Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 20 марта 2024, вопрос №103980

Чи може один із спадкоємців лишити частини спадку 1/3 частини іншого спадкоємця

Доброго дня. Мама померла і залишилася два участки в спадку.На даний час є три спадкоємці її чоловік і двоє дітей дорослих.Мама зі своїм чоловіком була в шлюбі з 2016 року і до самою смерті.Нам дітям її чоловік не рідний батько.Зараз кожен має вступити в спадок і отримати свою 1/3 частини з кожного участку.Земельні участки мама купляла в 1998 році без участі цього чоловіка він навіть не проживав з нею там і не був приписаний. Як можна повпливати на це щоб він не отримав 1/3частину з двох участків.І як розподілити майно (машину,техніку)що були куплені в шлюбі з ним.Які документи подавати до суду?Дякую

Ответы юристов (2)

    Давидко Ігор Анатолійович

    Усі ділянки, машина і техніка були придбані у шлюбі, є спільним майном подружжя, незалежно від їх спільного проживання реєстрації, партійності, гендерної політики тощо. Отож 1/2 від наведеного складає спадкову масу після померлої мами і її успадковують троє, тобто кожному по 1/6 від цілого.

    Теоретично і з невеликою вірогідністю виграшу Ви можете ініціювати питання у судовому порядку з приводу того, що те або інше майно придбавалося за особисті кошти одного із подружжя і є особистою власністю останнього, але судові витрати можуть бути вищі за результат, який є маловірогідгим.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Оскільки чоловік Вашої матері є спадкоємцем 1-ї черги так само, як і Ви, то він має право на спадщину, яка залишилась після її смерті, незважаючи на той факт, що землю Ваша матір купувала ще до одруження з останнім.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України