Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 28 марта 2024, вопрос №104529 250₴

Мобилизация с судимостью.

Сейчас в ВР активно продвигают законы про военный учет для людей с судимостью.
Человек уже исключен из военного учета( ст.115 ч2) на свободе больше 7 лет. Могут ли создать какой то механизм чтобы заставить его становиться на учет? Если например сейчас примут закон что совершение тяжких преступлений больше не являеться причиной исключения из воинского учета?? Если он УЖЕ исключен, могут ли его заставить становиться обратно на учет? Спасибо за помощь)

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    З тяжкими статтями людей однозначно мобілізувати не будуть.

    З цього приводу не переживайте.

    Жодних змін в законодавстві з цього питання не буде.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    24.8%

    Доброго дня, Світлана!

    В даному випадку йдеться про особу, яка була засуджена за особливо тяжкий злочин Такі особи однозначно повинні виключатись з військового обліку й, відповідно, мобілізації не підлягають ні за яких умов - ні тепер, ні в майбутньому!

    Повернути таку особу на облік було б грубим порушенням закону.

    Ось посилання на відповідні норми закони:

    Стаття 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» містить вичерпний перелік підстав відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язаних. І звісно серед них відсутня підстава не бути мобілізованими для чоловіків, які мають статус обвинуваченого у кримінальному провадженні чи мають судимість.

    У той же час частиною 2 статті 4 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу» визначено, Збройні Сили України та інші військові формування не можуть комплектуватися особами, які мають судимість за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України, передбачено статтею 111-1 Кримінального кодексу України, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

    Частиною 9 статті 14 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» врегульоване питання щодо взяття на військовий облік військовозобов'язаних громадян, яких: - раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання. Цей обов'язок покладається на районні (міські) комісії з питань приписки. На які також покладається, виключення з військового обліку громадян, яких: - раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Доброго дня!

    На даний час, поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    Складно передбачити, як в майбутньому будуть діяти законодавці, загалом на Вас не повинні діяти нові норми, адже закон не має зворотньої дії у часі. Проте, не виключено, що доведеться відстоювати свої права у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович

    Здравствуйте, Светлана! Теоретически могут. По другим причинам исключенных нагло возвращают на учёт приказом начальника ТЦК об отмене приказа об исключении с учёта. Да, закон тут нервно курит в стороне. Но, таковы реалии. И судьи это оправдывают на данный момент.

    Практически не уверен,что такие изменения примут в ближайшие пол года - год.

    В любом случае до официального оповещения об отмене приказа об исключении никакой обязанности у Вашего мужа нет. Он имеет статус исключённого, пока оный документ не признан недействительным .

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас, пані Світлано!

    Сейчас в ВР активно продвигают законы про военный учет для людей с судимостью.Человек уже исключен из военного учета( ст.115 ч2) на свободе больше 7 лет. Могут ли создать какой то механизм чтобы заставить его становиться на учет? Если например сейчас примут закон что совершение тяжких преступлений больше не являеться причиной исключения из воинского учета?? Если он УЖЕ исключен, могут ли его заставить становиться обратно на учет? Спасибо за помощь)

    Давайте розберемо Ваше питання комплексно, а потім прийдемо до відповідних висновків.

    По-перше, законопроєкт 10449, який наразі активно готується до другого читання, у редакції після першого читання передбачає наступне:

    Статтю 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" пропонується ухвалити в такій редакції.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов'язаних та резервістів розвідувального органу Міністерства оборони України – у відповідному підрозділі розвідувального органу Міністерства оборони України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) були раніше засуджені за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3-5 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документу громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    БЕЗУМОВНО, ЧАСТИНА 2 СТАТТІ 115 КК УКРАЇНИ Є ОСОБЛИВО ТЯЖКИМ ЗЛОЧИНОМ.

    Статтю 39 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" пропонується ухвалити в такій редакції.

    ...

    4. На військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані за бажанням засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, а також злочинів, передбачених статтями 402-406, 408-411, 426 - 433, 437 - 442 Кримінального кодексу України.

    ...

    По-друге, 13 березня у Верховній раді зареєстрували законопроєкт про звільнення засуджених для служби за контрактом у ЗСУ. Олена Висоцька, заступниця міністра юстиції України, розповіла Суспільному про те, який мобілізаційний потенціал серед увʼязнених, з якими статтями не можна мобілізуватися, як на цей законопроєкт реагують військові та чи будуть увʼязнені після демобілізації повертатися до вʼязниці.

    Мова про законопроєкт № 11079. Він, зокрема, передбачає:

    Внести зміни до таких законодавчих актів України:

    1. Кримінальний кодекс України: доповнити статтями 81-1 такого змісту:

    «Стаття 81-1 . Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби

    1. Під час проведення мобілізації та дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, крім осіб, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом. У разі застосування умовно-дострокового звільнення з підстав, визначених цією статтею, така особа звільняється умовно-достроково і від відбування додаткового покарання.

    2. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом може бути застосовано судом, якщо засуджений виявив бажання проходити військову службу за контрактом та відповідає вимогам проходження військової служби за контрактом, визначених статтею 215 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    3. У разі вчинення особою, до якої було застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання, протягом невідбутої частини покарання нового кримінального правопорушення суд призначає їй покарання за правилами, передбаченими статтями 71 і 72 цього Кодексу.

    ТАКИМ ЧИНОМ, ПРОПОНУЄТЬСЯ УКЛАДЕННЯ КОНТРАКТУ З ТИМИ, ХТО НАРАЗІ ВІДБУВАЄ ПОКАРАННЯ У ВИДІ ОБМЕЖЕННЯ ВОЛІ АБО ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ, А НЕ ВИКЛЮЧЕНИХ З ОБЛІКУ.

    По-третє, чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо він має на руках всі документи про виключення з військового обліку - йому немає про що турбуватися. Він не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Він вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    ВИСНОВОК: вірогідність мобілізації даної особи, з огляду на зазначене вище, дорівнює 0,1 %.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України