Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 03 апреля 2024, вопрос №104851 400₴

Чи можу приписатися в військомат іншого міста без відвідування того в якому приписаний?

Доброго дня
1)Приписаний в військоматі в Полтаві там же і прописка житла (реєстрація ) живу в Києві чи можу я змінити військомат на київський без відвідування полтавського?
2) І який взагалі порядок дій в моїй ситуації ?
3)Мені 26 років і я навчаюсь в університеті і хотів запитати до якого віку по закону може бути відстрочка від мобілізації поки я навчаюсь?

Ответы юристов (7)

    Богун Сергій Павлович
    12.5%

    Доброго дня.

    Наразі механізм організації та ведення військового обліку військовозобов’язаних визначений Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі – Порядок №1487).

    Згідно Порядку №1487 для того щоб стати на військовий облік в ТЦКСП за місцем свого фактично проживання в м. Києві Вам необхідно спочатку знятись з військового обліку в ТЦКСП в місті Полтава.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Іване!

    1)Приписаний в військоматі в Полтаві там же і прописка житла (реєстрація ) живу в Києві чи можу я змінити військомат на київський без відвідування полтавського?

    Спочатку Вам треба знятись з обліку у Полтавському ТЦК, а потім стати на облік у місті Києві.

    2) І який взагалі порядок дій в моїй ситуації ?

    Зняття з обліку з подачей заяви до ТЦК, постановка на облік в новому ТЦК, реєстрація місця проживання у ЦНАПі.

    3)Мені 26 років і я навчаюсь в університеті і хотів запитати до якого віку по закону може бути відстрочка від мобілізації поки я навчаюсь?

    Відстрочка у зв'язку з навчанням не залежить від Вашого віку, тому вона триває весь час, поки Ви навчаєтесь.

    З повагю, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня, нажаль так не вийде, треба спочатку знятись зі старого ТЦк після чого стати на облік у новий.

    Ваш алгоритм дій нічого не робити поки не отримаєте повістку під особистий підпис.

    Після отримання повістки. Ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Договір з навчальним закладом

    Чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Ви маєте право на відстрочку у зв'язку з навчанням на денній формі навчання. Ви будете її мати на період вашого навчання.

    У будь якому випадку не раджу самостійно звернутися до ТЦК, навчальний заклад інформує тцк про своїх учнів.

    Носіть з собою студентський квиток, це може уберегти вас від отримання повістки, але не гарантовано.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    1)Приписаний в військоматі в Полтаві там же і прописка житла (реєстрація ) живу в Києві чи можу я змінити військомат на київський без відвідування полтавського?

    Зверніться до київського ТЦК із заявою про взяття на військовий облік військовозобов'язаних та надайте документи про відстрочку (заяву, довідку з ВНЗ, контракт про навччання (за наявності)).

    Проте, якщо Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів ще не функціонує, Вас можуть зобов'язати спочатку знятися з обліку в Полтавському ТЦК.

    Як правило, щоб стати на облік в одному ТЦК потрібно бути знятим в іншому, але як показує практика деякі ТЦК беруть військовозобов'язаних на військовий облік без зняття з попереднього тим самим ускладнюючи життя військовозобов'язаному, адже його дані дублюються в двох ТЦК

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пункті 15 цього Порядку). При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 20 цього Порядку.

    Згідно пункту 15 Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    За умови запровадження інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи, відповідно до Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”:

    взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні та актуалізовані (верифіковані) в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, за умови дотримання ними правил військового обліку здійснюється на підставі відомостей про декларування, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб (далі - органи реєстрації) через єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    2) І який взагалі порядок дій в моїй ситуації ?

    Прибути до полтавського ТЦК із заявою про зняття з військового обліку у зв'язку зі зміною місця проживання. Потім звернутися до київського ТЦК із заявою про взяття на військовий облік військовозобов'язаних.

    В обох випадках майте при собі документи про відстрочку.

    3)Мені 26 років і я навчаюсь в університеті і хотів запитати до якого віку по закону може бути відстрочка від мобілізації поки я навчаюсь?

    З прийняттям законопроєкту 9281 Ви повинні стати на військовий облік військовозобов'язаних та отримати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    На даний час Ви маєте право на відстрочку поки являєтесь студентом, але якщо приймуть законопроєкт 10449 Ви матимете право на відстрочку, якщо зберігатиметься послідовність освіт.

    Якщо змін до законопроекту не відбудеться - нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" буде виглядати так : "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Тому, якщо Ви здобуваєте другий (магістерський) рівень вищої освіти після першого (бакалаврського) або нижчого рівня освіти Ви матиме право на відстрочку до закінчення навчання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.5%

    Вітаю Вас.

    Доброго дня1)Приписаний в військоматі в Полтаві там же і прописка житла (реєстрація ) живу в Києві чи можу я змінити військомат на київський без відвідування полтавського?

    Змінити повноцінно - ні, адже для цього Вам потрібно спочатку знятися з військового обліку в м. Полтава, а потім стати на військовий облік в м. Київ. Втім, Ви можете спробувати оформити в м. Києві статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО) і тоді у Вас буде обов'язок стати саме там на військовий облік. Є такий варіант, можливо спробувати, але він чреватий тим, що Ви перебуватимете на військовому обліку в 2 місцях.

    2) І який взагалі порядок дій в моїй ситуації ?

    Розумієте, тут потрібно розуміти Ваш план. Однозначно, Ви переслідуєте певну мету, коли хочете стати на облік в м. Києві. В ідеалі, повторюся, Ви маєте знятися з військового обліку в Полтаві, а потім стати в Києві.

    3)Мені 26 років і я навчаюсь в університеті і хотів запитати до якого віку по закону може бути відстрочка від мобілізації поки я навчаюсь?

    Яку освіту Ви здобуваєте? Яка освіта до цього Вами здобута? Питання комплексне. Якщо Ви здобуваєте певний рівень освіти вперше, загалом можна буде без проблем знятися з військового обліку, а потім стати в Києві. Тут не вбачаю проблем. Однак потрібно розуміти деталі здобуття Вами освіти, зокрема її послідовність. Тому що так чи інакше, але законопроєкт 10449 буде прийнято.

    З повагою!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    10%

    ВІтаю,

    Військовий облік ведеться за місцем реєстрації місця проживання.

    Якщо ви для проживання прибули в іншу місцевість, то в одному місці знімаєтесь з обліку - в іншому стаєте.

    У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника).

    Щодо відстрочки за навчанням, то вона надається на час навчання. Але в основному на півроку, а потім хоче ТЦК вас бачити знову, щоб перевірити наявність підстави, адже обставини можуть змінитися.

    З повагою, адвокат Мамай Ірина

    Турчин Ярослав Александрович
    10%

    ВІТАЮ ВАС, пане ІВАН! Нажаль за діючого законодавчого регулювання - ні.

    Можливо при переводі на електронний облік - це і буде можливо.

    Єдиний варіант зараз - "втратити" військовий квиток чи приписне, заплатити штраф і стати наново на облік в ТЦК за місцем фактичного проживання, якщо звісно у Вас немає в паспорті інформації про зареєстроване місце проживання, бо тоді всеодно відправлять в ТЦК за місцем реєстрації, адже Ви не мали права полишати місце реєстрації з початку війни.

    От якби Ви хотіли в армію, то ТЦК Вас би на облік з легкістю поставили. А так, маю сумніви, що вони зацікавлені в такому.

    Відповідно до ч. 3 - 5 ст. 33 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу"

    Військовий облік усіх призовників, військовозобов’язаних та резервістів ведеться за місцем їх проживання і відповідно до обсягу та деталізації поділяється на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

    Військовий облік військовозобов’язаних та резервістів за призначенням поділяється на загальний і спеціальний.

    Військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів ведеться в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Згідно зі статтею 34 ЗУ "Про військовий обов"язок і військову службу", персонально-якісний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей (персональних та службових даних) стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які узагальнюються в облікових документах та вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Ведення персонально-якісного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів покладається на відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

    Персонально-якісний облік військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України покладається на Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України.

    Ведення персонально-якісного обліку військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України покладається на відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України.

    Персонально-первинний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх проживання. У селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, здійснення такого обліку покладається на органи місцевого самоврядування.

    Персональний облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи або навчання та покладається на керівників центральних та місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і закладів освіти незалежно від підпорядкування і форми власності.

    Відповідно до пункту 16 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487

    Військовий облік поділяється на облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів, з урахуванням обсягу та деталізації - на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

    Персонально-якісний військовий облік передбачає облік відомостей (персональних та службових даних) стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання, які узагальнюються в облікових документах та вносяться до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Ведення персонально-якісного військового обліку покладається на відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, органи СБУ, підрозділи Служби зовнішньої розвідки.

    Персонально-первинний військовий облік передбачає облік відомостей стосовно призовників, військовозобов’язаних та резервістів за місцем їх проживання у відповідній адміністративно-територіальній одиниці. У селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, ведення такого обліку покладається на виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

    Персональний військовий облік передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи (служби) або навчання та покладається на керівників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

    Тобто, якщо буквально тлумачити законодавство, то облік ведеться тільки за зареєстрованим місцем проживання.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України