Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 26 марта 2024, вопрос №104436

Якщо одинока мати вийшла заміж?

Я являюся одинокою матір'ю двох дітей (неповнолітніх). Якщо одружившись з чоловіком, але, не біологічним батьком, мої діти автоматично будуть "приписані" новому чоловікові, бо в нас народилася вже спільна третя дитина? Чи все ж він має оформлювати опікунство, але не усиновлення, на моїх старших дітей?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марина!

    Діти автоматично не будуть "приписані" новому чоловіку. Для того йому необхідно їх усиновити. Опікунство встановлюється над дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Якщо Ви одружитесь, то Ваш чоловік автоматично стане вітчимом тих Ваших двох дітей. Вітчим є мало ким по відношенню до пасинка і падчерки, тобто вітчим є не дуже близьким до дітей порівняно з усиновителем.

    Якщо мачуха, вітчим проживають однією сім'єю з малолітніми, неповнолітніми пасинком, падчеркою, вони мають право брати участь у їхньому вихованні. Сестра, брат, мачуха, вітчим мають право звернутися за захистом прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх та повнолітніх непрацездатних братів, сестер, пасинка, падчерки до органу опіки та піклування або до суду без спеціальних на те повноважень. Повнолітні брати, сестри, пасинки, падчерки зобов'язані піклуватися про брата, сестру, вітчима, мачуху, які виховували їх та надавали їм матеріальну допомогу. Мачуха, вітчим зобов'язані утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, якщо у них немає матері, батька, діда, баби, повнолітніх братів та сестер або ці особи з поважних причин не можуть надавати їм належного утримання, за умови, що мачуха, вітчим можуть надавати матеріальну допомогу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України