Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 03 апреля 2024, вопрос №104840 250₴

Відстрочка по непослідовній освіті

Доброго дня, мені 25 і я вчора дізнався що підписали закон про зниження мобілізаційного віку до 25 років, я студент-бакалавр, перед тим отримував уже ступінь магістра, підкажіть будь ласка чи треба мені зараз йти до ТЦК з довідкою з університету щоб отримати відстрочку, чи достатньо при собі студентський квиток носити у випадку якщо зупинять для перевірки документів, а також цікавить питання якщо все ж оформити відстрочку то чи на 6 місяців дадуть, чи тільки до кінця семестру в червні, а навіть якщо і на 6 місяців, то чи можуть анулювати по прийнятті законопроекту 10449, який дозволяє довчитися до кінця семестру тільки, дякую

Ответы юристов (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    33.2%

    Доброго дня, наразі ні яких змін стосовно відстрочки на підставі освіти не вносились. Тому ви маєте право на відстрочку. У будь якому випадку, якщо приймуть зміни , ви будете все одно мати право на відстрочку до кінця навчального року.

    Без повістки до ТЦК з'явилися не треба, закон надає вам право на відстрочку, тому носіть з собою студентський квиток, але це не захищає вас від отримання повістки.

    У разі отримання повістки під особистий підпис, ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Відстрочку необхідно отримати в установленому законодавством порядку.

    Пунктом 8 частини 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток №2 до Порядку №1487) військовозобов’язаних зобов’язано особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Для її отримання - подаєте заяву та документи щодо навчання.

    При наявності відстрочки - автоматичного анулювання не буде.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.6%

    Вітаю Вас, Михайло!

    Давайте розбиратися по порядку.

    чи треба мені зараз йти до ТЦК з довідкою з університету щоб отримати відстрочку, чи достатньо при собі студентський квиток носити у випадку якщо зупинять для перевірки документів,

    Загалом з моменту набрання Законом чинності, Ви стаєте військовозобов'язаним та повинні з'явитися до ТЦК та СП для отримання нового військово-облікового документу. Гадаю, що відповідні роз'яснення ось-ось будуть надані. Звісно, при оновленні документу постане питання про відстрочку, оскільки Ви вже підлягатимете мобілізації. Перед походом до ТЦК та СП я раджу Вам направити заяву про оформлення відстрочки та копії документів поштовим зв'язком.

    а також цікавить питання якщо все ж оформити відстрочку то чи на 6 місяців дадуть, чи тільки до кінця семестру в червні,

    Як правило, дають на 6 місяців, але тут скоріше за все дадуть до кінця навчального семестру з огляду на законопроєкт 10449.

    а навіть якщо і на 6 місяців, то чи можуть анулювати по прийнятті законопроекту 10449, який дозволяє довчитися до кінця семестру тільки, дякую

    Якщо дадуть на півроку, не мають права анулювати. Відстрочка має діяти до закінчення строку дії, незважаючи на прийняття законопроєкту 10449.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Доброго дня!

    Якщо у Вас посвідчення про приписку до призовної дільниці - Вам потрібно звернутися до ТЦК та стати на військовий облік військовозобов'язаних.

    Вас направлять на ВЛК та повинні оформити відстрочку як студенту. Поки що Ви маєте право на відстрочку незалежно від послідовності освіти.

    Якщо вчасно не станете на військовий облік військовозобов'язаних - Ви порушите правила військового обліку. За таке правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210 КУпАП у вигляді штрафу 850-1700 грн.

    Для військовозобов'язаних належним військово-обліковим документом буде військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Враховуючи ситуацію в країні, при особистій явці до ТЦК майте при собі заяву про відстрочку, довідку з ВНЗ про навчання, копію контракту про навчання (за наявності), копію студентського квитка.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроєкт №10449, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

    Якщо змін до законопроекту не відбудеться - нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" буде виглядати так : "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури."

    Згідно прикінцевих положень законопроєкту 10449 "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Навчальний рік закінчується 28 червня 2024 року. Тому Вас в будь-якому випадку не мають права призвати на військову службу до цієї дати.

    Після 28 червня щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Михайле!

    Оскільки Ви навчаєтесь у ВНЗ на магістратурі, Ви маєте право на відстрочку.

    Згідно абзацу 2 частини другоїтаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в згаданому абзаці зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}".

    Для отримання відстрочку по навчанню треба з'явитись до ТЦК персонально та подати відповідну заяву, додавши до неї:

    довідку форми 20,

    витяг з наказу ВНЗ про Ваше зарахування,

    копію контракту про навчання.

    Очевидно прийдеться пройти ВЛК, але це крок формальний і він Вам нічим не загрожує.

    Мобілізація по новому законопроекту Вам, скорше за все, не загрожує, оскільки відстрочка по навчанню залишається незмінною. Проте важливо дотримуватись послідовності отримання вищої освіти - бакалавр, магістр, аспірант, докторант.

    У разі вручення повістки явка до ТЦК обов'язкова, інакше можливий адмінштраф за ст.210 КУпАП за порушення правил обліку. Пред'явлення одного студентського квитка буде недостатньо.

    Право на відстрочку Ви маєте на весь термін навчання, одначе надавати її в ТЦК можуть частинами. Наприклад кожного разу на 6 місяців.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Остропольський Василь Леонідович
    10%

    Доброго дня!1. Йти в ТЦК самостійно не рекомендую.2. В той же час, я б рекомендував надіслати до ТЦК заяву про право на відстрочку з документами, що підтверджують дане право, а саме довідка ф.20 з ВНЗ, що Ви дійсно навчаєтесь, також додайте копію паспорта та ІПН (на практиці позиція різна, деякі ТЦК приймають копію документів без нотаріального посвідчення, інші вимагають нотаріально посвідчені копії документів).Подавати заяву та дані документи потрібно листом з внутрішнім описом, щоб у Вас були докази, що Ви повідомили ТЦК про своє право на відстрочку відповідно до або.2 ч.2. ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".В подальшому, скоріше за все буде 3 варіанти розвитку подій:1. ТЦК прийме документи, але відповідь ніяку не надасть.2. ТЦК прийме документи, і надасть відповідь, що Ви маєте право на відстрочку із зазначенням терміну даної відстрочки (6 місяців)3. ТЦК прийме документи, та запросить Вас для проходження ВЛК, оновлення персональних даних та видачу тимчасового посвідчення військовозобовязоного.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України