Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Исполнительное производство, 11 марта 2024, вопрос №103484

Возможны списания за долг мужа с заработной карты жены?

Муж имеет долги по нескольким кредитам, по болезни не работает (возможно в дальнейшем дадут группу), имущества нет. Жена работает и имеет заработную карту, будут с ее карты вычитывать за долг мужа процент или заработная карта является ее личным имуществом (карта для выплат Приват кроме зарплаты других поступлений на нее не было),

Ответы юристов (12)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Це можливо лише у разі стягнення заборгованості в солідарному порядку згідно рішення суду.

    • олег завгородний Клиент месяц назад

      Як це солідарном

      • Богун Сергій Павлович

        Рішення суду щодо стягнення заборгованості з чоловіка та дружини. Наприклад один з подружжя виступав в якості поручителя за кредитом.

        • олег завгородний Клиент месяц назад

          А якщо не виступав

          • Богун Сергій Павлович

            Загалом турбуватися не варто

            • олег завгородний Клиент месяц назад

              Не виходить, жынка не була поручителем то як в цьому разі

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Відповідно до частини 4 статті 65 Сімейного кодексу України, той з подружжя, хто не брав безпосередньо участі в укладенні договору, стає боржником, якщо, по-перше, договір укладено другим із подружжя в інтересах сім’ї, по-друге, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім’ї.

    І тільки за поєднанням цих двох умов другий з подружжя є солідарним боржником за договором позики, і відповідно, в нього виникає обов’язок повернути борг.

    Навіть якщо другий з подружжя не знав про укладення договору позики (не надавав згоди на укладення цього договору), він вважається боржником, якщо об’єктивно цей договір було укладено в інтересах сім’ї та одержані кошти були використані в інтересах сім’ї.

    У разі виникнення спору і вирішення його в судовому порядку необхідно встановити факт, чи були позичені кошти витрачені чоловіком в інтересах сім’ї. Від цього буде залежати вирішення питання, чи є жінка солідарним боржником за договором позики, укладеним чоловіком, і чи виникає у неї обов’язок повернення боргу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • олег завгородний Клиент месяц назад

      Виникаэ ще питання, а можут вираховувати з двох зарплатних карт (тобто наприклад 50% з карти жінки и 50% чоловіка кожен мысяць) Якщо мені дадуть 3 групу і я боржник з кого будуть вираховувати.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це вже буде вирішувати су, якщо до нього дійде. Той факт, що Ви маєте інвалідність не припиняє Вашого обов'язку сплачувати борги по кредиту.

        • олег завгородний Клиент месяц назад

          Я це розумію, але може суд призначити вирахування одночасно з двох зарплатних карт, бувають такі випадки.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Бувають різні випадки, і такі також.

    Давидко Ігор Анатолійович

    Стягнення проводиться тільки на підставі рішення суду, виконавчого листа, постанови про відкриття виконавчого рповадження.

    Оже, ніхто з Вас нічого стягувати не буде, якщо у рішенні суду Ви не відповідач і у виконавчому провадженні Ви не боржник.

    Довіряйте спеціалістам.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України