Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 28 марта 2024, вопрос №104543 240₴

У ТЦК тягнуть час з видачею довідки про відстрочку від мобілізації.

22 лютого 2024 року подав до ТЦК документи на відстрочку від мобілізації (кандидат наук, працюю на посаді старшого випладача на повній ставці). Пакет документів подав у двох екземплярах: 1) особисто; 2) поштою, рекомендованим цінним листом з описом вкладеного. Сьогодні, 28 березня 2024 року прийшов у ТЦК за довідкою про відстрочку, але замість довідки мені сказали, що треба подавати документи повторно. Екземпляр 1) їх не влаштовує тим, що "був поданий через діловодство"; 2) не підходить "бо не був поданий особисто".

Скажіть, будь ласка, що мені робити з цим "цирком"?

Ответы юристов (10)

    Богун Сергій Павлович
    8.3%

    Доброго дня.

    Пунктом 8 частини 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток №2 до Порядку №1487) військовозобов’язаних зобов’язано особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Тобто закон передбачає особисте звернення.

    Як варіант, можете подати офіційний запит щодо надання Вам письмової відповіді.

    • Артем Клиент 30 дней назад

      Перший екземпляр документів був поданий особисто, але їх не влаштовує, що "через діловодство", куди самі ж працівники ТЦК мене і направили 22 лютого.

      • Богун Сергій Павлович

        Звертайтесь до них з скаргою. Нехай нададуть Вам офіційну відповідь. Також раджу звернутися до Уповноваженого Верховної ради України з прав людини.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    37.5%

    Доброго дня, Артеме!

    Екземпляр 1) їх не влаштовує тим, що "був поданий через діловодство";

    Що означає "поданий через діловодство"? Хто в ТЦК прийняв у Вас документи? Чи на Вашому екземплярі проставлений підпис, дата та вхідний номер?

    2) не підходить "бо не був поданий особисто".

    Може бути, оскільки ТЦК завжди вимагають подання заяви на відстрочку особисто, оскільки це передбачено Постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    Правила військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    "1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістівˮ, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізаціюˮ;".

    Чи надав Вам ТЦК письмову відповідь з посиланням на причини відмови у оформленні відстрочки?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Клиент 30 дней назад

      1) В мене зберігся екземпляр, на якому написано: "Заяву отримала солдат Прізвище Ініціали, 22.02.2022 р" і підпис. Номер реєстрації там не вказаний.2) Письмової відповіді на даний момент немає.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді я не розумію у чому причина відмови. Ви подали заяву особисто до ТЦК, той факт, що це відбулося за посиланням Вас до відділу діловодства, не Ваша проблема, а проблема ТЦК.

        Тепер в Вас є три шляхи:

        1. Звернутись з письмою скаргою до керівника ТЦК, приклавши до неї копію Вашої заяви з підписом особи, яка прийняла заяву. Скаргу можна одразу направити у копіях до обласного ТЦК, Оперативного Командування та Генштабу (так ТЦК скоріше реагують). Проте, на розгляд скарги ТЦК мають 30 днів відповідно до ЗУ "Про звернення громадян" (доречи так само, як і на розгляд заяви).

        2. Направити до ТЦК запит за допомогою Вашого адвоката. Це повинно бути скоріше, оскільки адвокатський запит повинні розглянути упродовж 5 днів.

        3. Подати документи знову.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    8.3%

    Вітаю,

    Заява про оформлення відстрочки має подаватися особисто військовозобов'язаним. Розгляд заяви має відбуватися в межах строку - 30-45 днів як будь-яке звернення громадянина до державного органу. Якщо у вас є докази, що ви заяву здали 22.02.24 року, то напишіть звернення щодо результаів розгляду вашої заяви. Можна так само писати адвокатський запит з даного питання.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8.3%

    Вітаю Вас, Артеме!

    Дійсно, просто цирк. Спробуйте звернутися до адвоката за місцем проживання, який подасть до ТЦК та СП адвокатський запит. Дуже часто це спрацьовує.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане АРТЕМЕ!

    Найпростіший та найшвидший шлях, який збереже Вам дуже багато коштів, нервів і часу - виконати те, що просять в ТЦК та СП. Я прекрасно розумію, що це "цирк", беззаконня та ін., але треба відштовхуватись від реалій життя, а не від ідеалістичних поглядів на те, як воно має бути. Ви як викладач прекрасно розумієте це, що інколи педагогічні інструменти та теорії треба адаптувати до рівня аудиторії, якій викладаєш і виходити з існуючої ситуації, а не ідеальних речей та обставин.

    Ви можете піти довгим шляхом скарг, судів та доказування своєї правоти, але результату Ви всеодно не доб"єтеся, бо це державна політика така, а не лише вибрики конкретних службових осіб.

    В сучасних умовах треба завдячувати, що Вам пропонують ще раз подати заяву, а не вручили повістку бойову та не відправили одразу в армію.

    Спробуйте зробити так, як просять. Якщо і після цього будуть "качелі", тоді вже можна влаштовувати скандали.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович
    37.5%

    Доброго дня!

    На жаль, Ви маєте справу з протиправною бездіяльністю працівників ТЦК. Ви можете подати скаргу до обласного ТЦК та Міноборони або в судовому порядку зобов`язати працівників ТЦК виконувати свої обов'язки.

    Навіть, якщо Ви відправили б документи лише поштою - ТЦК зобов'язано їх розглянути. Можете ознайомитись з відповідними судовими рішеннями, де суд зобов'язав ТЦК розглянути заяву про відстрочку надіслану поштою https://reyestr.court.gov.ua/Review/115755979 та https://reyestr.court.gov.ua/Review/114623707

    Суд та адвокат - це час та кошти. Звичайно, вирішувати Вам, але якщо крайньої необхідності в довідці про відстрочку немає - до ТЦК не звертайтесь, але зберігайте копію заяви про відстрочку та квитанцію з описом вкладеного, як доказ подачі документів. Або просто подайте документи, як вони просять та відпустіть ситуацію.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України