Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 19 марта 2024, вопрос №103969

Про ТЦК та Чи можуть відрахувати з коледжу, якщо студент немає приписного свідоцтва?

Добрий день! Якщо на цьому сайті є "не системні" правозахисники, буду вдячний за відповідь та можливо буду з вами співпрацювати. Я уже довго "воюю" зі старостою села та представниками тцк щодо приписного. Отримувати його відмовляюся з міркувань особистої безпеки. В Україні діє воєнний стан, і строкова служба відміняється. Але особа-призовник з 18 до 27 років може "добровільно" підписати контракт. Тоді виникає питання, навіщо так старанно погрозами та іншими діями представники тцк та інші змушують з'явитися до них, якщо строкова служба не проводиться та призвати можуть тільки за контрактом?! Інша причина полягає в тому, що мене "запрошують" отримати приписне у військовий комісаріат, які повинні бути ліквідовані! У мене є цьому підтвердження. Це ставить під сумнів законність тцк та їхніх "прохань". Звинувачувати мене в порушенні законну є недоцільним, бо я не можу бути ухилянтом з причин, які наведенні вище.

Я навчаюся в приватном коледжі на другому курсі. У нас підписаний контракт, де прописанно за яких умов контракт може бути розірванний. Тцк та приписного там немає. Конституція України (найвищий закон) гарантує право на освіту. В положенні про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти також вказанно за що можуть відрахувати.

Питання: 1. Чи може керівництво коледжу все ж відрахувати з коледжу, якщо я відмовлюся надавати їм приписне.
2. Чи можна через суд оскаржити відрахування та порушення контракту? 3. Чи може керівництво коледжу не видати атестат за цими причинами?

Дякую!

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Вас ніхто не відрахує. Це не передбачено законом про освіту.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микита!

    Для відрахування з закладу освіти є підстави визначені законодавством. Той факт, що Ви не стоїте на військовому обліку та немаєте ВОД не надає право керівництву Вас відрахувати.

    ЗУ "Про фахову передвищу освіту":

    Стаття 44. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів фахової передвищої освіти

    1. Підставою для відрахування здобувача фахової передвищої освіти є:

    1) завершення навчання за відповідною освітньо-професійною програмою;

    2) власне бажання;

    3) переведення до іншого закладу фахової передвищої освіти або до закладу професійної (професійно-технічної) освіти, загальної середньої освіти (для здобувачів фахової передвищої освіти, які зараховані на основі базової середньої освіти, протягом першого і другого років навчання);

    4) невиконання індивідуального навчального плану;

    5) порушення умов договору про надання освітніх послуг, який є підставою для зарахування;

    6) порушення академічної доброчесності;

    7) стан здоров’я (за наявності відповідного висновку);

    8) інші випадки, визначені законом.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України