Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 18 марта 2024, вопрос №103901

Спадщина громадянина РФ

Скажіть, будь- ласка, яким чином відбувається оформлення спадщини(квартири) громадянина РФ, який помер у РФ, спадкоємцю громадянину України? Тобто чи немає під час військового стану ніяких заборон на спадкування і оформлення прав власності на нерухоме майно громадян РФ?

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Наразі таких заборон не має.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Заборон на спадкування та оформлення права власності на нерухоме майно громадян рф станом на зараз немає.

    З повагою,адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Заборон на спадкування немає. Проте, значення має де знаходиться квартира спадкодавця.

    Особливості оформлення спадщини з іноземним елементом визначаються в міжнародних договорах і законодавчих актах держав. В Україні ці питання врегульовані законом «Про міжнародне приватне право».

    Саме його нормами визначені чіткі правила вибору держави, в якому вирішуються питання оформлення спадщини. Законом передбачено, що спадкові правовідносини регулюються законодавством тієї держави, в якій спадкодавець постійно проживав якщо в заповіті він не визначив, що його спадщина має бути оформлено по порядку, який діє в країні, громадянином якої він є.

    Не дивлячись на місце останнього проживання, нерухоме та інше майно, яке підлягає державній реєстрації в Україні оформляється згідно із законодавством України. Це пов’язано, в першу чергу, з необхідністю підтвердження права власності спадкодавця та його переходу до спадкоємця. Доступ до такої інформації мають виключно нотаріуси та інші посадові особи в межах території України. Тому нерухомість, автомобіль, права інтелектуальної власності, акції та інше майно, яке підлягає реєстрації в Україні, оформити в іншій державі не вийде.

    Отже, якщо квартира знаходиться в РФ - Ви повинні спадкувати її там же, якщо квартира знаходиться в Україні - Ви повинні спадкувати згідно законодавства України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олександр Клиент месяц назад

      Підскажіть, а яким чином можна підтвердити факт смерті спадкодавця? Наскільки я знаю Україна розірвала багато угод із РФ і тепер деякі докумети, які видавались в РФ в Україні не мають юридичної сили!? Як наприклад, отримати свідоцтво про смерть громадянина РФ (який там і помер) громадянину України ?

      • Дерій Владислав Олегович

        Підтвердити факт смерті спадкодавця можна свідоцтвом про смерть.

        Свідоцтво про смерть видане на території РФ, є дійсним в Україні без додаткового засвідчення, протягом дії воєнного стану та 6 місяців після його припинення.

        Постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2023 р. №107 «Деякі питання прийняття на території України під час воєнного стану документів, виданих уповноваженими органами іноземних держав» установлено, що під час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування документи, виготовлені або засвідчені на території іноземних держав установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на території України без спеціального посвідчення (консульської легалізації, проставлення апостиля тощо) у разі, коли станом на 24.02.2022 такі документи приймалися на території України без спеціального посвідчення.

        Станом на 24.02.2022 у відносинах із зазначеними державами-сторонами Гаазької конвенції 1961 року діяла Конвенція про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах 1993 року, статтею 13 якої визначено, що документи, які на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за встановленою формою та скріплені гербовою печаткою ухвалюються на територіях інших Договірних Сторін без будь-якого спеціального посвідчення; документи, які на території однієї з Договірних Сторін розглядаються як офіційні документи, користуються на територіях інших Договірних Сторін доказовою силою офіційних документів.

        Таким чином, протягом строку, визначеного постановою Кабінету Міністрів, офіційні документи, видані у вищезазначених державах (Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Таджикистан, Узбекистан, РФ та Білорусь), можуть прийматися на території України без вимоги додаткового засвідчення, а по завершенні такого періоду - прийматимуться за умови їх засвідчення апостилем.

        Як правило, свідоцтво про смерть отримують поштою від родичів, після особистого звернення, представником по довіреності. Як отримати свідоцтво про смерть на території іноземної країни краще запитати у юристів відповідної країни.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Громадяни рф можуть спадувати майно на загальних умовах, але відчужити його - не мають права.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України