Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Социальное обеспечение, 12 марта 2024, вопрос №103512

Відміна фінкомпенсації за догляд

Вітаю. Підкажіть по такій ситуації: при поданні заявки на компенсацію по догляду за бабусею, я вказував в анкеті. що студентом не являюся, але пізніше став студентом. Зараз мені відмовили в компенсації та вимагають повернути виплачені мені кошти. Це взагалі законно?

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Виплата компенсації припиняється в разі:

    • зміни місця проживання надавача чи отримувача послуги з догляду;
    • отримання особою, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, соціальних послуг з догляду вдома, паліативного, стаціонарного догляду або перебування такої особи на повному державному утриманні;
    • перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за межами України понад 30 календарних днів.

    До 30-денного періоду перебування за кордоном не включають дні перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, разом із особою, яка потребує надання соціальних послуг, на лікуванні за кордоном, що підтверджують відповідні документи;

    • перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, на стаціонарному або санаторно-курортному лікуванні протягом 30 календарних днів.

    У разі виникнення цих обставин, фізична особа, яка надає соціальні послуги, особа/законний представник особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, зобов’язані в десятиденний строк письмово повідомити про припинення надання соціальної послуги з догляду уповноваженому органу, що здійснює виплату компенсації. Її виплата припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому сталися зміни.

    https://legalaid.gov.ua/publikatsiyi/pidstavy-vidm...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент месяц назад

      Я навчаюся дистанційно. хоча форма навчання денна. Адже заклад знаходиться в районі бойових дій. місце проживання я не змінював. Про своє навчання я повинен був сповістити соцзахист? Інформацію про моє навчання соцзахист напевно отримав незаконно, від тцк. Це грає якусь роль?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Вам треба вимагати від місцевого органу соцзахисту письмову відмову у компенсації та оскаржувати її.

        • Андрій Клиент месяц назад

          поштою прислали відмову. сказано: вам припинено виплату. на підставі того що мною було приховано інформацію. яка впливає на надання компенсації. а саме навчання в такому-то закладі.

          Офіційно студент я від першого вересня 23 року, а компенсацію почав отримувати від 1 жовтня, хоча студентом став в жовтні місяці. просто зарахували заднім числом.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Треба бачити точне формулювання причини відмови. Втім, Ви можете оскаржити таку відмову до голови місцевої адміністрації.

            • Андрій Клиент месяц назад

              Точне формулювання: вам припинено виплату. на підставі того що мною було приховано інформацію. яка впливає на надання компенсації. а саме навчання в такому-то закладі.На підставі цього вимагають повернути кошти.

              Чи є сенс оскаржувати, якщо компенсацію я почав отримувати від 1 жовтня 23 року, а студентом (офіційно) став 1 вересня 2023 року?Хоча по факту став студентом лише у жовтні місяці.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України