Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 25 марта 2024, вопрос №104374

В кого автоматично буде право на спадщину, якщо ніхто не буде подавати на спадщину в описаному випадку

Приватний будинок де проживають чоловік жінка і молодша дочка. Старша дочка і її двоє дітей прописані але три роки тому по програмі виїхали в РОСІЮ і живуть в Брянську. Чоловік помер 24.03.2024р. Якщо ніхто не подасть на спадщину, кому буде автоматично зараховано 50% домовладіння чоловіка.

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Жінка отримає 1/2 частки як дружина, що пережила чоловіка та частку від 1/2 частки виходячи з правил спадкування:

    І черга спадкоємців за законом – діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті; той з подружжя, який його пережив; батьки.

    ІІ черга спадкоємців – рідні брати та сестри спадкодавця; його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

    ІІІ черга – рідні дядько та тітка спадкодавця.

    ІV черга спадкоємців – особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини.

    До V черги спадкоємців належать всі інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, при цьому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня. Також у п’яту чергу спадкоємців включають утриманців спадкодавця, які не були членами його сім’ї.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Вдова і молодша дочка, навіть у випадку неподання ними заяви нотаріусу протягом шестимісячного терміну вважатимуться такими, що прийняли спадщину автоматично. На практиці вдова і молодша дочка далі будуть проживати в тому домі, проте спадщину на себе не будуть оформляти. Будинок буде оформлений на померлому, якщо він вважався його власником.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Під проживанням разом зі спадкоємцем розуміється фактичне проживання та реєстрація (прописка) за однією адресою зі спадкодавцем.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України