Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 19 марта 2024, вопрос №103964 250₴

Чи мають право повнолітні діти на спадщину після смерті одного з батьків?

Добрий вечір! Підкажіть будь ласка, хто спадкоємець першої черги після смерті одного з подружжя які перебували в офіційному шлюбі? У подружжя є двоє повнолітніх дітей. Чи мають діти якесь право на майно, яке належало померлому, за умови якщо живий один з батьків?

Ответы юристов (9)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Підкажіть будь ласка, хто спадкоємець першої черги після смерті одного з подружжя які перебували в офіційному шлюбі?

    Згідно ст. 1261 Цивільного кодексу України в першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки . Діти успадковують після смерті своїх батьків, як батька, так і матері.

    Чи мають діти якесь право на майно, яке належало померлому, за умови якщо живий один з батьків?

    Якщо не складено заповіт, то спадкування відбувається за законом. В такому разі спадкоємці першої черги спадкують майно спадкодавця в рівних частинах.

    Дітям потрібно звернутися до нотаріуса та подати заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців після смерті спадкодавця.

    Якщо діти проживали разом зі спадкодавцем на момент його смерті - вважається, що вони автоматично вступили у спадок, адже згідно частини 3 статті 1268 ЦКУ "спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї".

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ірина Клиент месяц назад

      Я правильно зрозуміла, повнолітні діти які були зареєстровані за однією адресою з померлою матірʼю мають таке ж право на спадок, як і батько який перебував в офіційному шлюбі з матірʼю? І спадщина ділиться рівними частками між чоловіком та дітьми?

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, Ви все правильно розумієте. Якщо не було складено заповіту, діти в будь-якому випадку мають право на спадщину.

        Просто, діти, які проживали разом з матір'ю - вважаються такими, що прийняли спадок автоматично. В такому разі дітям потрібно звернутися до нотаріуса, який завів спадкову справу та подати заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину.

        Дітям, які не проживали разом з матір'ю потрібно подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців після смерті матері.

        • Ірина Клиент месяц назад

          Факт того, що діти були прописані за однією адресою надає їм право вступити в право спадщини автоматично? Якщо вони від нього НЕ відмовлялись. Як дізнатись про спадщину якщо батько приховує де саме та у якого нотаріуса відкривалась справа про спадщину?

          • Дерій Владислав Олегович
            100%

            Діти, які були прописані за однією адресою вступають у спадок автоматично.

            Відповідно до пункту 3.19 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 Спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу, він не заявив про відмову від неї.

            3.20. У разі відсутності у паспорті такого спадкоємця відмітки про реєстрацію його місця проживання доказом постійного проживання із спадкодавцем може бути: довідка органу реєстрації місця проживання про те, що місце проживання спадкоємця на день смерті спадкодавця було зареєстровано за однією адресою зі спадкодавцем.

            Ви можете звернутися до будь-якого нотаріуса. Із собою візьміть паспорт, свідоцтво про народження та свідоцтво про смерть матері. Якщо спадкова справа уже є відкрита, нотаріус побачить це у Спадковому реєстрі та повідомить який нотаріус її завів.

            • Ірина Клиент месяц назад

              Доброго дня! Нотаріус сказав що майнова справа не відкривалась. Та щоб отримати сертифікат на спадщину - потрібно принести всі документи на майно яке є у подружжя. Але як оформити сертифікат на спадщину, якщо батько приховує всі документи та на контакт стосовно спадщини не йде? Треба подавати позов до суду? Якщо, так то який це позов? І довести дану справу до логічного кінц? Завчасно дякую.

          • Дерій Владислав Олегович

            Доброго дня!

            Якщо батько на контакт не йде та не надає правовстановлюючих документів на житло Ви можете поступити наступним чином.

            Подайте нотаріусу заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину та свідоцтво про смерть матері. Від нотаріуса Ви отримаєте письмову відмову через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів.

            На підставі даної відмови Ви звертаєтесь до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. Через суд Ви вже маєте право витребувати правовстановлюючі документи для підтвердження своїх позовних вимог.

            Даний процес раджу проводити не самостійно, а з допомогою місцевого адвоката.

            Ознайомтесь з корисною інформацією

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Спадкування здійснюється за законом та заповітом.

    Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Проте у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини – право на спадкування одержують особи згідно із законом.

    У першу чергу — діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Так, діти мають право на спадкування на тих самих умовах, що і другий із подружжя. Вони всі є спадкоємцями першої черги.

    Статтями 1261-1265 Цивільного кодексу України передбачено 5 черг спадкування за законом, які у визначеному законодавством порядку закликаються до спадкування почергово.

    В межах однієї і тієї самої черги спадкоємці спадкують майно померлого у рівних частках.

    При цьому, право на спадкування кожною наступною чергою спадкоємців за законом настає при відсутності спадкоємців попередньої черги або при неприйнятті ними спадщини або відмови від її прийняття, а також у разі, коли всі спадкоємці першої черги усунені від права на спадкування.

    Перша черга спадкування.

    В першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Діти успадковують після смерті своїх батьків, як батька, так і матері. Визначення походження дитини від певних батьків проводиться відповідно до правил ст.ст. 121-140 СК. Зокрема, якщо шлюб між батьком і матір'ю був незареєстрований, але в свідоцтві про народження дитини вони зазначені як її батьки, то після їх смерті дитина має право на спадщину і після батька, і після матері. Крім того, діти народжені від шлюбу, визнаного недійсним, не втрачають права спадкування після смерті батьків. Спадкує дитина і тоді, коли її батьки, що не перебували в шлюбі, свій шлюб зареєстрували, і чоловік (спадкодавець) визнав себе батьком дитини. Якщо дитина народжена поза шлюбом і немає спільної заяви батьків про батьківство, батьківство встановлюється в судовому порядку. На підставі рішення суду про встановлення батьківства робиться запис в органах РАЦС. До спадкоємців першої черги належать також усиновлені діти (ст. 1260 ЦК).

    Той із подружжя, хто пережив іншого, спадкує в першу чергу в тому випадку, якщо він перебував у зареєстрованому шлюбі зі спадкодавцем на момент смерті. Перебування у шлюбі має підтверджуватися свідоцтвом про шлюб. Укладення шлюбу за релігійним обрядом не тягне правових наслідків і не створює передумов для спадкування.

    У випадку розірвання шлюбу до відкриття спадщини право на спадщину в того з подружжя, хто пережив, не виникає. Шлюб може бути розірваний у органах РАЦС або в судовому порядку. Проте в кожному разі шлюб вважається розірваним з моменту реєстрації акту про це у органах РАЦС. Якщо шлюб був розірваний у судовому порядку, але розірвання шлюбу не зареєстроване у РАЦС, подружжя вважається таким, що перебуває в шлюбі, а отже, зберігає право спадкування одне після одного.

    Батьки спадкують після смерті своїх дітей на підставі правового зв'язку з дітьми, доказом чого є запис про народження у книгах запису актів цивільного стану, крім випадків, коли вони усуваються від спадкування (позбавлення батьківських прав тощо).

    Передбачене законом коло спадкоємців першої черги є вичерпним.

    Більш детально можете ознайомитись за посиланням https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Спадкування_за_законом

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України