Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 29 марта 2024, вопрос №104592

спір з сусідом за дерева

Добрий день, дерева на сусідній ділянці ростуть на відстані 1 м від межі, коріння на моєму огороді, на прохання і приписи сусід не реагує. що мені робити?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відстань від межі суміжної земельної ділянки до висаджених кущів, має становити 1 м, до стовбурів дерев - від 4 до 6 м залежно від крони, але не менше половини її діаметру. Наприклад, якщо крона дерева складає в середньому 9 метрів, то відстань від межі сусідньої ділянки має складати не менше 4,5 метрів, щоб його гілки не заходили на сусідню територію.

    Земельні спори в позасудовому порядку вирішуються органами місцевого самоврядування.

    Якщо це не вдається - залишається лише судовий порядок.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Зверниться зі скаргою до органу місцевого самоврядування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Стаття 105 Земельного Кодексу УКраїни Наслідки проникнення на земельну ділянку гілок і коренів дерев

    У випадку проникнення коренів і гілок дерев з однієї земельної ділянки на іншу власники та землекористувачі земельних ділянок мають право відрізати корені дерев і кущів, які проникають із сусідньої земельної ділянки, якщо таке проникнення є перепоною у використанні земельної ділянки за цільовим призначенням.

    Головне тут - перепона у використанні земельної ділянки. Нехай цю обставину визначить орган місцевого самоврядування за вашим зверненням.

    А взагалі такі спори є в судовому порядку -

    • Усунення перешкоди в користуванні земельною ділянкою шляхом зобов’язання відповідача зрізати дерево, що заходить земельну ділянку позивача.

    Попередньо треба розібратися в досудовому порядку.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Ваш сусід порушив правила добросусідства. Відстані між різними об'єктами будівництва та деревами на різних ділянках встановлені правовими актами ДБН (державні будівельні норми). На малих ділянках вимоги до відстаней між такими об'єктами можуть пропорційно зменшуватись.Ви можете спробувати досудове врегулювання спору, звернувшись до Вашого сусіда з прохання зрізати дерева, посаджені заблизько до межі, пригрозивши йому зверненням до суду та до інших інстанцій.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України