Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Конституционное право, 09 апреля 2024, вопрос №105173

Стаття 13 Конституції України

Доброго часу доби, шановні Панове/Пані Юристи! Я людина абсолютно необізнана в законодавстві. Раніше тільки коли-неколи чула/читала якісь закони/акти, коли була потреба. З Конституцією взагалі була незнайома. Але наразі склалась ситуація, коли потрібно заглибитись в деякі питання законодавства і в Конституцію в тому числі. Питань під час вивчення Конституції виникло багато, але наразі цікавить одне.
Стаття 13 Конституції проголошує: "Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу."
Щодо користування повітрям - зрозуміло, ми ним всі дихаємо. Щодо користування водними ресурсами - також користуємося в побути, маємо водопровід і т.п. Земельним ресурсом також користуюся - маю пай. Тобто, щодо трьох категорій моє право власника практично реалізується. А як має практично реалізуватися право власності на інші природні ресурси (ну ок, газ також використовую), такі як вугілля, залізна руда, інші корисні копалини? В статті зазначається, що "Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією." Як це розуміти? Якщо я, як власник даю комусь право використовувати мою власність, то логічно, що я повинна мати з того якусь користь. Яку користь має народ з ресурсів, які напряму не використовує, але є їх власником?
Дякую за відповідь!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України