Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 18 марта 2024, вопрос №103864

Пропущен срок подачи заявления на наследство

Добрый день.

Я по своей глупости пропустил срок подачи заявления о принятии наследства.

Моя мама умерла в сентябре прошлого года. В её владении была половина двухкомнатной квартиры. Сегодня обратился к нотариусу. Он мне сказал что теперь все будет оформляется через суд.

Я смогу оформить на себя наследство? Ведь смягчающих причин чтоб суд дал дополнительный срок на принятие наследства у меня нет.

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи були Ви зареєстровані за однією адресою на момент смерті мами?

    Якщо Ви проживали разом з момою на момент її смерті - вважається, що Ви автоматично вступили у спадок, адже згідно частини 3 статті 1268 ЦКУ "спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї".

    Вирішуючи питання визначення додаткового строку, суд дослідив поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. До них відносяться:

    1) тривала хвороба спадкоємців;

    2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна;

    3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними;

    4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України;

    5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

    Вказаний правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 26 червня 2019 року по справі № 565/1145/17.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Якщо Ви не були прописані за однію адресою з Вашою матір'ю на момент її смерті, то прийдеться поновлювати строки у судовому порядку. Проте, для цього потрібно буде довести, що Ви пропустили строк з поважної причини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович

    Зверніться до спеціаліста. Цей сайт для аліментарних консультацій з права.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України