Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 15 марта 2024, вопрос №103677 240₴

Надання людині психіатричної/наркологічної допомоги без згоди.

Військовий. Після лікування наразі перебуває у місячній відпустці аби пройти лікування у нарколога та провести операцію. На допомогу нарколога, як і психіатра - згоду не дає. Щоденно пиячить, що в купі до психічної нестабільності призводить до непередбачуваних, імпульсивних та агресивних дій (летять посуд, меблі та весь час треба з кимось "розібратись"). Серед діагнозів за заключенням КТ: енцефалопатія 3 стадії, прояви церебральної мікроангіопатії за типом Fazekas I.
Люди небезпечна для себе та близького оточення, потріба негайна психіатрична допомога. Прошу консультацію по діючим механізмам примусової медичної допомоги без згоди людини. Можливо вдасться зобов'язати пройти обстеження у рамках справи про визнання людини недієздатним з послідуючим опікунством?

Ответы юристов (2)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Законодавство України передбачає примусову госпіталізацію особи з психічними захворюваннями і як «примусовий захід медичного характеру», що застосовуються за рішенням суду у випадках та в порядку, встановлених Кримінальним (ст. 96), Кримінальним процесуальним кодексами України (гл. 39), Законом України «Про психіатричну допомогу» (ст. 19) та іншими законами, т.т. до осіб, які вчинили кримінальні правопорушення та мають хворобу, що становить небезпеку для здоров’я інших осіб.

    Таким чином, примусове медичне втручання щодо особи, що має психічне захворювання, можливе за наявності:

    • юридичних підстав (норми законодавства, що передбачає можливість «примусового лікування» осіб з психічними розладами);

    • медичних підстав (наявність в особи психічного захворювання, встановленого кваліфікованим фахівецем, і, що через нього існує серйозна загроза завдати безпосередніх або неминучих збитків цій особі або іншим особам; відмова від госпіталізації або її утримання в психіатричній установі може призвести до серйозного погіршення здоров’я або зробить неможливим проведення належного лікування, яке може бути проведене за умови госпіталізації до психіатричної установи).

    Примусова госпіталізація осіб з психічними захворюваннями без наявних на те підстав передбачає притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності за ст. 151 КК України - «Незаконне поміщення в заклад з надання психіатричної допомоги».

    Мамай Ірина Євгеніївна
    100%

    Примусову госпіталізацію провести можна за рішенням суду.

    Для цього потрібна заява закладу з надання психіатричної допомоги про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку в порядку ст. 339-342 Цивільно-процесуального Кодексу України.

    Але це можливо після комісійного огляду особи. Якщо ж неможливо здійснити навіть огляд, то можлива заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги.

    ВАШЕ ПИТАННЯ НЕМОЖЛИВО ВИРІШИТИ БЕЗ СПРИЯННЯ ЗАКЛАДУ ПСИХІАТРИЧНОЇ ДОПОМОГИ, АДЖЕ САМЕ ВОНИ БУДУТЬ ПИСАТИ ПОТРІБНІ ВАМ ЗАЯВИ ДО СУДУ, ОДНАК ПОПЕРЕДНЮ ЗАЯВУ З ПРОХАННЯМ ЗВЕРНУТИСЯ ДО СУДУ ПОВИННІ НАПИСАТИ ВИ В ЛІКАРНІ.

    Зміст заяви і строк її подання (ст. 340 ЦПК).

    1. У заяві про проведення психіатричного огляду фізичної особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку та її продовження, про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку та продовження такої госпіталізації повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом.

    2. До заяви про психіатричний огляд або надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку додається висновок лікаря-психіатра, а про продовження примусово амбулаторної психіатричної допомоги, про примусову госпіталізацію, її продовження - висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали.

    3. У заяві фізичної особи або її законного представника про припинення амбулаторної психіатричної допомоги чи госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку мають бути зазначені обставини і докази, на яких ґрунтуються ці вимоги.

    4. У випадках, коли відповідно до закону госпіталізація у примусовому порядку була проведена за рішенням лікаря-психіатра і визнана доцільною комісією лікарів-психіатрів, заклад з надання психіатричної допомоги, в якому перебуває особа, направляє до суду заяву про її госпіталізацію у примусовому порядку протягом 24 годин.

    Стаття 341. Розгляд справи

    1. Заява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розглядається судом у такі строки з дня її надходження до суду: про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги - протягом 24 годин; про психіатричний огляд - протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження та продовження госпіталізації - протягом десяти днів.

    2. Справа за заявою про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, про припинення надання амбулаторної психіатричної допомоги або про госпіталізацію у примусовому порядку розглядається за присутності особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, з обов’язковою участю прокурора, лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги, який подав заяву, адвоката чи законного представника особи, стосовно якої розглядається питання, пов’язане з наданням психіатричної допомоги.

    3. З урахуванням стану здоров’я особи, стосовно якої вирішується питання про надання їй психіатричної допомоги у примусовому порядку, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з закладу з надання психіатричної допомоги, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

    Стаття 342. Рішення суду

    1. Залежно від встановлених обставин суд ухвалює рішення про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яке підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

    2. Рішення про задоволення заяви лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги є підставою для надання відповідної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

    3. Рішення про відмову в задоволенні заяви про продовження строку надання амбулаторної психіатричної допомоги, продовження госпіталізації, а також рішення про задоволення заяви фізичної особи, її адвоката, законного представника є підставою для припинення надання зазначеної примусової психіатричної допомоги.

    4. Якщо під час судового засідання особа заявляє про застосування до неї насильства під час примусової госпіталізації або, незалежно від наявності заяви особи, якщо її зовнішній вигляд, стан чи інші відомі судді обставини дають підстави для обґрунтованої підозри порушення вимог законодавства під час примусової госпіталізації, суддя зобов’язаний забезпечити невідкладне проведення судово-медичного обстеження особи та надіслати відповідному органу досудового розслідування окрему ухвалу щодо необхідності проведення дослідження фактів застосування насильства та вжиття необхідних заходів для забезпечення безпеки особи згідно із законодавством.

    Декілька разва брала участь в подібних справах у суді як представник особи, яка підлягає госпіталізації. Справа розглядається дуже швидко і головна особа в засіданні це лікар психіатр.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України