити “обмежену придатність” і, здається, це вже зробили? Чи ні? В мене завжди не було розуміння, навіщо це робити, і зараз я просто в шоці.

Я маю проблеми зі здоров”ям. Плоскостопість 3-го ступеня, сколіоз 2 чи 3 ступеня (який вже зараз, не знаю), артрози стоп і колін, головні болі, мігрень, великі обмеження у руховій активності, не переношу фізичних навантажень та ін.

Людям з подібним станом здоров”я по “старих” законах ставили “обмежено придатний”, а далі вже як пощастить. Забирали куди хотіли і робили що хотіли. Хоча, здається, обмежено придатні мають служити у підходящих для них умовах.

Підкажіть, а що ж буде зараз і що зараз робити таким людям, як я??

Зрозуміло, що зараз вони там де ставили “обмежено придатний”, вже будуть ставити “придатний”. Бо ті переліки хвороб не виконувались і раніше (завжди писали по гіршому варіанту для людини), а зараз вже легально зможуть це робити???

Чи є якийсь новий перелік хвороб, який вони розробили?

Про що взагалі думати людям, які мали поганий стан здоров”я і вважались “обмежено придатними”?

Я розумію, що люди у війську потрібні, але що і де я буду робити... Я не можу виконувати фізичну роботу і довго бути на ногах, не можу піднімати важкі предмети, нагинатись та ін. Маю больовий синдром та потемніння в очах після одного-двох присідань, і будь який лікар це побачить. Але якщо вже й “обмежено придатних” нема, то ясно, що списувати не будуть майже нікого (ще гірше, ніж зараз), крім критичних випадків з важкими пораненнями військових та ін.

Мені здається, такі зміни унеможливлюють нормальне ставлення людей до мобілізації, руйнують залишки довіри і лякають ще більше. Людей з поганим здоров”ям багато, багато “обмежено придатних”, і нереально розділити всіх на “чорне і біле”, провести межу, при якій одні хворі стануть “здоровими”, а інші хворі залишаться хворими.

Чи кінцеві це зміни і які нюанси треба розуміти?
(ну крім того, що обмежено придатні мають ще раз пройти ВЛК)

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Я Вас розумію (також до останнього сподівався, що цього не станеться), але, на жаль, зміни кінцеві, оскільки Президент підписав Закон. Щодо нюансів, то як Ви і зазначили, Вам прийдеться пройти повторне ВЛК. Поки що переліку хвороб немає й, скорше за все, будуть внесені зміни у Розклад хвороб. Прогнозувати станом на зараз кого будуть визначати придатним, а кого непридатним - неможливо, оскільки немає жодної інформації з цього приводу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович місяць тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня.

    ТАК ДАНА НОРМА ЩОДО "ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИХ ВИКЛЮЧЕНА".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Станом на зараз обмежено придатний залишається, але з часом дійсно даного статусу не буде. Готовий Вас проконсультувати по всім питанням.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України